Craftcom
Pátek, 17.08.2018, 20:30 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Vytvoření záchranného CD/DVD na bázi XP s bootováním z wim souboru do RAM  (Přečteno 14213 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« kdy: Středa, 21.07.2010, 21:51 »

Na jednom ruském foru jsem narazil na zajímavý projekt na bázi BartPE (VasAlex BartPe constructor), ale velmi vylepšený. Vyzkoušel jsem ho a zaujal mě. Protože byl kompletně v ruštině, byl problém se tím prokousat. Tak jsem jej začal pomalu upravovat. Nahradil jsem ruskojazyčné verze souborů anglickými a pokusil jsem se o překlad ruských výrazů, které se zobrazují, do češtiny (někdy dost nepřesně nebo zkráceně – např. názvy služeb apod.). Některé pluginy jsem upravil podle svých potřeb a věřím, že případní zájemci ho budou ještě dále vylepšovat. Poznámky v pluginech, které měly pouze informativní charakter jsem nepřekládal. Proto, když text otevřete v notepadu, někde se zobrazí „rozsypaný čaj“. Z toho důvodu je lepší texty otevírat a editovat v editoru Unired (volně ke stažení a je v češtině), kódová stránka cp-1251.
Funguje velmi dobře a výsledek umožňuje dokonce pracovat s multimedii. Jako základ je nutno použít originální instalaci XP (jako u BartPE) a to anglickou verzi SP2 nebo SP3. S českou instalací nepracuje zcela korektně.
Protože toto fórum je určeno pro zájemce o tuto problematiku, a pro které je již azbuka asi jako arabština, nabízím tento přeložený konstruktor ke stažení (odkaz níže) a vyzkoušení. V archivu jsou nejnutnější pluginy a pluginy připravené pro komerční programy, které si již musíte opatřit dle svých možností a zvyklostí :-).
Velkou výhodou je, mimo jiné i automatické „připojení“ dalších libovolných programů do nabídky, pokud jsou v rootu disku v adresáři „PePrograms“ a je-li v adresáři programu soubor s příponou .shl (kde jsou uvedeny parametry), který lze jednoduše editovat podle příkladu v archivu. Programy mohou být i zkomprimovány do wim a spustí se přímo z nabídky!
Proto doporučuji do základního souboru wim, který bude vytvořen, vložit pomocí pluginů jen ty nejdůležitější (Filemanager apod) a ostatní dát do adresáře „PePrograms“. Zmenší se tím velikost souboru wim, který se načítá do paměti. Vyzkoušel jsem snad všechny programy které bývají potřebné při práci nad systémem nebo disky a všechny fungovaly. Pokud zvolíte maximální variantu s multimédii (zvuk, video), funguje i Skype nebo přehrávač audia či videa. Pokud použijete SP3 měla by fungovat i WIFI (nevyzkoušeno – nemám).
Pokud vytvoříte v rootu disku adresář „Drivers“ a vložíte sem ovladače i zkomprimované do wim, systém je nainstaluje. (ale brzdí to start než všechno prohledá).Lepší je nechat systém nainstalovat jen co najde a potom použít DrvImPE (od KARE)-je zde jako plugin.

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/41215/VasAlex_BartPe_constructor-cisty.rar_45.4MB.html
« Poslední změna: Úterý, 29.01.2013, 20:05 od normin » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: Čtvrtek, 22.07.2010, 17:22 »

