Craftcom
Úterý, 11.05.2021, 11:43 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Zajímavý spouštěcí disk na bázi WIN7PE v češtině  (Přečteno 20996 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« kdy: Čtvrtek, 17.01.2013, 20:12 »

Zdravím všechny příznice tohoto fóra a po delší pauze se opět hlásím se zajímavostí  Úsměv

Na fóru http://reboot.pro jsem zachytil odkaz na velmi zajímavý spouštěcí disk na bázi Win7. Po jeho prozkoumání jsem zjistil, že je to asi nejvychytanější disk WIN7PE, který jsem dosud viděl. Je velmi ořezaný a přesto má maximální funkčnost, včetně zvuku!
Myslím, že je velmi dobře použitelný a má některé velmi zajímavé vlastnosti:

- je velmi malý, potřebuje minimum paměti, ale obsahuje vše potřebné - hned při startu se instalují důležité ovladače
- síť a zvuk (soubory) jsou odděleně na disku, takže pokud je nepotřebujete, nejsou zkopírovány a spuštěny. Tím je velmi podstatně zrychlen start.
- připojí DVD mechaniku a flash disk vždy jako Y:, takže je možno využít pro programy, které potřebují absolutní cestu.
- je implementován prográmek "sh.exe" - takže opět možno využít "PePrograms" viz:
   http://www.craftcom.net/index.php?article=201


Takže používejte disk podle libosti nebo využijte jeho vychytávky pro své vlastní disky.

Odkaz ke stažení:
http://www.ulozto.cz/xPEhd62/win7pe-cz-iso

Pro ty, kteří se nechtějí prokousávat celou diskuzí - konečná verze a plně v češtině:
http://uloz.to/xGwuJYu2/winpe-7cz-7-iso

Další verze, mírně upravená a doplněná o drivery zvuku:
http://uloz.to/xhiU6t2G/winpe-7cz-8-iso

Doplněná a upravená verze k 22.9.2014 (pro flashdisk):
http://uloz.to/xEfFcuug/xm86-6-wim
« Poslední změna: Pondělí, 13.10.2014, 17:34 od normin » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: Pátek, 25.01.2013, 20:45 »

Tak se podařilo! Než  mě začnete kamenovat, proč jsem nepočkal a nedal to kompletně v cz, tak musím říci, že jsem již nedoufal. Ale pomohla velká náhoda - a zadařilo se.
Takže nyní již úplně a kompletně v češtině  Úsměv

Ještě poznámka - není to žádná "live" verze Win7. Je to prostě disk na bázi Win7PE. Mnozí z vás si jistě sestavili obdobný pomocí Winbuilderu, ale tento mě oslovil svou úsporností a oddělením zbytných složek.

Nový odkaz ke stažení:

http://www.ulozto.cz/xxkein4/win7pe-cz2-iso
« Poslední změna: Neděle, 27.01.2013, 11:18 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Sobota, 26.01.2013, 23:15 »

Nový link obsahuje totožný iso jako předchozí.
Alespoň to říká totalcmd při porovnání souborů iso i při synchronizaci po rozbalení.
Kde udělali soudruzi z NDR chybu?
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Neděle, 27.01.2013, 11:17 »

Děkuji za upozornění!
Omlouvám se všem, kteří si stáhli ten chybný. Omylem jsem přejmenoval ten starý... Asi skvrny na slunci nebo vrozená blbost  Mrknutí

Takže nový link (tentokrát snad definitivní)

http://www.ulozto.cz/xYmhFrP/winpe-7cz-2-iso
« Poslední změna: Čtvrtek, 31.01.2013, 21:05 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Neděle, 27.01.2013, 19:38 »

Díky, tohle je už jiné ISO. Zkusil jsem jej ve VirtualBoxu jako obraz i po vypálení na placku a tam funguje.
Bohužel PC odmítá z vypálené placky nabootovat, že to není bootovatelné medium, přestože ve stejné mechanice je VB přijme v pohodě.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Pondělí, 28.01.2013, 19:06 »

To je divné    Co???
Mně to funguje normálně a zkusil jsem to ještě na dvou PC a vše v pořádku.
Měl bych 2 řešení:
1. vložit to do nějakého multiboot disku
2. zkusit následující prázdný obraz (funguje)

