Craftcom
Úterý, 11.05.2021, 12:04 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: 1 [2]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO  (Přečteno 20601 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #15 kdy: Sobota, 05.01.2013, 17:55 »

Rozuměli,měl jsem to tak,přímo *.ISO obraz v adresáři \disk1\ezboot a příkaz run *.ISO.Ten jeden boot se ale "kousnul" hned po spuštění položky z menu. Na všechny ostatní obrazy to funguje s výjimkou toho jednoho.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Sobota, 05.01.2013, 18:20 »

Předpokládám, že je to stále ten s win7. A po rozbalení a spuštění pomocí bootmgr to funguje...
To jsi mi nasadil brouka do hlavy  Úsměv
Už mě napadá jen není-li chyba v názvu, třeba mezery nebo pomlčky. Někdy to nedělá dobrotu.
Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Sobota, 05.01.2013, 20:50 »

Název obrazu byl jednoduchý,bez pomlček OBSYSWIN.iso , příkaz run obsyswin.iso. Už nevím,zda jsem obsáhl při pokusech všechny varianty velká - malá písmena,ale u těch ostatních obrazů to nevadilo,název obrazu VELKÝMI PÍSMENY.iso , příkazy run malými písmeny.iso. Všechny takto fungují,až na ten jeden.
 Ještě jsem narazil na jeden problém: Jak udělat boot instalačky msdos 6.22,která je na 4 disketách Co??? Se dvěma to myslím nějak jde,ale se čtyřma (a více) Co??? Hledal jsem i iso obrazy CD msdos 6.22,našel jsem dva,oba obsahují 196 souborů,ale jeden skončí právě na: "Vložte setup disk 2 a stiskněte Entr" a u druhého se instalace ani nespustí. Asi by to chtělo spíše vytvořit obraz "čtyřdiskety" o velikosti 4x1,44Mb=5,76Mb,ale nevím jak to ve WinImage udělat.Je tam 2,88Mb disketa,ale větší už ne. Jednotlivé obrazy mám,ale jak je spojit do jednoho,aby to fungovalo v EasyBootu...
« Poslední změna: Sobota, 05.01.2013, 21:16 od PetrX » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Sobota, 05.01.2013, 21:35 »

Tak s tím win7.iso opravdu nevím, mně to zafungovalo. Zkus (naposledy  Úsměv ) nazvat ten ISO soubor "OBWIN7.ISO" a příkaz " run OBWIN7.ISO "
S tím MS-DOS bych to nezkoušel vytvářet iso soubor z obrazů disket. Není to opravdu tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.
Našel jsem jeden odkaz, ale jen jsem zkusil jestli se spustí. Nedělal jsem celou instalaci, takže nevím...
http://uloz.to/xp9LdBT/ms-dos-6-22-iso
Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Sobota, 05.01.2013, 23:38 »

Díky,našel jsem přesně to,co jsem hledal,a nemusel jsem ani chodit moc daleko Smích:http://www.craftcom.net/12_multiboot/winimage.htm
Tak "čtyřdisketa" vytvořena,teď ještě jestli jsem se někde nesekl a bude fungovat...
Díky za link,kdyby to nešlo,tak to zkusím.Ten přímý boot teda možná ještě taky zkusím,ještě mne napadlo,jestli to nemůže být tím,že jsem novější verzi EB instaloval přes tu původní,ale snad ne...
« Poslední změna: Sobota, 05.01.2013, 23:48 od PetrX » Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Neděle, 06.01.2013, 16:43 »

