Craftcom
Středa, 23.06.2021, 20:32 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: bootovací disketa  (Přečteno 25771 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« kdy: Neděle, 11.12.2005, 20:42 »

Ahoj,
zkoušel jsem si dle Vašeho návodu vytvořit bootovací disketu.Narazil jsem na problém kde v WinXP najdu soubory IO.SYS, MSDOS.SYS a COMMAND.COM .Ve starších Win to nebyl problem,ale kde jsou zde.Další problém kterému nerozumím je tento.Mám dva HD a na jednom jsou Win XPa na druhém Win 2000.Myslel jsem si,že každý system jede samostatně.Asi tomu tak není.Nemám třeba v XP System 32 ale mám dojem že si to berou z Win 2000.
Děkuji za rady.
vlasto :?  :?:
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 01:19 »

Citace: "vlasto"
Ahoj,
zkoušel jsem si dle Vašeho návodu vytvořit bootovací disketu.Narazil jsem na problém kde v WinXP najdu soubory IO.SYS, MSDOS.SYS a COMMAND.COM .Ve starších Win to nebyl problem,ale kde jsou zde.Další problém kterému nerozumím je tento.Mám dva HD a na jednom jsou Win XPa na druhém Win 2000.Myslel jsem si,že každý system jede samostatně.Asi tomu tak není.Nemám třeba v XP System 32 ale mám dojem že si to berou z Win 2000.
Děkuji za rady.
vlasto :?  :?:

Pokud v XP necháš naformátovat disketu, bude automaticky připravena pro boot.
Musíš tam přikopírovat soubory (najdeš je v root C:\):
BOOT.INI
BOOTFONT.BIN
NTDETECT.COM
NTLDR
případně BOOTSECT.DOS při multiboot spolu s 9x, to bys tam pak ještě měl mít i ty další:
IO.SYS
MSDOS.SYS
COMMAND.COM
CONFIG.SYS
AUTOEXEC.BAT
případně DRVSPACE.BIN
pro boot 2k potřebuješ stejně jako u XP a ještě
ARCLDR.EXE
ARCSETUP.EXE

Takto nakonfigurovaná disketa slouží jako náhradní boot pro systém na HDD, který nejde z disku nabootovat pro chybu zavaděče nebo se OS nachází na neaktivní či extended partitions ( HDD nemusí mít akt.prim.part. ).

Default instalace XP je do adresáře WINDOWS,
u 2k je to WINNT, v něm také najdeš odpovídající SYSTEM32

Pokud chceš změnit default nasměrování instalace, můžeš to provést za pomoci souboru winnt.sif, který se nachází na installCD 2k spolu s jednoduchým popisem. U instalace XP to funguje stejně.
Lze změnit i složku %userdir%, nejde ale v žádném případě změnit složka Program Files, takže tato je pro všechny win stejná. PF lze změnit až po ukončení instalace přepsáním všech cest v registru ( existuje na to i utilitka ) a v zástupcích programů.
Pro příklad mám na jednom HDD v jediném oddílu (FAT32):
98FILE     (alt. Program Files )
98WIN     (alt. WINDOWS )
2kFILE     (alt. Program Files )
2kLIDI     (alt. Dokuments and Settings )
2kWIN     (alt. WINDOWS=WINNT )
XPPFILE   (alt. Program Files )
XPPLIDI   (alt. Dokuments and Settings )
XPPWIN   (alt. WINDOWS )
PROGRAMY
DOKUMENTY
Takto je snad jednoduše přehledné, co k čemu patří a programy s dokumenty sdílené všemi systémy jsou ve společné složce.
Na jiném HDD mám zase na jednom oddíle allWIN s programy (FAT32), na dalším oddíle jejich %userdir%s (Dokuments and Settings ) na NTFS.

Z uvedeného vyplývá, že pokud nechci mít pomíchané systémové adresáře, musím se na to předpřipravit již během instalace jednotlivých OSwin.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 08:23 »

Citace
zkoušel jsem si dle Vašeho návodu vytvořit bootovací disketu.Narazil jsem na problém kde v WinXP najdu soubory IO.SYS, MSDOS.SYS a COMMAND.COM


O kterej návod se jedná? Bootovací disketa jde vyrobit pro řadu Win9x přímo z operačního systému, nebo jde stáhnout z netu, stačí progůglit. Jinak pro WinXP je spouštěcích disket 6 ...

Znovu: o jakej návod se jedná, abysme to vyřešili konkrétně ...