     Má někdo podobný problém?

http://www.ulozto.cz/xmfbLeE/win7pe-obraz-iso
« Poslední změna: Pondělí, 28.01.2013, 19:11 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Úterý, 29.01.2013, 00:12 »

ad1. nemám kam

ad2.:

1.HD System Type - (00)
Toto se vypíše po spuštění PC s plackou v mechanice a po pár sekundách se přepne na boot z HDD.
VirtualBox vypíše: CDBOOT: Cannon boot from CD - CODE: 5
Boot VB z obrazu.iso funguje a hlásí něco o nemožnosti nalezení platného disku win (pustil jsem jej na prázdný disk ve VB).
« Poslední změna: Úterý, 29.01.2013, 00:29 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Úterý, 29.01.2013, 17:39 »

Promiň bobe, ale že ty bys neměl !?  Mrknutí
Ale tak trochu jsem s tím počítal a tak jsem připravil dva prázdné obrazy spouštěcích disků. Vyzkoušej je, měly by fungovat (vyzkoušeno).
Jenom zaměň prázdný wim soubor z mého disku a vlož adresáře a soubory z "XMPE" do odpovídajícího.
Pokud bys s tím ještě experimentoval, nezapomeň na prázdný soubor "BOOT.DRIVE" v rootu - je to identifikátor mechaniky. Obrazy jsou připraveny pro tento konkrétní disk, pokud by ho chtěl někdo použít, asi by musel editovat soubor BCD.
Jeden obraz má zavaděč ISOLINUX a druhý GRUBDOS. Isolinux mě ještě nezklamal, bootoval zatím všude. GRUB má občas na některých PC problémy.
Jestli nezabere tohle, tak už mě fakt nic nenapadá (snad ta CDRom ?)
Takže odkazy:
http://www.ulozto.cz/xbFxXoK/win7-isolinux-iso

http://www.ulozto.cz/xj3K7UT/win7pe-boot-grub-iso

« Poslední změna: Pátek, 29.11.2013, 17:10 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Středa, 30.01.2013, 01:36 »

No opravdu nemám žádný projekt multibootu po ruce, dlouho jsem v tom nic nedělal, byly jiné zájmy.

Díky za trpělivost. Nepodařilo se opět.
Ale stáhnul jsem a vypálil znovu ten druhý winpe-7cz-2-iso a PC z něj konečně nabootoval a spustil tu divočinu.
Zkusil jsem změnit rozlišení na svůj monitor 1280x1024, to se povedlo, avšak obrázek kapek se neroztáhnul a zůstal v původní velikosti a kolem něj je černý rám.
Kde si mohu změnit pevné přiřazení mechaniky z fixovaného Y: na fixované W: ? Jsem zvyklý na write - vypalka.
V nabídce start chybí nabídka pro vypnutí systému. V prvním nepočeštěném iso to bylo, ve druhém to chybí.
To je dost povážlivá absence - zapnu motor, ale nevypnu jej jinak než přestřižením palivové hadičky. :-)
Taky mi chybí možnost přepínání qwetz/qwerty.
Budu ještě zkoušet.
Tohle píšu právě z toho media, ale pro Operu jsem si musel šáhnout do složky Portable na svém disku v tcmdup.
 
Tohle nějak nepobírám, asi mi něco uniklo: „nezapomeň na prázdný soubor BOOT.DRIVE”. Mám jej odstranit, nahradit či co? V tom obrazu je.
« Poslední změna: Středa, 30.01.2013, 01:49 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Středa, 30.01.2013, 17:51 »

Tak jsem rád, že jsi to rozchodil.
Upravil jsem disk podle tvých připomínek, tak jestli bude chuť, můžeš otestovat.
Wallpaper jsem raději vyhodil - bude po problémech. Klávesnici jsem pořešil prográmkem "iSwitcher" a úpravou registrů, ale nefunguje to úplně automaticky. Musíš si tu cz QWERTY připojit z toho programu. Ještě zkusím poladit. Tlačítko "Start" jsem tam musel vnutit opět přes registry (asi "Ztraceno v překladu"  Úsměv ). Dal jsem tam i tu Operu. Asi by tam v základu měla být, když tam není IE.
To pevné přiřazení mechaniky bude oříšek. Zkoušel jsem, ale nezadařilo se. Je to v souboru "LetterSwap.au3".
Ta poznámka na závěr - to bylo míněno spíš obecně, pro ty, kdo by to chtěli vmontovat do svého multiboot disku nebo na jiný disk.