Ještě doplnění.
Pro ty, kteří chtějí dále rozšířit možnosti tvorby podobného záchranného disku o multiboot, dávám k dispozici bootovací obraz disku s příklady možného použití (ale spustí jen příklady, které jsou tam zkopírovány, ne vše co je v nabídce! Tu jsem tam nechal jako vzor k editaci a jako příklad, co lze i použít). Jeho výhodou je, že používá GRUBDos a pokud do adresáře IMAGES vložíte bootovací obrazy ISO, IMA, IMG a upravíte spouštěcí menu v souboru „vape.lst“ prostou editací, můžete tyto obrazy přímo spouštět (pozor na velikost písma). Na názvy obrazů používat VELKÁ PÍSMENA). Na disku je již vytvořena i nabídka na spouštění dvou různých souborů wim, které spojíte v jeden (např. v programu „Gimagex“, který je GUI pro Imagex. Dal jsem jej do obrazu do adresáře „PePrograms) a to v záložce „Export“, ale pozor na to, co je připojováno a k čemu!. Výhodou je možnost použití vytvořených souborů wim v uvedeném VasAlex_BartPe_constructoru, a to jeden obraz s minimálními prostředky (pro velmi malou RAM nebo rychlý start a práci s disky apod) a druhý, se všemi pluginy (pro multimédia atd). I přesto jsou nároky na paměť velmi malé (asi 190MB)!
Pozor při použití vytvořených wim souborů ve VasAlex_BartPe_constructoru (v adresáři BartPE - soubor winpe.wim). Pro použití zde je ho nutno upravit v programu „Gimagex“ s parametry uvedenými v přiloženém souboru „cti_me.txt“ na disku a přejmenovat přesně na: „VAPE.wim“ . Nejlépe ale je otevřít wim soubor v Gimagex-záložka „Mount“ (nebo jinak přimountovat) a zkopírovat vše do pomocného adresáře (zde je potom i možnost něco odmazat nebo přikopírovat) a znovu wim vytvořit v tomtéž programu v záložce „Capture“, s parametry: maximální komprese a dole zaškrtnou „boot“. Je zde jeden problém, který jsem zaznamenal a to, že se někdy odpojí mechanika CD ROM. Systém dále funguje, ale není přístup k adresáři „PePrograms“ na disku. Zpravidla to vyřeší znovunačtení HW a to v nabídce Programs/Administrative Tools/Instalace zarizeni/HWPnP-full.Force.
Opět je možno použít adresář „PePrograms“ jak je uvedeno v základním příspěvku a to i na připojené flash, z níž jsou programy načteny a též připojeny do hlavní nabídky.
Toto vše je možno i přenést na flash, kterou musíte upravit, aby bootovala – nejlépe ve wingrub  (přiložil jsem odkaz ke stažení).
Přeji mnoho úspěchů při experimentování a chci říci, že největší radost vám přinese to, že přijdete na to jak to funguje a jak to třeba upravíte podle svých představ. Chce to jen zkoušet.
Na zkoušení obrazů je asi nejlepší VirtulBox (volně ke stažení).
A dejte vědět, jak se vám daří. Pokud budu umět vyřešit problém, pokusím se poradit. Vítám i případné opravy nebo doplnění. Chyb v překladu je tam asi dost.

Odkazy:
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/88982/VAPE_GRUB_CISTY.rar_20.01MB.html

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/97848/USB_Inst_2010.rar_3.37MB.html
« Poslední změna: Středa, 27.10.2010, 18:15 od normin » Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Pondělí, 20.09.2010, 20:14 »

A ještě jedno doplnění.
Pro skutečné zájemce odkazuji na článek, kde je vše podrobněji rozebráno ( http://www.craftcom.net/index.php?article=201 ). Doporučuji stáhnout konstruktor ze stránky na tomto odkazu. Je již více upravený a počeštěný a navíc umožňuje použití instalačního XP v CZ verzi.
Normin
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Středa, 27.10.2010, 18:12 »

A ještě jedno doplnění (snad již poslední  Úsměv).

Nedalo mi to a nemohl jsem tu češtinu nechat jen tak nahrubo. Připravil jsem proto ke stažení ještě opravný balíček. Použijte soubory z něj a přepište ty původní v konstruktoru - adresáře jsou zde ponechány pro lepší hledání. Do hlavního adresáře konstruktoru (vedle souboru pebuilder.exe) zkopírujte 3 soubory z balíčku: nettcpip.inf, netmscli.inf a netirda.inf. Toto jsou upravené soubory, které byly v původní verzi pozměňované konstruktorem a toto způsobovalo chyby v kódování češtiny. Bohužel nepodařilo se mi to upravit jinak než tímto, poněkud neohrabaným způsobem a to tak, že v poslední fázi přípravy image jsou ty původní odstraněny a nahrazeny těmito. Zkontrolujte si, že se skutečně do souboru „winpe.wim“ zkopírovaly tyto upravené soubory a ne původní z instalace win. Jinak nebude fungovat síť! Další soubory jsou upravené kvůli správným výrazům v češtině anebo ke správnému zobrazování češtiny. Jazykové nastavení je rozeseto téměř v celém registru takže to byl trochu oříšek. Ale snad to bude fungovat dobře i vám. Ostatní soubory jsou novější verze, kterými můžete nahradit ty původní.
Dále jsem upravil nastavení pro volbu odkládací paměti soborem „setpagefile.exe“. Nyní se při startu nabídne volba, ale volbu můžete zrušit. Kdyby systém hlásil nedostatek paměti pro nějaký spouštěný program, můžeme vyvolat znovu volbu (je na liště). Pokud byste to chtěli jinak, je to možno řešit v souboru „run-imdisk.cmd“ dole. Původní nastavení bylo automatické spouštění souboru „swap.au3“.
Přeji mnoho úspěchů v ladění, Normin

Pokud by něco nefungovalo, napište sem příspěvek. Občas sem nakouknu.

