Craftcom
Středa, 23.06.2021, 21:02 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: 1 2 [3] 4 5   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Flashdisk WINPE 8x64, 8.1x86 a 8.1x64 s MSDaRT  (Přečteno 55317 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #30 kdy: Čtvrtek, 10.04.2014, 19:42 »

Ahoj, tak jsem udělal řadu dalších testů a jsem z toho dost rozpačitý. Nechápu, co zasahuje do funkčnosti, zda datum, počasí či ruská invaze.
USB kolíček, který jsem používal na předchozí úspěšné testy se stal divným. Všechny OSs, které na něm byly funkční a otestovány výše, nyní na stejných testovaných přístrojích nefungují a kolabují právě v okamžiku statu windows po načtení obrazu a zobrazí výše uvedenou modrou smrt. Přitom se s obrazy nehýbalo. Win8.1-64 místo toho zobrazí smajlíka s hláškou:
„V počítači došlo k problému a je potřeba jej restartovat. Právě shromažďujeme určité informace o chybách. Následně budete moci provést restartování. (0% dokončeno)
Chcete-li získat další informace, můžete později vyhledat online následující chybu: NTFS FILE SYSTEM ”
Tady to vytuhne a nejde ani restart ani opičí trojhmat, samozřejmě se to musí shodit natvrdo. Otravuje s NTFS a fleška je přitom s FAT32. Tak tedy vemu jinou a dám ji naformátovat na NTFS a nahraji tam vše jako na stávající. Boot a jsem tam, kde jsem byl před pár měsíci - sice to nepadne do modré, ale zase otravuje s instalací systému. To by se jeden po...
Takže zase všechno půjde pryč, nový formát a uvidíme, co se zase objeví za lumpárnu.
+
Zlobivou flešku jsem ještě nyní dal otestovat chkdsk s otřesným výsledkem: FOUND.000 má 220MB!!! Tak to je zdroj potíží.
Tak si vybavuji, že jsem dělal ještě testy na 10palcovém Aceru s dvoujádrovým ATOMem N270, tam padaly všechny x64 a startovasy jen x86 verze a jedna 8x86 si sama bez ptaní rozjela chkdsk na tu flešku, tak to asi podělala. Bude výmaz...a časem uvidíme.
Pro testy by se hodilo nenahrazovat starší verzi novějšími, ale moci je tam mít paralelně, takže k tomu mít i odpovídající loader. (Kde a co změnit u těch zavaděčů? S BCD si nějak nerozumím.)
« Poslední změna: Čtvrtek, 10.04.2014, 20:19 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: Čtvrtek, 10.04.2014, 21:33 »

@bob,
no plusem alespoň je, že se ti nepoškodily systémy na PC (alespoň doufám  Mrknutí )
Na to BCD je asi nejlepší BOOTICE ( http://uloz.to/xBcbP2Vn/booticex86-exe ). Ale můžeš vyzkoušet i "VisualBcd" ( http://uloz.to/xxDsGTW4/visual-bcd-rar ). V podstatě je to jednoduché. Otevřeš nějaký BCD, např. "764" a přidáš tam nový element podle vzoru toho, co už tam je (jenom změníš název podle nového přejmenovaného wim souboru). No a potom při startu vybereš z menu odpovídající systém ke spouštění a při bootu ti to vyhodí okno s výběrem systémů, které máš v BCD. Dát si jich tam můžeš co libo. Pozor, názvy BCD souborů jsou svázány s bootmanagery!
Jo ještě, pokud máš Vista/W7, pozor ať si nepřeedituješ svůj systémový BCD! Nejlepší je to dělat právě v těch záchranných systémech.
Anebo, pokud by si chtěl, bych ti připravil BCD soubory s požadovaným počtem systémů.
« Poslední změna: Čtvrtek, 10.04.2014, 21:49 od normin » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: Pátek, 11.04.2014, 17:37 »

@bob,
tak mi to nedalo a ty BCD jsem ti připravil. Přece jen to není úplně jednoduché na první pokus  Mrknutí
http://uloz.to/xmdoohcy/bcd-soubory-rar
Stručný popis a použití je přibalen v archivu.
Přidal jsem tam i BCD na HDD pro spouštění wim souborů jako multiboot. Můžeš vyzkoušet.
Někdy se ty systémy spouštěné z HDD chovají trochu jinak než z USB. Není to nic kritického, ale zase je to rychlejší.
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: Sobota, 12.04.2014, 00:52 »

Jo díky, super.
Zlobivou flešku jsem už přeformátoval a znovu nabil a spustil. Vše bylo najednou funkční, ještě budu testovat.

