Pro začátečníka je to asi složité, ale já mám na jediném oddíle téhož fyzického disku společně win98se, winME, win2K, win XPP a ještě jednou win XPP. Zároveň mám na dalších discích, které jsou přenositelné v šuplíkách na další PC zase další XPP. Vše bez jakéhokoliv bootmanažera XOSL spolu svorně koexistuje, nehádá se, sdílí si programy, aby se nemusely instalovat duplicitně,... atd.
Bootmanažer není zapotřebí.
Nejprve si musíš ujasnit, který OS chceš kde mít a podle toho se zachovat. V podstatě nejjednodušší způsob je začít vždy od nejstaršího systému.
V tvém případě pro multiboot 98 a XP začneš 98čkami. Nejprve si připravíš disky - naformátuješ podle potřeby a pokud chceš z 98ček vidět i do XP, které chceš dát na druhý disk, musíš mít na obou discích FAT32.
Spustíš instalaci 98, vybereš umístění-oddíl a jméno pro adresář s windows, které se vůbec nemusí jmenovat windows, ale třeba okna, 1234, jakkoliv. Instalaci normálně dokončíš včetně ovladačů. Pokud budeš instalovat na druhý fyzický disk, tak soubory pro boot tohoto systému budou umístěné na
aktivní oddíl, o to se má postarat instalátor automaticky.
Nebude-li aktivní part na prvním disku nalezen, ale najde se na druhém, bude po varování instalátor klidně pokračovat v instalaci a teprve po restartu začne peklo - zamíchají se mu oddíly. Takže tohle raději neriskovat a hezky nastavit aktivní na hda1 = C: . Systému XP je vcelku fuk, kde je aktivní oddíl a nainstaluje se do požadovaného místa, svoje boot soubory umístí právě opět do nalezeného aktivního oddílu. Pokud přitom najde již nainstalované win 98, vyšoupne jejich boot záznam z MBR do souboru bootsect.dos a automaticky nastaví multiboot i pro tento OS zápisem v souboru boot.ini jako poslední řádek C:\WINDOWS . Systém XP má přednastaveno defaultně jméno pro windir právě WINDOWS a během zahájené instalace již toto nelze změnit. Dá se jim to však změnit ještě při načítání instalačních informací externě souborem winnt.sif, který slouží pro tzv.bezobslužnou instalaci, případně použitím souboru s libovolným jménem při spuštění instalace z příkazové řádky s předdefinovanými parametry.
U instalace XP+XP je to ještě jednodušší, v boot.ini se doplní automaticky záznam o další řádek k druhému OS a loader zůstává stejný. Pokud budou každé win na jiné part nebo dokonce jiném disku, tak se už nemusím starat téměř o nic, i instalaci ovladačů mám zjednodušenou tím, že novému systému ukážu, aby si je našel v inf toho prvního funkčního systému a nemusím dělat diskžokeje pro výměnu všech možných CD s ovladači.
Už dříve jsem tu popisoval vznik multiboot bez externích nástrojů :
http://www.craftcom.net/18_forum/viewtopic.php?t=65 s nuceným zavaděčem či skrýváním oddílů.
Dá se nějak udělat multiboot tak, abych měl v jednom počítači dvoje XP? Každé na svém HDD tak, aby bylo možné při bootování zvolit z kterého disku? Zároveň ale tak, aby o sobě nevěděly? Tím myslím třeba instalaci programů, co dám na jeden disk o tom ty druhé nebudou vědět. Zjednodušeně řečeno, když nabootuji z jedněch, ty na druhém disku jsou jen obyčejné složky s "nějakým" softem, teda úplně mrtvé. Dík za tipy
Pokud bude každá kopie XP na vlastní part, tak se takto k sobě i normálně chovají.
Pokud budou samostatné kopie nainstalovány do téže part, tak budou sdílet složku Program Files a uživatelskou složku.
První instalace bude vlastnit Program Files jako taková, druhá kopie si pak v této složce vytvoří svoji vlastní vnořenou PF.
I toto se však dá ošetřit, viz odkaz výše.