Pavel
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 13:21 »

Ahoj Pavle,
jedná se o WIN xp A wIN 2000.jinak jsem již dostal perfektní vysvětlení od bob57_cz.Jenže moje  počítačové vědomosti nejsou hluboké ,tak se tomu snažím porozumět.Jsem právě zmaten tím,že se oba systemy do sebe pletou i když jsou každý na jiném HD.
ahoj
vlasta
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 13:48 »

Ahoj Pavle,
jednalo se o návod jak vytvořit obraz bootovací diskety.
Ahoj
vlasta
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 14:06 »

Ahoj,dneska jsem plný problémů .Stává se mně,že ve Winxp chci otevřít nějaký stažený soubor/třeba jak získat bootovací diskety/a Win XP mně ho neotevřou a hlásí:že prostředí 16 bitové systemu WIN nelze použít v prostředí MSDOS a MS WIN.Co to je?
ahoj
vlasta
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 18:04 »

Citace
jednalo se o návod jak vytvořit obraz bootovací diskety.

Nojo, ten návod jsem napsal k vytvoření obrazu diskety v případě, že tu disketu nemám fyzicky a nenapadlo mě, že jsem mohl popsat i postup jak udělat obraz když tu disketu fyzicky mám (se mi to zdálo asi příliš jednoduchý). Taky jsem nemyslel na lidi, kteřá tu spouštěcí (záchrannou) disketu vůbec nemají, to mi nedošlo že jsou takový ...

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 18:07 »

Citace
Stává se mně,že ve Winxp chci otevřít nějaký stažený soubor/třeba jak získat bootovací diskety/a Win XP mně ho neotevřou a hlásí:že prostředí 16 bitové systemu WIN nelze použít v prostředí MSDOS a MS WIN.Co to je?

No, tohle je trošku složitější vysvětlit, když nemáš patřičný základy. Bude jednodušší když mi popíšeš co a jak děláš a co má být výsledkem a já ti zkusím poradit konkrétně; jinak by to bylo dlouhý vysvětlování s nejistým koncem, ale pokud ti odpoví někdo jinej tak abys to pochopil (bez těch znalostí) ...

Pavel
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Pondělí, 12.12.2005, 18:34 »

Ve shora uvedených dotazech jsem narazil na problémy, když je jeden harddisk s jedním operačním systemem WIN XPa druhy s jiným operačním systemem Win 2000.Ono se to nějak prováže a na jednu stranu je to špatný a na druhou to někdy může asi pomoc.To samé je dnes.Jak jsem psal s tím 16 bitovým problémem/nevím vůbec o co jde/tak jsem ten program otevřel v těch WIN 2000 a tam to šlo.Na jiném počítači kde je pouze WIN XP to také šlo.Takže zase se to v těch xpečkách seklo.Potřeboval bych ty WIN 2000 odinstalovat,ale asi to už nejde.Jedině natvrdo a to se bojím o Winxp.
Když už jsem tady tak prosím ještě jednu odpověď.Myslel jsem si,že když spustím Reatogo,tak budu moci spustit ve Winxp zálohování a obnovu systemu.Ale nějak to nefunguje.Asi bych to chtěl moc jednoduché.
Děkuji moc,
vlasta :cry:  Smích
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Úterý, 13.12.2005, 03:38 »

To vlasto :
Pokud chceš ty XP uvést do "vlastního autorežimu", budeš je muset přeinstalovat, tomu se nevyhneš. Máš ty OSs opravdu křížově propojené a první příznaky problémů jsi už zaznamenal.
Co tedy s tím: Úplně odpoj disk s win2k a nechej zapojen jen ten s XP.
Nabootuj z installCD XP a udělej opravnou přeinstalaci. Takto zůstane zachováno nastavení z registrů, dohrají se chybějící knihovny a opraví se v registrech správné cesty k novým knihovnám (system32).
Až to bude hotové, můžeš totéž udělat s těmi 2k.
Vždy zapojen jen jeden disk.
Až bude hotové vše, zapoj oba HDDs ,nastartuj OS, který je na prvním disku a zkontroluj v souboru boot.ini ( v ROOT C:\ ) správnost cest k instalačním složkám win-dva řádky ( WINNT na jednom a WINDOWS na druhém disku ).
Ještě připomenu, že před spuštěním opravné instalace musí mít zapojený HDD aktivní primární partitions, jinak to nepůjde dokončit.
Nevím, jakým způsobem se ti podařilo ty instalace prokřížovat, normálně se při instalaci OS do samostatné part nainstaluje vše do té part, kde je určeno, že budou WINDOWS, pokud nastavíš "instalace nové kopie" a nenavolíš update stávajícího systému (což možná byl tvůj případ).
Nejbezpečnější by stejně byly úplně nové dvě samostatné instalace ( při připojených obou discích najednou ) namísto opravy, protože při opravné instalaci toho OS na druhém disku samostatně zapojeném se může stát, že se mu změní písmeno z D na C a jsi tam znovu.Pak bys musel ručně přepsat cesty v registrech z C na D, "restartovat" a nedovolit najetí systému, dokud nebude připojen i první disk (během načítání biosu PC vypnout !, připojit druhý i první HDD a zapnout PC).
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Úterý, 13.12.2005, 04:00 »

