Craftcom
Úterý, 01.12.2020, 00:58 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2 3   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Multiboot flashdisk s Win7PEx86 a Win7PEx64  (Přečteno 22726 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« kdy: Neděle, 22.09.2013, 11:03 »

Na základě mého buildu v příspěvku "Zajímavý spouštěcí disk WinPE.." jsem vytvořil kompletní flashdisk se všemi potřebnými soubory (včetně přípravy flashdisku k bootování). Je koncipována v základu jako záchranný systém, proto jsou tyto systémy extrémně ořezané, ale přesto maximálně funkční a co nejvíce univerzální k použití na různém HW. Je možno přidávat i další systémy, protože boot je založen na Grub4Dos. Snažil jsem se, aby její vytvoření bylo co nejjednodušší a byla k použití i pro nepříliš zkušené.
Podrobný návod a způsob práce jsem přibalil do archivu.
Normin
Vyzkoušet a stahovat můžete zde:

http://ulozto.cz/xf4HasW4/w7pe-usb-1-7z


Verze Win7x86 USB bez oddělené sítě a zvuku a s programem na spouštění ikon (z odkazu v diskuzi)
http://uloz.to/xuzsZKt7/win7x86-usb-ext-wim
Opravená verze Win 7x64 (pouze wim soubor, bootloader a BCD) - k doplnění výše uvedeného souboru:
http://uloz.to/xCYTwGaF/win7x64-2-rar

Novější a vylepšené verze k 21.1.2015:
http://uloz.to/xnnZCjJM/xm64-3-wim  (W7x64 nemá podporu multimédií !)
http://uloz.to/xqpqUqAi/xm86-5-wim

Upravené verze k 10.3.2016

http://uloz.to/xMBfU2tc/xm64-2016-wim
http://uloz.to/xShBGtw8/xm86-2016-wim

Ještě menší opravy k 18.3.2016:
http://uloz.to/xtZ6bNoZ/xm64ver18-wim
http://uloz.to/xcABbokd/xm86ver18-wim

Další opravy (doufám, že už vydrží) k 20.4.2016
http://uloz.to/xLH9JkjH/win7x86-19-wim
http://uloz.to/xf2NJjqh/win7x64-19-wim





« Poslední změna: Středa, 20.04.2016, 19:37 od normin » Zaznamenáno
BigSandy
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 35


Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: Sobota, 23.11.2013, 07:59 »

Dik mooooc.
Můžu dotaz.
Testováno na stejném strojí.
Win7PEx64 je ok.
U Win7PEx86 nainstaluji driver pak stejně jako u Win7PEx64.
Zvukovka ok.
Problém však je se sit.ovladači.
Vidím jak se instalují.
Vidím ovladače ve spraví zařízeni (bez chyby).
Nejde mi však otevřít start - sitova připojení ani přes ncpa.cpl.
A v právo na liště mi také ikona schází.




Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Neděle, 24.11.2013, 13:17 »

Jsem rád, že jinak vše funguje  Úsměv

U těch Win7PE(x86) jsou z důvodu práce bez potřeby netu nutné soubory sítě úplně oddělené.  Musíš kliknout na ikonu "Spustit net" a potřebné soubory se doinstalují a objeví se i ikony pro "Operu" a "TeamViewer".
Zaznamenáno
Leo
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 13


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Neděle, 01.12.2013, 08:44 »

Asi jsem slepejš ale žádnou ikonu "Spustit net" nevidím.
WIN7PE v češtině je OK a hned najíždí i net.
Jaký je jinak mezi nimi rozdíl?
Když vezmu ten wim s toho CD WIN7PE v češtině.
Přejmenují na XM86.wim a šoupnu na FlashDisk, tak by to mělo fungovat.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Neděle, 01.12.2013, 10:10 »

Promiň, ale teď nevím o jaké verzi mluvíš ....
Ty verze Win7 jsou v podstatě shodné, ale rozdíly tam jsou. Hlavní rozdíl mezi verzemi pro CD a flešku je v systému připojení bootovacího média. Aby to fungovalo tak jak má, musí být bootovací medium připojeno jako Y:\. A to je u každé z těchto verzí uděláno trochu jinak (pro CD a flešdisk jsou jiné utility a jsou i rozdílné způsoby mezi Win7x86 a Win7x64, protože s tím byly problémy). To platí i o verzích Win8.
Všechny ty verze by měly  v základu fungovat, ale bude chybět propojení na utility na médiu. Pokud to nevadí tak ručně to samozřejmě jde spustit.
Pozn.
Tu oddělenou síť mají pouze verze Win7x86 (CD i flešdisk) a síť se musí spustit ikonou "Zapnout net" . To zkopíruje potřebné soubory a spustí služby pro zvuk a net.