Tak dnes žádný pokrok. Mnou vytvořená "čtyřdisketa" podle Pavlova návodu výše nefunguje - "Non system disk or disk error",tu alternativní s Free Dosem se mi taky nepodařilo upravit,Free Dos sice spustí,ale instalace Dosu 6.22 ne.Free Dos jsem z ní potom odstranil a do obrazu injektoval nejdříve IO.SYS,MSDOS.SYS a COMMAND.COM soubory,pak zbývajících 193 souborů,boot sektor změna na DOS 6.22,ale opět stejná hláška. Přímý boot OBWIN7.ISO se kousne a obraz install CD Dosu 6.22 z Tvého odkazu taky nefunguje (nespustí se modré okno se začátkem instalace). Tobě se ta instalace normálně spustila (modré okno se začátkem instalace)? Zkoušel jsem to na HDD,kde jsou sice i NTFS partition,ale první je FAT,primár,aktiv,100MB,tak by to snad nemělo vadit.Už začínám mít pochyby,jestli zakopaný pes není někde úplě jinde - v hardwaru.
« Poslední změna: Neděle, 06.01.2013, 16:47 od PetrX » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: Neděle, 06.01.2013, 17:15 »

Napřed se zeptám:
Zkoušíš to na reálném PC nebo ve virtuálním?
Jakou máš RAM (jak velkou)?
Jaký máš disk (PATA nebo SATA)?
Ty obrazy disket jsi dělal ze svých disket nebo máš stažené obrazy?

Ta čtyřdisketa - to nemůže fungovat tak, že tam jen vložíš ty instalační soubory DOS. To se musí upravit, aby to instalovalo jako kdybys je tam vkládal jednu po druhé. A to je skutečně docela složité. Já bych si nato netroufl.
Mě to DOS iso normálně bootuje - ale zkouším to ve virtuálu
Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: Neděle, 06.01.2013, 17:47 »

PC reálné,pokusů - vypálení CDRW už muselo být aspoň 50.Ale zase jak je vidět,reálné PC se asi v tomto případě může chovat odlišně od virtuálu.RAM 4GB,nebo 2,5GB,HDD PATA.Obrazy disket stažené,vyextrahované do složek.Instalace z disket OK.
Chápu,že se to nějak musí upravit,aby to následovalo za sebou,jako při klasické instalaci z disket,ale aspoň by to mohlo dojít do té fáze,jak mi to dělá ten jeden iso obraz,že to skončí právě na tom "vložte disk 2".
 Tuším,že tady:http://forums.techguy.org/dos-other/360602-can-i-install-ms-dos.html se o tom něco píše,ale jelikož nevládnu tímto jazykem,mohu se jen domýšlet.

Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: Neděle, 06.01.2013, 18:09 »

Na tu RAM jsem se ptal hlavně kvůli tomu win7 iso a tam by to mělo být v pořádku. Ale teď mě napadá, že jsem někde četl, že je problém s DOS při RAM větší než 2 GB.
DOS 6.22 by měl být instalován na primární oddíl naformátovaný na FAT16 a menším než 2 GB. SATA nepodporuje.
Na tom odkazu píšou v kostce asi to, že se to taky nikomu nedaří  Úsměv
Asi by bylo lepší nainstalovat si virtuální PC (myslím, že nejlepší je VirtualBox od Oracle - a je v češtině) a teprve když už se zde něco vydaří, tak to zkusit v reálu.
Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Neděle, 06.01.2013, 19:46 »

Tak jsme měli pravdu oba,zkusil jsem ty install CD s Dosem na NB s 512MB RAM a spustí se všechny CD vypálené ze 3 různých obrazů,co jsem měl. Jestli dojedou do konce jsem už sice vyzkoušet nemohl,ale určitě aspoň jeden obraz funkční bude.Mi bylo hned záhadou,že jsem z toho svého staršího Multiboot CD už přece ten Dos zkoušel,a šlo to,a teď to nejde.A je pravda,že to bylo na PC s 512,nebo max 1,5GB RAM.To bych to mohl zkoušet do nekonečna,kdybys mne neupozornil !
 Zároveň jsem narazil na nový problém,v NB se nespustí nové Multiboot CD (vytvořené v novém EasyBootu).A tak pořád dál,jeden problém se podaří odhalit,......a další se objeví Hněv
Díky za vydatnou pomoc a duševní podporu !
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: Neděle, 06.01.2013, 21:06 »