Citace: "vlasto"
Ahoj,dneska jsem plný problémů .Stává se mně,že ve Winxp chci otevřít nějaký stažený soubor/třeba jak získat bootovací diskety/a Win XP mně ho neotevřou a hlásí:že prostředí 16 bitové systemu WIN nelze použít v prostředí MSDOS a MS WIN.Co to je?
ahoj
vlasta

Pravděpodobně důsledek absence adresáře SYSTEM32. Systém nemůže najít soubory AUTOEXEC.NT a CONFIG.NT .
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Úterý, 13.12.2005, 07:48 »

Ahoj
pro bob57_cz.
Velmi oceňuji tvoji trpělivost a opravdu srozumitelné vysvětlení a děkuji.
Jak jsem již psal v XP není adresář System32.Nechápu ale,proč se některé programy otevřou a některé ne?
V případě nové instalace mně vadí,že musím nainstalovat programy které jsou podle mého názoru pod WinXP.Nebo se tomu dá nějak zabránit?Nakopírovat to někam jinam a pak použít?
Bobe,jsem takovej starší počítačový samouk v důchodovém věku..Nemám se s kým poradit a tak jsem vděčný za každou radu a navíc mně to baví.Ještě jednou dík.
vlasta Vyplazuji jazyk  :?:
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Úterý, 13.12.2005, 08:26 »

Přiznám se, že já instaluju 2 operační systémy úplně jinak, vždy je od sebe oddělím, tj. nemám ani společnou bootovací část. Tj. vytvořím oddíly, některý skryju, nainstaluju jeden os, pak skryju jeho oddíl, odkryju další a instaluju další os. Změnu pak řeším "ručně" - je to sice drbačka, ale mám je dokonale oddělený.

Píšu to sem proto, že asi Vlastovi moc neporadím s jeho problémem, tohle jsem nikdy neřešil ...

Pavel
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Úterý, 13.12.2005, 12:17 »

Citace: "vlasto"
Ahoj
pro bob57_cz.
Velmi oceňuji tvoji trpělivost a opravdu srozumitelné vysvětlení a děkuji.
Jak jsem již psal v XP není adresář System32.Nechápu ale,proč se některé programy otevřou a některé ne?
V případě nové instalace mně vadí,že musím nainstalovat programy které jsou podle mého názoru pod WinXP.Nebo se tomu dá nějak zabránit?Nakopírovat to někam jinam a pak použít?
Bobe,jsem takovej starší počítačový samouk v důchodovém věku..Nemám se s kým poradit a tak jsem vděčný za každou radu a navíc mně to baví.Ještě jednou dík.
vlasta Vyplazuji jazyk  :?:

Asi nebo spíše určitě se po instalaci nových XP nevyhneš nutnosti znovu nainstalovat všechny programy znovu. Dalo by se tomu předejít, pokud bys ty programy měl instalované pomocí TotalUninstalu či jiné utility, která hlídá, co se vše kam nainstalovalo a zapsalo. To by pak stačilo přidané knihovny v systému nazálohovat spolu s příslušnými větvemi registrů (info o každém programu zvlášť ) a po skončení nové instalace vše zase vložit - zaregistrovat.
Nezoufej, řada programů instalaci nepotřebuje a stačí je jen přetáhnout ze zálohy do nového umístění a vytvořit jim zástupce pro spouštění ( totalcmd, Irfan, Winrar, Active Ports, Ad-Aware, Add Remove, BSPlayer, CDEX, ISOeditory, JPEGGER, PowerArchiver, recover98_31, RegCleaner, atd atd), všechny tyto "neinstalační" programy nemám v %ProgramFilesDir% , ale v samostatné složce pro tyto a jsou přístupné všem OSs win.
Abych se vyhnul hromadné instalaci takového množství programů, mám je všechny trvale schované přímo v pomocné podsložce PROGRAMY uvnitř adresáře s TotalCommanderem a pro jejich spouštění používám lišty totalu, který je pro ně vlastně univerzálním vstupním rozhraním. Tímto uspořádáním také odpadá starost s vytvářením startovacích zástupců - program jde vždy spustit z lišty totalu.
Zaznamenáno
vlasto
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 37


Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Středa, 14.12.2005, 20:57 »

pro:bob57_cz.
Ahoj,
než začnu instalovat prosím poradit.Je mi to jasné s tou instalací po jednotlivých harddiscích.Když tam necham oba dva systemy, tak jak se vytvoří to startovací menu?Budu ho muset udělat nebo se tam objeví?Jestli tomu rozumím tak by už měli pracovat každý system, zvlášť.Když jsem to instaloval tak jsem dával příkaz na instalaci na samostatném disku.Nevím proč se to zmotalo.
Ještě k tomu total uninstalu.Stahnul jsem si novou letošní verzi/je to teda shareware/a zdá se mně,že se tam dají přes něj nainstalovat už instalované programy.Nevím ale jak pak dál.
ahoj
vlasta a dík Úsměv
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!