« Poslední změna: Neděle, 01.12.2013, 10:23 od normin » Zaznamenáno
Leo
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 13


Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Neděle, 01.12.2013, 16:33 »

Tu oddělenou síť mají pouze verze Win7x86 (CD i flešdisk) a síť se musí spustit ikonou "Zapnout net" . To zkopíruje potřebné soubory a spustí služby pro zvuk a net.
A tu ikonu najdu kde?
http://www.fastimages.eu/?v=vbox.jpg

Je tam install drivers from Win7 Host
Zapnout net nikde.

Bylo by to pro Tebe hodně práce upravit.
Třeba WIN7PE_CZ.iso  http://craftcom.net/00_forum/forum/index.php/topic,527.0.html
To funguje normálně



« Poslední změna: Neděle, 01.12.2013, 16:36 od Leo » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Neděle, 01.12.2013, 17:58 »

Zřejmě jsi použil na flashdisk tu verzi z CD nebo naopak. Proto nevidíš tu ikonu, protože boot disk není Y:
Nebo jinak. Jaký multiboot vlastně řešíme? Na CD nebo na flash?
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Sobota, 12.03.2016, 09:55 »

Po delší době jsem se vrátil k mému původnímu řešení pro Win 7.
Největším problémem byl dosud přístup k USB3 a instalace ovladačů pro USB3. Všechna dosavadní řešení automatické instalace selhávala. Nyní jsem doplnil utilitu, která tento nedostatek odstraňuje. Sice za cenu delšího startu, ale je to funkční na chipsetech Intel i AMD.
Dále jsem "posbíral" různá novější řešení a novější prográmky a implementoval jsem je do těchto buildů.
Funkčnost je obdobná jako u dřívějších řešení a vložení do multiboot disku jako obvykle.
Takže možno testovat či upravovat dle libosti...

http://uloz.to/xMBfU2tc/xm64-2016-wim
http://uloz.to/xShBGtw8/xm86-2016-wim

Ještě menší opravy:
http://uloz.to/xtZ6bNoZ/xm64ver18-wim
http://uloz.to/xcABbokd/xm86ver18-wim

« Poslední změna: Čtvrtek, 17.03.2016, 21:13 od normin » Zaznamenáno
Ventero
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Pondělí, 04.04.2016, 16:48 »

Zdravím komunitu.

Normin: Leo má pravdu. Popíšu přesněji a chronologicky:

Verze pro USB XM86 (http://ulozto.cz/xf4HasW4/w7pe-usb-1-7z zkoušen tvůj poslední build - ver18, zavedeno takto: chainloader /XMPE/WinPE/bootmgr) již během bootu instaluje ovladače - jestli jsem to pochopil dobře. Zatímco na zvuk ovladače nainstaluje, tak na síťovou kartu nikoliv. Na ploše ikona "Spustit Net" opravdu není - je tam jen ikona "PE-network" pro správu sítě, která také drivery nenainstaluje. Není ani odkaz v "nabídce start" v příslušné sekci, kde předtím v CD odkaz byl. Dokonce ani nefunguje ruční spuštění souboru "setup.cmd" (na který odkazoval zástupce v CD) ve složce PE7PROGRAMS/INTERNET/DRV, kde jsou základní CAB balíčky s ovladači pro internet a 7z balíček pro zvuk. Což také v CD fungovalo. Musel jsem rozbalit DRIVERS_NET.CAB a přes DM instalovat ručně.

První co mě napadá, jestli není problém v trojúhelníku (v dané složce) setup.cmd - netstart.cmd - setup.ini . Osobně jsem tam nic nevykoumal, ale já tomu až tak moc nerozumím.

Druhé co mě napadá je, že se nespustí utilita pro dekomprimaci CAB. Protože zvuk z balíčku SOUND.7z se nainstaluje.

Třetí co mě napadá je, že když ovladače vnucuji via DM, tak se vyvolá hlášení o nepodepsaných ovladačích s možnostmi "zrušit" a "přesto pokračovat" Tak jestli prostě v rámci skriptu "setup.cmd" prostě takové drivery systém rovnou neskipuje.