Odkaz:
http://www.ulozto.cz/xWVscEt/winpe-7cz-3-iso
« Poslední změna: Čtvrtek, 31.01.2013, 21:04 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Čtvrtek, 31.01.2013, 00:17 »

Už jsem to tu kdysi psal, že vkládám do podobných projektů tcmd s přidanými pluginy.
Ty jej tam máš také jako základní verzi.
A po letech je to zase dále a hodil by se tam vložit TC Ultima Prime, čímž by se objevilo v projektu plno dalších užitečných prográmků.
TCUP však není potřeba integrovat dovnitř jako je stávající TC, ale může být vně jen přidán na placku. Vše, co TCUP obsahuje, je vlastně spustitelné rovnou jako portable.

A když už si tu tak hezky hrajeme, tak by se určitě někomu hodil i převod z placky na flešku.
Snadno to může jít převést po formátu flešky se zápisem sys pro DOS, přidat grub.exe a grub.  

Vyzkoušeno nové iso:
QWERTY v tom programu sice mohu jakože připojit, ale nejde přiřadit priorita, dám nahoru, ale při potvrzrní výběru se to vrátí zpět.
Nadále jde přepínat jenom původní výběr EN/CZ pomocí alt+sb. Na české qwerty se tedy nepřepnu.
Ikonka Install drivers from Win7 Host problikne a jinak nic.
HWpnp dlóóóuho něco instaluje, po skončení zůstává správce zařízení nadále s plonkovou zvukovkou i grafárnou.
Neznámé zůstávají i zařízení jako klávesnice, myš, procesory, aj.
Přiřazeny správně jsou HDDs, vypalka, síťová karta, porty.

Do NS se tedy vrátila volba pro vypnutí PC na úkor hledání, které není pořebné a zastane to pohodově tcmd.
Nyní lze tedy vypnout, restartovat a ... uzamknout. Co to udělá, se bojím vyzkoušet :=))  .
 
Změna písmene mechaniky je možná klasicky ve správci disků, akorát že je platná jenom po dobu běhu systému. Není žel fixována.
Správce disků si písmena oddílů přiřazuje svérázně po svém:
CDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXY změnil na
EMNOPQRSTUCWVZFGHIDJYKL ikdyž nějaké uspořádání v tom chaosu přecejen je.




 
« Poslední změna: Čtvrtek, 31.01.2013, 01:52 od bob57_cz » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Čtvrtek, 31.01.2013, 17:24 »

Máš pravdu, dělám to taky tak. Ale tohle je míněno jen jako základ pro záchranný disk. Sám vidíš, že ty základní věci tam fungují.
O tom zvuku jsem taky přemýšlel, ale když jsem viděl, že ovladače jen pro ty nejpoužívanější jsou větší než celý disk, tak jsem od toho upustil. Musí si tam každý dát ty svoje. S těmi instalátory je potíž, někdy zaberou někdy ne. Ale to důležité funguje. Myslím, že už si to každý upraví podle svých potřeb. Důležité programy zde lze spustit (pro partitioning apod). Je mi jasné, že by spousta uživatelů přivítala mít tam další potřebné prográmky, ale to nebylo mým cílem.
S tou úpravou pro flashku máš pravdu. Ale kdo to umí, ten to zvládne a pro ostatní je to na celý článek.
Jinak provedl jsem další úpravy (snad už poslední). Teď už by to mělo být podle tvého gusta  Mrknutí. ISwitcher jsem vyhodil a celé jsem to překopal. Teď stačí jen "Alt-Shift". Z menu jsem vyhodil vše nepotřebné a nefunkční.
Takže jestli máš ještě zájem, tak snad definitivní verze...(pokud tam nebudou nějaké hrubé problémy, tak už to nechám. Lepší už to nebude   Úsměv) Díky ti za spolupráci a náročnost!