To ti mohu potvrdit, že je to téměř nekonečný proces  Úsměv
Zatím nejspolehlivější (co se spustí na všech PC) se mi jeví bootloader na bázi ISOLINUXU (na tom je i ten obraz, co jsem ti dával odkaz). Údajně je to problém BIOSů různých výrobců. A teď už začíná UEFI ...
Pro zajímavost jsem prošel fóra s tou instalací DOSu a skutečně je to velký problém a nikde nebyl beze zbytku a jednoduše vyřešen. A se stále novějším hardwarem se to bude jen zhoršovat. Když se vyřešil problém s ovladači CD ROM, tak jsou dnes již běžné SATA vypalovačky a zase problém. Většinou je doporučován FreeDOS a podobné. Tak asi tak...  Smích
Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: Pátek, 11.01.2013, 00:03 »

Došel jsem k dalším zjištěním,tak jen pro doplnění: Velikostí RAM to nakonec nebylo,postupně jsem RAMky vytahoval až na 512MB a instalace Dosu z CD stále nešla.Ani při 256MB. Na tom NB se se stejným CD sice dostanu "o krok" dále,instalace se rozjede,ale hned následující krok skončí chybou. Takže to s HW nějak souvisí,ale jak?
 Instalace z disket proběhla úspěšně i při 3GB RAM. Takže asi jediným řešením by bylo upravit ty soubory tak,aby nebylo požadováno vložení instalační diskety č.2 a následně č.3,nebo aby stačilo jen požadavek potvrdit Entrem.
 A ta nová verze EB mi v NB nefungovala z toho důvodu,že jeho DVD ROM mechanika nečte CDRW Hněv
« Poslední změna: Neděle, 13.01.2013, 21:25 od PetrX » Zaznamenáno
PetrX
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: Neděle, 13.01.2013, 21:47 »

Dnes se mi konečně podařilo přijít na kloub té záhadě s instalačním CD Dosu:http://uloz.to/xp9LdBT/ms-dos-6-22-iso.Tento obraz jsem měl použitý už na svém prvním multiboot CD,a instalace proběhla až do konce úspěšně,ALE má to několik podmínek,které jsem teď po čase dlouho nemohl odhalit a pomohlo až následující:
1. - V PC,do něhož chceme DOS z tohoto CD instalovat musí být při instalaci pouze jediná interní CD (DVD) PATA mechanika.
2. - HDD PATA musí být předem naformátován FAT - Primary.Volba formátování disku během instalace z CD není funkční.Po nainstalování Dosu spustíme instalaci z CD ještě jednou,ale vybereme volbu 2. - instalace driveru CD mechaniky.Ta nám zajistí zpřístupnění CD mechaniky pod Dosem a umožní nám pokračovat v instalaci dalších OS z bootovatelných instalačních CD. 
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: Pondělí, 14.01.2013, 17:49 »

Vidím, že ti ten DOS nedává spát  Mrknutí
O těch podmínkách instalace DOS jsem ti psal (viz výše).
Ta podmínka 1 mechaniky je zvláštní. To jsem nezaznamenal. Ono by to asi šlo i ze SATA mechaniky, ale musel by se implementovat ovladač přesně na tu mechaniku. Jak jsem psal, jde ledacos, ale už to těžko bude univerzání.
Jak píšeš o instalaci dalších systémů - to myslíš přes ten DOS? U WIN vyšších verzí (než 3.11  Mrknutí by to nebyla dobrá volba. Pokud ten DOS skutečně nepotřebuješ k něčemu speciálnímu tak bych ho neistaloval. Můžeš pracovat v tom prostředí, ale nemusíš ho mít nainstalované.
Zaznamenáno
Stran: 1 [2]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!