Craftcom
Pátek, 29.03.2024, 00:25 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Postup instalace  (Přečteno 13199 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Craft
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 284



Zobrazit profil WWW
« kdy: Čtvrtek, 15.12.2005, 00:16 »

Jelikož jsem kdysi dávno, řešil taky problém jak na multiboot na HDD a po špatných zkušenostech se standardním bootmanagerem co je součástí Win 2000 nebo XP jsem nakonec zůstal u osvědčeného bootmanagera XOSL.

V případě zájmu tady předkládám dosti výstižně a přehledně napsaný návod, podle kterého to zvládne každý a neslouží pouze pro uvedené os v titulku :

* Nejsem autorem postupu v návodu, ale pouze jeho textové úpravy do přijatelnější podoby.


Instalace WinXP,Win98 (nebo WinME) a XOSL na jeden HDD :

Cílem je instalace WinXP a Win98 na 20 Gb disk jako zcela na sobě nezávislé instalace se sdíleným oddílem pro data. Nechtěl jsem bootmanagera z WinXP, ale konfigurovatelný XOSL.


Prostředky:

1. Spouštěcí disketa s Windows98, na kterou nakopírujeme také program SYS ze systémového adresáře Win98. Pokud nemáme k dispozici vytvoření diskety přímo ve Win98 nebo ME můžeme použít některý z těchto odkazů:
http://www.allbootdisks.com/
http://www.volny.cz/otakarmraz/swPomoc/download.html

2. Disketa s bootmanagerem XOSL, verze 1.1.5.cz.

3. Disketa s Ranish Partition Managerem nebo Partition Magicem ve verzi pro DOS.

4. Sada 6 bootovacích disket pro instalaci XP určená pro ty, u kterých nelze nabootovat z CD. Ke stažení ze stránek MS http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;[LN];310994


Postup:

1. Nabootujeme z diskety s Windows98.
FDISKem - zrušíme všechny oddíly, dále příkazem fdisk/mbr vyčistíme MBR.

2. Použijeme disketu s Ranishem nebo Partition Magicem pro rozdělení disku.
- Primární oddíl č.1 - FAT32 (nebo NTFS - v tomto případě ovšem neuvidíme z partition s Windows98 na partition s WindowsXP) - jeho jmenovka WinXP - velikost třeba 3500MB.
- Primární oddíl č.2 - FAT32 - jeho jmenovka Win98 - velikost třeba 2000MB.
- Primární oddíl č.3 - FAT16 (nebo FAT32) - jeho jmenovka XOSL - velikost třeba 100MB (u FAT32 se automaticky vytvoří oddíl o velikosti min. 40MB). Může být i menší než uvedených 100MB v případě FAT16. Já zde mám DOS utility.
- Rozšířený oddíl obsahující logické oddíly mohou být dle libosti a potřeby. Já mám Log1 (FAT32) pro Ghost klony a Log2 (FAT32) pro data.

3. Instalace WinXP:
Ranishem nebo Partition Magicem skryjeme oddíly Win98 a XOSL. Jsou vidět pouze WinXP a logické. Po restartu použijeme sadu 6 zavádecích bootdisket pro instalaci WindowsXP nebo přímo instal. boot CD s WindowsXP a provedeme čistou instalaci. Nainstalované XPéčka potom vidí oddíl XP jako C: a logické jako D: , E:

4. Instalace Win98:
Provedeme restart a nabootujeme z diskety s Ranishem nebo Partition Magicem - skryjeme oddíl XP a XOSL. Odkryjeme oddíl Win98. Logické jsou vidět. Provedeme restart a nainstalujeme Windows98.
Windows98 vidí oddíl Win98 jako C: a logické jako D: ,E: . Na oddíl s WindowsXP nevidí.
Je možné rovněž obě instalace pro jistotu klonovat Ghostem, např. na oddíl D:

5.  Instalace XOSL:
Provedeme restart a nabootujeme z diskety s Ranishem nebo Partition Magicem - aktivujeme oddíl XOSL. Ostatní oddíly můžeme skrýt. Restart a nabootujeme s disketou Win98. Oddíl XOSL se nyní tváří jako C: , což si ověříme příkazem dir C:
Pokud je tomu tak, přeneseme pomocí příkazu sys C: na oddíl XOSL systém z diskety.
Poté instalujeme XOSL z diskety příkazem install a vybereme instalaci "nainstalovat na samostatný oddíl", což je právě oddíl XOSL. Po restartu již naběhne XOSL interface, kde nastavíme jednotlivé položky pro zavedení jednotlivých systémů. Pro WindowsXP nastavíme boot z oddílu WinXP a skrytí oddílů Win98 (za předpokladu, že nechceme vidět na oddíl s Windows98) a XOSL. Pro Windows98 dáme boot z oddílu Win98 a ukryjeme oddíly WinXP (za předpokladu, že nechceme vidět na oddíl s WindowsXP - v případě použitého formátu NTFS pro WinXP je tento oddíl v XOSL automaticky skryt)  a XOSL.
Logické disky jsou v obou případech vidět.

Uložíme, zavřeme, spouštíme.

Craft


Edit 29.10.2006:
Text ještě více upraven do čtenější formy i pro uživatele dřívějšího data narození  Úsměv  

Craft
Zaznamenáno

Nic není nemožné, jenom vědět jak na to.
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!