Každopádně oba linky na "Y/..../setup.cmd" chybí ...

Zkusil jsem "bootmgr" přehodit do nadřazené složky (samo, že jsem upravil chainload) a to také nepomohlo - proč by ostatně také mělo, ale za pokus to stálo a stejně jsem se divil, proč je až ve složce WinPE a ne spolu s "BCD" v XMPE  Mrknutí

Jinak zatím používám původní Build CD, coby namapované ISO z flashky. To se mi také na ploše ikona "SPUSTIT NET" neobjeví (čistě v CD ano), ale odkaz v "nabídce start" je a když ve správci disků jen změním USB jednotku z E: na Y: tak vše fachá. Ale zase tam nejsou ty užitečné nástroje,které jsi pak dodal  Mrknutí

- Vyzkoušen build XM86-2016 - stejný problém

- Vyzkoušen build XM86-5 - a tam to funguje normálně. Ale nejsou tam zase ty dobré utilitky jako BOOTICE apod ... A hlavně se musí mačkat ALT+SHIFT úplně pokaždé, když se přepne aktivní okno. Takže např. najedu prohlížeč - přepnu klávesnici - píšu česky, dám prohlížeč na lištu (nebo ani nemusím) něco někde mrknu, vrátím se do prohlížeče a musím mačkat zas ...

Jinak ti fandím už pár let, po které tvůj projekt sleduji a moc děkuji za tvou práci  Úsměv Tak se na to prosím mrkni a já mezitím zkusím některý z předchozích buildů pro USB - jestli se nevloudil šotek až do toho posledního ...
« Poslední změna: Středa, 06.04.2016, 12:41 od Ventero » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Čtvrtek, 07.04.2016, 21:34 »

Zdravím Ventero,
trochu si mě zaskočil tím obšírným popisem. Nějak nevím jak začít  Úsměv
 Věc se má asi takto:
Jsme zde sice v sekci Multiboot CD a taky to tak začalo... ale vývoj šel dál a z logiky věci jsem další buildy zveřejňoval zde. Problém je v tom, že vše původní bylo koncipováno pro použití na CD (DVD). Navíc jsem začal tou minimalistickou verzí Win7x86, která měla soubory (knihovny) pro net a multimédia odděleně v adresáři "W7PEPROGRAMS" a dokopírovaly se až při potřebě. Tehdy mě to zaujalo, protože jsem právě tuto minimální verzi potřeboval. A všechno bylo provázané na tyto  adresáře (spouštění, ikony atd.). Ale postupně jsem zjistil, že další používání CD (DVD) není rozumné (nyní už jen minimum PC má mechaniku, pořád něco přepalovat atd). V Xp jsem ještě používal program SH.EXE, který dodá do menu nabídku programů, které máš na disku, ale zjistil jsem, že je to sice efektní, ale vlastně zbytečné. Každý máme svoji sbírku prográmků, které jsou osvědčené a víme kde je máme a jak je spustit.
A zde je ten problém!
Ty novější buildy jsou už kompletně připravené pro flešku. Tzn., že tato fleška se vždy připojí jako Y: (CD se mapuje jiným způsobem!) a vztah k adresáři "W7PEPROGRAMS" už tam vlastně není.
Nyní tak nějak sumárně k těm ovladačům:
-ovladače se neinstalují při bootu, ale až, řekněme, při "rozbíhání" systému
-ten ovladač zvuku, který se podle tebe instaluje z balíku driverů, se zřejmě instaluje standardně ze systému
-ty cab soubory se nemusí rozbalovat. Stačí spustit "DEVINST.EXE" a on si vyhledá v příslušném adresáři (NT6x64, NT6x32) ovladače, které chybí. Ale není úplně bezchybný. Asi nejlepší v současné době je instalátor SDI (Snappy Driver Installer), který používám v posledním buildu W7 - využívá stejné adresáře, ovladače sbalené v 7z, ale jinak indexuje. Balíky ovladačů se dají stáhnout běžně na netu, jen vybereš ty potřebné a přeindexuješ.
Ještě, jestli jsem tě správně pochopil, tak používáš stále CD, do kterého přidáváš ty nové buildy. V podstatě to funguje, ale jak jsem zmínil, CD a flashdisk používají jiný způsob mapování bootovacího disku a z toho vyplývá, že pokud není přiřazeno správné písmeno tak nejsou nalezeny cesty.