K těm BCD souborům, proč mají 64b verze jenom 40k a 32b mají 200k ??
O BCD jsem se už pokusil a nějaký z toho vypadl, ještě nemám vyzkoušený.
Ještě ale chybí ty jednotlivé verze loaderů a ty vyrobím čím? Spouštění nadále přes Grub.
Hodil by se návod, jak obojí vyrobit, aby nebyly v kolizi různé zavaděče a obrazy.
« Poslední změna: Úterý, 15.04.2014, 23:01 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: Sobota, 12.04.2014, 09:11 »

@bob
ty bootloadery jsem přibaloval ke každému wim, ale je fakt, že už je to tady na fóru dost rozstrkané a není přehled. Tady je máš pohromadě:
http://uloz.to/xEHFMcVr/bootloadery-wim-rar
viz příspěvek níže.
Upravit ty bootloadery je už docela alchymie. To je na celý článek. Ale tady to teď nepotřebuješ.

K těm velikostem souborů, nevím, prostě to tak vyšlo  Úsměv . V editoru vypadají stejně. Ke kolizi by už teď nemělo dojít. Do adresáře "XMPE" nasypeš tyto upravené BCD soubory a do "XMPE\WINPE" bootloadery a tamtéž všechny wim soubory (s těmito upravenými BCD celkem až 36 - od W786ver1 až po W8164ver6 Mrknutí ). Každý bootloader teď přes odpovídající BCD volá šest verzí odpovídajích wim souborů. No a v Grub menu už si najmenuješ ty volané soubory.
« Poslední změna: Pátek, 18.04.2014, 15:12 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: Úterý, 15.04.2014, 23:20 »

Ahoj, vynálezče. :-)
Na ten návod jsem se ptal kvůli možnostem rozšíření třeba ještě o volbu ntldr. To ale nakonec ošetří GRUB.
Ty bootloadery jsi sem už dával dříve, jenom archiv se jmenoval jinak a bylo to rozstrkané po třech vláknech.
Tak předběžně ty soubory na flešce fungují parádně. Pohledal jsem všechny zdejší kompilace, sesypal dohromady na jeden kolíček a snad do konce týdne otestuji na ntb.

Zkusil jsem ze zvědavosti ten BCD pro HDD, ale tam se mi nepodařilo rozjet ani jediný wim. Pojmenování správné, umístění také a vždy to po výběru příslušného archivu vyhodí žádost o instalačku systému. Zkoušel jsem i různě přesouvat soubory z /root do /boot či /x a stále totéž. Něco zase zlobí.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: Čtvrtek, 17.04.2014, 19:03 »

@bob,
k tomu BCD na HD. Nevím v čem může být problém, u mě to funguje  Mrknutí
Ale vážně...Zkusmo jsem to rozchodil i na Win XP (samozřejmě po úpravě mbr atd.)
Ty wim soubory by měly jít bez problémů. Ale při spouštění základního systému u tebe asi nemůže identifikovat disk a to možná narušuje i to ostatní. Je to asi "přilepené" na konkrétní disk. Pomůže spustit záchranný systém a v něm utilitu "Bootice". Otevřít v ní ten BCD soubor a v okně vlevo vybrat potřebný systém a vpravo vybrat disk a pod tím partition a potom dole "save current". Podívej se zároveň i na ostatní systémy, jestli tam jsou v pořádku. Už se mi to taky jednou sesypalo a cesty zmizely.
Nemáš PC s UEFI? To by taky mohl být problém.
Raději jsem to ještě jednou celé přeeditoval:
http://uloz.to/xc8v1XAq/bcd-soubory-2-rar
« Poslední změna: Pátek, 18.04.2014, 15:13 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Čtvrtek, 17.04.2014, 23:52 »

Ahoj.
Nějak mi neštymuje, proč jsi musel upravovat MBR u XP. Mi volá MBR normálně zavaděč ntldr, v boot ini je link i na grldr a odtud zase na bootmgr, takže v kaskádě se jde dostat všude.
Taky jsem si říkal, proč znovu balíš ty BCD soubory, ... přesto jsem je sosnul, co kdyby. No a zrovna ten bcd pro HDD je poloviční než předchozí, takže jsem jej šoupnul do /BOOT místo předchozího, restartnul kalkulačku a už to funguje. Nic jsem podle té rady nepřeeditovával, jen vyměnil starší za novější a na stolním robotu to už fičí z HDD, jakoby to tam mělo být odjakživa. Ještě udělám klon na ntb a pak provětrám, pokud se mi podaří vyšťourat mezi haldou placek funkční instalačku W7 a W8.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: Pátek, 18.04.2014, 15:10 »