http://www.ulozto.cz/xWXRBff/winpe-7cz-4-iso
A poslední vyladění:
http://www.ulozto.cz/xxbSnKk/winpe-7cz-6-iso
« Poslední změna: Úterý, 23.07.2013, 20:00 od normin » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Neděle, 03.02.2013, 13:31 »

Ještě jednou jsem prošel připomínky boba57_cz a myslím, že s těmi ovladači měl pravdu. Bylo by dobré, aby byla možnost vložit do tohoto disku další ovladače podle potřeby.
Takže jsem vyhledal různé možnosti a jednu sestavu jsem upravil pro použití na tomto disku. Vložil jsem tam opravdu jen ty nejčastěji používané, ale je tam možnost si přidat svoje. Ovladače pro zvukové a grafické karty  jsou uloženy v adresáři "DriversPack" v XMPE. Pokud budete chtít vložit vlastní, rozbalte z adresáře "NT6x32" odpovídající soubory do pomocného adresáře, vložte tam ty svoje a znovu zkomprimujte do 7.z a vraťte zpět. Potom spusťte soubor "Index_DP.cmd", který obnoví indexovanou databázi ovladačů. S výhodou je možno použít ovladače z http://driverpacks.net/.
Jenom připomínám - pokud chcete instalovat zvuk musíte spustit instalaci sítě, která je spojena s instalací podpory zvuku.
Opakuji, že tento disk je zamýšlen jako základ pro záchranný disk, proto si myslím, že např. ovladače pro grafické karty jsou zbytečné. Proto i písma jsem omezil na minimum. Ale doplnit si může každý cokoliv po libosti  Mrknutí .Ovladače pro síťové karty, USB3 a řadiče RAID či SCSI jsou již implementovány v základním souboru. Pokud byste chtěli upravovat i tyto, je v adresáři "DRV" užitečná utilitka "PECAB.EXE"
Uložil jsem pro jistotu ke stažení celý adresář "XMPE", kterým zaměníte stávající.

http://www.ulozto.cz/x2SWWRu/xmpe-7z
« Poslední změna: Neděle, 03.02.2013, 14:00 od normin » Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Neděle, 03.02.2013, 16:50 »

Mám problém. Nemohu nic přidat do projektu.iso.
Po vložení čehokoliv mi již odmítá fungovat boot. Je jedno, jestli tam nechám původní boot nebo jej odstraním a dodám znovu. Přitom je všechno datově totožné při porovnání obsahů obou iso včetně bootsektoru, akorát nový iso obsahuje přidané věci navíc. Původní iso i z něj vypálená placka funguje, nově rozšířené iso ani placka z něj ne. Je jedno, který program pro editaci iso použiji nebo tvořím zcela nově. Použil jsem MagicISO, ISODirect, ISOCommander, ISOeditor, ..., TCUP\\\CD/DVD vypalování\, vše marné.
Nejde mi to do palice, co může být špatně.
Pokoušel jsem se přidat na placku DriverPackSolution (s přidaným mým počeštěním) a něco portable (bez implementace do wim).


S tou instalací sítě je toho spojeno podstatně více. Prakticky skoro vše.
Pokud nespustím její instalaci, tak mi při spuštění jakéhokoliv externího programu vyskočí chybová hláška o chybějících knihovnách.dll s žádostí o novoinstalaci programu. Z toho vychází, že síť může být rovnou spuštěna hned automaticky bez uživatelské volitelnosti, když je tak důležitá svými komponentami pro běh ostatních aplikací.

Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Neděle, 03.02.2013, 17:19 »

To je zvláštní, ale mohlo by to být volbou systému na disku CD. Já používám skoro výhradně UltraISO a maximální spokojenost.
Podívej se na formát CD. Já tam mám:
-CD souborový systém Joliet, verze standardní (64). Ostaní odškrtnuto
-formát ISO 9660 - Windows/Unix
- vynechat číslo verze 9660
A UltraISO taky optimalizuje automaticky soubory na disku (nevím jak ty ostatní)
K těm knihovnám-záleží na tom, co spouštíš. Já zase ten net nemám spuštěný skoro nikdy  Mrknutí
Anebo ty potřebné si dát rovnou do wim a z toho NET_PART.7z je vyhodit.
Zkoušíš to ve virtuálu nebo rovnou c CD?
« Poslední změna: Neděle, 03.02.2013, 17:26 od normin » Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!