Trochu se ztrácím, jak popisuješ práci s tím "Spustit net". To byla ikona, která spouštěla (v původním Win7x86) dokopírování potřebných souborů pro net a síťové služby. Nyní je to zbytečné, vše je v základním souboru wim. Síťové služby se spouští programem "Penetwork". Ale samozřejmě musí být nainstalován ovladač síťové karty.

Já sám to mám na flešce udělané tak, že zůstal adresář XMPE, zvlášť mám adresář s programy a zvlášť adresář s balíky ovladačů, které už teď nejsou nijak provázané. Spouštím to samostaně podle potřeby, bez ikon a nabídek. Je to nejjednodušší, protože uhlídat změny a provázanost mezi tímto vším, se prostě nedá.

     Doufám, že jsem ti odpověděl k tomu, co jsi potřeboval.  Pokud ne, tak se ozvi, pokusím se to upřesnit.
 




Zaznamenáno
Ventero
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Pondělí, 11.04.2016, 15:34 »

Ahoj.

Předně děkuji za odpověď a vstřícnost - potěšilo mne to  Úsměv

Nene - jedu plně na USB. Na DVD jsem to hodil taky, tam však k menu položce připsáno, že medium je nutné ve správci disků přejmenovat na Y. A pak vše funguje perfektně.

Tak to je vysvětlení - že jsi v nových buildech upustil od separace. Což mi nakonec více méně došlo, když jsem spustil 64bit ver18 a tam hned jel i zvuk i internet. Tím spíše to ukazuje na chybu v XM86 ohledně instalace síťového driveru. A vede mě to k závěru, že má domněnka ohledně podpisu driveru bude nejspíš to ono. Zvlášť jestli je v tomto případě použit stejný balíček, jako byl předtím ve složce W7PEPROGRAMS. Podpis neprojde, instalace tohoto driveru se skipne a jede to dál. Každopádně je tedy ikona či odkaz pro spuštění netu a zvuku passé a nemá cenu se tím dál zabývat.

Takže jestli to dobře chápu, tak v tom posledním buildu - tedy verze 18 - je použit SDI.

K tomu je vázán ten DEVINST.EXE?

S tou indexací jsi mi zavařil hlavu. Takže, když si stáhnu nějaký ovladač či balíček a chci ho tam přidat, tak ho musím zabalit do CAB nebo 7Z. A kam ho tedy dám? A jak se provádí ta indexace? Naveď mě prosím na tvou koncepci. Prostě si udělám na flashce adresář OVLADAČE a tam naházím ty balíky - tip kde je stahuješ ty? A dál? Jak to spouštíš tu instalaci potřebných driverů? Nebo to děláš ručně přes správce zařízení?

A ještě se chci zeptat na prográmek BootSectGUI - je tam v jakémsi formátu ".au3" a nikde jinde spustit nelze. Je od toho někde originál v ".exe" nebotakněco?
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Pondělí, 11.04.2016, 20:59 »

Zdravím Ventero,

to jsem rád, že jedeš na USB. Už jsem se lekl, že to budeš chtít předělat na CD  Úsměv

K těm ovladačům:
-už jsem se s tím také párkrát setkal, že nejde naistalovat přímo originální ovladač. Je třeba konkrétně zjistit co mu chybí. (ovladače WLAN moc nezkouším, zatím jsem je moc často nepotřeboval)

-ten  DEVINST.EXE je prostě jeden z instalátorů ovladačů. Hledá je v těch složkách jak jsem uvedl ve svém posledním příspěvku, ovladače musí být sbaleny v cab. Spusť si ho v tom původním adresáři a uvidíš, co našel a co ne a jak s tím pracuje.