@bob
no s tím XP... měl jsem na mysli čistý, obyčejný XP. Abys mohl bootovat ty wim tak musíš mít bootmgr. A boot manager W7 může pak bootovat i XP a má i víc možností. Pokud tam máš ten grub, tak by si asi mohl ty wim spouštět přes něj. Ale to jsem nezkoušel.
K tomu BCD. Ten původní mi chodil normálně, ale když jsi přišel s tím problémem tak jsem to začal ladit a řekl jsem si, že to udělám nově od začátku. Už tam bylo moc úprav a neměl jsem jistotu, že tam něco nehapruje. A na tom novém BCD se mi právě stalo to, že jsem je přenášel mezi dvěma počítači a vše bylo v pořádku. Potom jsem to dal na třetí a tam se to sesypalo. Úplně v něm zmizely cesty a odkazy na soubory. Takže asi je to přenosné, ale musí být podobné konfigurace.
« Poslední změna: Pátek, 18.04.2014, 15:35 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: Neděle, 27.04.2014, 20:44 »

Tak minule se PE podařilo spustit na HDD v PC s NT5 (XPP). Stejně bezproblémově funguje na NTB MSI s dualboot xp32/xp64.
Po opravě NTB Advent vyhozením vadného HDD a vložením nového HDD přišel čas na instalaci původního legálního OS Vista64home.
Po kompletním rozběhání všeho potřebného pro budoucí studentku přišel čas i na testnutí PE v zařízení s NT6.
Pod PE provedena záměna BCD, protože pod vlastním OS je tento chráněn a tudíž nezaměnitelný. Po záměně vložené verze PE (7,8,81) fungují, ale zase se nedá nahodit kmenový OS.
Pokusy o editaci BCD skončily na nemožnosti spuštění editačních programů pod všemi PE verzemi. Ani v jediné nešel spustit žádný editor pro úpravu.
Takže zase zpět do základního OS Vista, spustit EasyBCD, použít kopie vlastního a nového BCD, upravit a uložit jako vedlejší kopii, protože na vlastní to tvrdilo, že nelze a po restartu se to najednou ukázalo jako použito a funkční. Fakt je to alchymie. Bootmgr jsem vyzkoušel 3 verze a ani jedna nechce komunikovat cs-CZ, přestože mui tam jsou vložené a opět vyzkoušené ve více verzích. Hlavně je to ale už spustitelné.
Jako podpůrné nouzové náhradní OSs jsou všechny zdejší PE použitelné paralelně s kmenovým OS, přestože jsou silně ořezané a nemohou spoustu dalších programů spustit. Aspoň ty editory/utility by měly/mohly fungovat, když mají sloužit právě pro opravu základního OS či jeho spouštění.
Všechny PE ale mají při spouštění z root HDD jednu chybku a tou je směrování na Y:, který při absenci flešky chybí a odkazy z plochy/NS jsou takto nefunkční a musí se tedy vyhledat potřebný soft ručně v alternativním umístění přes správce souborů. Upozorní na to chybové hlášky už při startu plochy.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: Pondělí, 28.04.2014, 19:11 »

@bob,
s těmi BCD editory to je tak - z PE jde spustit jen "Bootice" a  "Bootbuilder" (ten jsem ti neuváděl, ale pro úplnost (http://uloz.to/xG2ZALjS/bootbuilder-7z). Ostatní většinou potřebují minimálně .NET 2 a to je v PE problém.
Jinak co jsem zkoušel tak velká většina programů potřebných pro různé opravy systému jde spustit.
S těmi PE na HDD máš pravdu. Ale uvedl jsem to vlastně jen jako možný příklad použití. Pro systematické využití by se to muselo trochu upravit. Asi by to chtělo dát do wim souboru vše, co je na flashce mimo. Ale to zase naráží na problém, že každý má jiné potřeby a priority. Ono není problém udělat velký systém se vším možným, ale kumšt je upravit právě ještě funkční, ale minimální. Ty bys asi preferoval spíš nějaký Live systém  Mrknutí
Teď jsem pracoval na MB s chipsetem Intel Z87. Z flashky systém W7x86 nabootoval, všechno v pořádku, ale vlastní flashdisk vůbec nebyl vidět v systému ani nešel nijak připojit! A když nevidí flashdisk, tak nemáš ovladače. Takže zase problém...
« Poslední změna: Pondělí, 28.04.2014, 19:25 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: Čtvrtek, 01.05.2014, 02:07 »

