Tady jsem popsal, jak nainstalovat ve WinXP ramdisk:
http://www.craftcom.net/18_forum/viewtopic.php?t=225Ramdisk se dá využít k různým účelům, například:
1) Do ramdisku lze umístit swap soubor (virtuální paměť).
2) Složku pro dočasné soubory (nejčastěji TEMP) je dobré umístit na ramdisk (bude třeba taky změnit systémovou proměnnou).
3) Velice se hodí pro dočasné soubory z Internetu (tzv. Temporary Internet Files), ať už pro prohlížeč IE nebo Opera.
4) Pokud často ladíte BartPE nebo Reatogo, je vhodné ukládat výstupní soubory právě do ramdisku.
Další možný použití nechám na vás, můžete se přidat...Pavel
Já si dovolím odporovat :
ad1) RAM má určitou velikost. Vytvořením ramdisku z této kapacity část předisponuji na jiné účely - pro vytvoření fiktivního disku - tato kapacita je tedy výhradně určena k správě ramdisku a nelze využít vlastní správou paměti win pro početní úkony.
Systém nějakým způsobem obhospodařuje paměť RAM a pokud dojde do stavu, že již je volná kapacita vyčerpaná provede selekci a vybere, co musí v paměti pro další operace udržet a co momentálně nepotřebuje, to si odloží do
swapu, což je odkládací prostor na
HDD - fixní rozšíření RAM!
Umístěním swapu do ramdisku se nestane nic jiného než to, že se vyjme část dat z obsazené paměti RAM a přesune zase do jiné části RAM - ramdisku.
Zisk je tedy nulový.
Pokud tedy chcete vůbec mít nějaký swap a některé aplikace se bez něj neobejdou, je lepší si určit ve správě paměti pevnou velikost o stejné max i min hodnotě. Na HDD se vytvoří soubor pagefile.sys (win386.swp) právě o této velikosti, na tomto místě se "zapikoluje" a nebude již po disku migrovat a způsobovat nadbytečnou fragmentaci disku.
Swap tedy buď žádný nebo pevný, ale určitě ne v ramdisku.
ad2) Ani TEMP a TMP není vhodné umísťovat do ramdisku. Pokud umístím TEMP do ramdisku, může se mi stát, že se mi vůbec nepodaří nainstalovat některé ovladače či aplikace. Instalátor si totiž rozbaluje své potřebné soubory právě do této dočasné složky, udělá předinstalaci, restartuje PC a v některých případech si znovu do TEMPU sahá pro další soubory k dokončení instalace a teprve po dokončení je smaže sám (pokud je správně napsán). Jenže soubory v ramdisku při restartu zmizí i s ramdiskem a nově vytvořený ramdisk po startu OS je prázdný. Vyskočí řada chybových hlášek, případně systém i zatuhne pro nemožnost dokončení instalace. Není ani cesty zpět, protože s tempem zmizely i případné uninstalrutiny pro případ neúspěchu a automatický návrat.
ad3) Ano, pokud nechceme spoléhat na automatické nedokonalé nástroje pro čištění dočasných souborů internetu a nechceme si HDD zaplacávat tímto smetím, je toto řešení vhodné. Není nutno nic hledat a vše se vymaže komplet s vypnutím PC ( ovšem případně také včetně uložených stránek pro prohlížení ofline ).
ad4) Je však nutno mít na paměti, že tyto soubory budou v tomto umístění jen a pouze do prvního restartu či vypnutí PC. Poté jsou nenávratně pryč.
( Též možný způsob využití ramdisku
http://forum.msts.cz/viewtopic.php?p=23329&highlight=ramdisk#23329 a
http://forum.msts.cz/viewtopic.php?p=28777&highlight=ramdisk#28777 )