-ten SDI je další instalátor a je velmi dobrý. Vyextrahuj z mého buildu W7 (Pozor jsou verze x64 a x86!) adresář "DriverPack" někam na svůj disk  a spusť "SDI_R.exe" a uvidíš co a jak dělá. (zaškrtni si expert mode). Když klikneš na horní řádek, tak ti najede možnost stažení ovladačů i s indexy. To je asi nejjednodušší možnost je získat. Jinak ty indexy nejsou nutné. Slouží jenom k rychlejšímu nalezení ovladačů programem. Dát ten SDI můžeš kam chceš, po spuštění si sám vytvoří adresářovou strukturu.
V buildu W7 je spouštěn pomocí "SDI_R.cmd" - v něm uvidíš syntaxi pro automatickou instalaci.
- k tomu  "BootSectGUI.au3" - to je skript programu AutoIt. Výhoda - stačí malé skripty a spouští je jen jeden program. V buildech je buď přímo nazván AutoIt.exe nebo různě jinak (např. AU3381.exe apod). Tento skript mi mnohokrát pomohl, ale opatrně s ním, ať si nepobouráš bootování !

Neboj se experimentovat! Spouštěj ty prográmky a dívej se co dělají. Neboj se toho, ono se nic nezboří (kromě toho BootSectGUI)  Mrknutí


 
« Poslední změna: Pondělí, 11.04.2016, 21:36 od normin » Zaznamenáno
Ventero
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 16


Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Pátek, 15.04.2016, 23:53 »

Díky za ochotu a vstřícnost. Už se v tom trochu orientuji.

Mám teď trochu jiný zádrhel: Nemáš prosím tě zkušenosti s Grub4Dos? Nebo nevíš o někom, kdo se v něm dost vyzná? Na tomhle fóru, na jiném. Hledal jsem, ale našel jsem jen málo info, které by mi objasnily můj problém a také nemám dobrou angličtinu. Potřeboval bych konzultaci.

Ještě se tu podívám, jestli není vhodnější sekce, kde bych vznesl dotaz, ale vypadá to, že jsi tu jediný aktivní  Úsměv

Jinak jsem ještě zjistil, že v PE přestaly fungovat portablové Skypy. SW naběhne, ale nepřipojí se na server - tedy se nelze přihlásit a vlastně nic. Hlásí, že je problém s připojením a ať se zkontroluje připojení k internetu - to je však v pořádku. Nevíš náhodou odkud vítr vane - čím to může být?

Jinak jsem právě i z tvého projektu vytvořil myslím celkem povedenou záchranou kompilaci nazvanou ResCo, takovej IT švýcar jako funkční ISO, ale na flashce funguje samozřejmě lépe a více. Takže děkuji a někam to upnu. A přemýšlel jsem, že pak bych sem hodil na to sekci a rozepsal co tam a proč. Třeba to někdo ocení ...
« Poslední změna: Sobota, 16.04.2016, 00:04 od Ventero » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Sobota, 16.04.2016, 17:24 »

zdravím Ventero,

s tím Grub4Dos bych snad něco zvládl. Nahoď problém  Úsměv

Skype ve WinPe asi už teď bude problém. Když použiješ starší verzi - nezafunguje v kontaktu s novější a novější nelze spustit. Můj odhad je, že začal používat knihovny .NET, s kterými je obecně ve WinPe problém. Ale opravdu jen domněnka.
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Neděle, 17.04.2016, 21:32 »

Ahoj.
S tím Skype nebude problém, pokud se použije verze portable.
Právě jsem jej spustil v nově nainstalovaných w764 bez .net.
Portable mám bokem pro všechny testovačky a jdou snadno upgradovat.

Problém je ale s ovladači sítě. Na jednom ntb (MSI /AMD) spustím, na druhém (Lenovo /Intel) ne - tam nejde vlastně nic, dokud není dodán ovl. pro USB3 a z exe instalátoru nainstalovat nejde kvůli údajně chybějící cabinet.dll. DRP z flHD nelze použít bez podpory USB, takže bludný kruh. Jedině předem překopírovaný DRP na HDD v počítači a tam pak vyhledaný.

Lituji, že jsi opustil řadu W764ver1.wim, ..., W764ver6.wim a přešel zpět k pojmenování xm64.
Už pro něj nemám místo v BCD=764, který jsi udělal jen na 6 pozic, kde bych uvítal rozšíření na třeba 10 a to u všech včetně posledních pro w10, kde je to jen solo.
Pokusil jsem se v EasyBCD přidat záznam, ale nějak mne to neposlouchá v zadané cestě.
Archivuji a zkouším všechny vypuštěné verze .wim na společném místě HDD(SDD) a flHD.

Ten G4D mne také zajímá, já z něj používám už jen dva soubory: GRLDR a menu.

« Poslední změna: Neděle, 17.04.2016, 22:16 od bob57_cz » Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!