A to ten FD nevidíš ani když jej ručně přimountuješ? Tam by to už mělo vidět být - ovšem pokud má pro USB drv.
Nepreferuji vše ve wim, naopak tam nechat jenom to nejnutnější a jinak vše včetně tcmd volat rovnou na FD. Ani tcmd tedy ne ve wim.
Já tam dávám totalcmd ultima prime ( http://tcup.eu/index.php?l=cz ) s dalšími vlastními dodatky a většina funguje, jakoby byly určené pro portable, třebaže nejsou portable balené.
Samotný tcmd up je v adresáři "cmdtotal" v root kteréhokoliv oddílu a volán je soubor ./cmdtotal/TC UP.exe souborem ./cmdtcup.exe ( http://uloz.to/xLAJqyXu/usbtcup-zip ), který je malinko upravený původní USB Total Commander Portable Launcher http://www.ghisler.com/usbinst.htm. Na ploše ( v PE z FD ) bych tedy raději uvítal místo stávajícího totalcmd jen ikonu se zástupcem s cestou y:/cmdtcup.exe a ze spuštěného tcup pak již lze volat cokoliv včetně Hirens menu, které nabízí také dost nástrojů a je již optimalizováno díky vývoji v PE XP.
« Poslední změna: Čtvrtek, 01.05.2014, 02:38 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: Pondělí, 05.05.2014, 20:00 »

@bob
ten FD není prostě vůbec vidět v systému a tudíš nejde nijak přimountovat. A dokonce ani na USB2 ani na USB3 ! Ve winPE 8 to je v pořádku. Ale bohužel mi to signalizuje, že ta winPE7 nejsou tak univerzální jak jsem si myslel. Přitom je tam ve wim soubor "USB3.cab", z kterého by "wincmd.exe (pecmd.exe)" měl instalovat ovladače pro USB, ale prostě to nějak nefunguje. To budu muset pořešit, je to dost zásadní. Zatím to zkouším tak, že jsem vyhodil ty cab soubory a přidal do wim malý balíček "driverspack" s USB ovladači a potřebnými utilitami a spustím "Devinst.exe". Potom to zafunguje a FD se najednou objeví. Ono by to tam asi šlo dát "natvrdo", ale obávám se, že by to na jiném chipsetu způsobilo problémy. Anebo tu instalaci z cab volám moc brzo... Co???
Z toho důvodu jsem se zatím vyhýbal dát ten TC mimo. Vím, že když se něco nepovede, tak na X: ho mám vždy k dispozici i s nejnutnějšími pluginy.
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: Pondělí, 05.05.2014, 21:52 »

Takhle jsem se kdysi taky setkal u nějakého PC s instalací win z CD, kde se povedl boot z placky, něco se nakopírovalo na HDD a po prvním restartu byla mechanika s CD mimo dosah a instalace nešla dodělat. Taky nějaký divný čipset. Musel jsem to pak nouzově nakopírovat na disk a spustit přes disketu DOS z příkazového řádku s nějakými dalšími parametry.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: Pátek, 23.05.2014, 18:10 »

Zdravím všechny zájemce!

Provedl jsem další úpravy a opravy všech systémů.
Nejdůležitější změny:
- do všech systémů jsem přidal utilitu "Sh.exe" pro vytváření ikon

- u všech systémů jsem vyměnil utilitu pro detekci a přiřazení USB. Tato novější (USBDLM.exe) je mnohem spolehlivější a rychlejší. Původně jsem ji chtěl použít, ale nefungovala mi, tak jsem hledal jiné řešení. Až teď jsem objevil původní chybu v konfiguraci.

- do systémů Win7 jsem přímo vložil malý driverspack pro zabezpečení detekce nejnovějších chipsetů Intel

Odkazy ke stažení nových verzí (K 21.5.2014) jsem vložil na začátek každého mého odpovídajícího téma.
« Poslední změna: Pátek, 23.05.2014, 18:14 od normin » Zaznamenáno
Stran: 1 2 [3] 4 5   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!