Odkaz ke stažení:
http://www.edisk.cz/stahni/39251/VasAlex_BartPe_CZ_kompl.rar_2.1MB.html
« Poslední změna: Úterý, 29.01.2013, 20:06 od normin » Zaznamenáno
nizoj
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 3


Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Pondělí, 03.01.2011, 20:52 »

Pokouším se vytvořit záchranné CD/DVD na bázi XP s bootováním z wim souboru do RAM.
Dám vytvořit v PE Builder v3.1.10a, končí to chybou:
Chyba: SetupDecompressOrCopyFile() "D:\WINXPSP3CZ\I386\FILES\C_852.NLS" do "C:\VasAlex_BartPe_CZ\BartPE\I386\SYSTEM32\FILES\C_852.NLS" 3: Systém nemůže nalézt uvedenou cestu.

V PE Builder v3.1.10a z nabídky Builder dám vytvořit ISO/CD (F5), ISO se vytvoří, ale
po nabootování je čas o 1 hodinu méně.
Poraďte prosím kde dělám chybu.
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Pondělí, 03.01.2011, 22:04 »

Zdravím, nizoji
podle tvého příspěvku, kde jsi to dobře popsal, vidím cestu k instalačnímu médiu: "D:\WINXPSP3CZ\I386\FILES\C_852.NLS". Nevím, co používáš jako zdroj instalace, ale ten podadresář "FILES" se mi nezdá  Nevím co si myslet/Nerozhodný . Dívám se do svého zdrojového adresáře a ten soubor by měl být (sbalený jako C_852.NL_) přímo v adresáři I386  Šok . Tam bude asi problém.
S tím časem máš pravdu, vůbec jsem si toho nevšiml! Chyba není u tebe, ale u mne, ale odstranění bude trochu svízelnější. Bude se muset opravit soubor "03_basexpe.inf", který vytváří hlavní strukturu registru. Podívám se na to a dám zde vědět, ale bude to chvíli trvat. Pokud ti to jinak běhá, tak zatím budeš muset čas nastavit ručně v Ovládacích panelech  Mrknutí . Přeji mnoho zdaru, normin
 

Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Úterý, 04.01.2011, 17:28 »

Ahoj nizoji,
Ještě jednou jsem se díval na ten problém se souborem "C_852.nls" a skutečně nevím odkud se to tam bere. Musí být použit adresář "I386" z originální instalačky XP (nebo jen s vloženým servispackem 2 nebo 3)!
K tomu chybnému času:
Pokud si to chceš opravit, zaměň si v souboru "oem1\03_basexpe\03_basexpe.inf" v sekci "NLS Locale" řádek:
0x4, "ControlSet001\Control\TimeZoneInformation","ActiveTimeBias", 0xffffff88

za řádek:
0x4, "ControlSet001\Control\TimeZoneInformation","ActiveTimeBias", 0xffffffc4
(nebo jen oprav hodnotu).Vyzkoušel jsem a funguje.
Přeji mnoho úspěchů při ladění a děkuji za podnětnou připomínku. normin
Zaznamenáno
nizoj
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 3


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Úterý, 04.01.2011, 17:54 »

Ahoj normine,
děkuji ti za rychlou odpověď.
Jako zdroj instalace používám Windows XPSP3 Professional (D:\WINXPSP3CZ)

V pebuilder.log několik řádků nad (Chyba:)
Dekomprimace nebo kopírování souboru "D:\WINXPSP3CZ\I386\C_852.NLS" do "C:\VasAlex_BartPe_CZ\BartPE\I386\SYSTEM32\C_852.NLS"

Chyba: SetupDecompressOrCopyFile() "D:\WINXPSP3CZ\I386\FILES\C_852.NLS" do "C:\VasAlex_BartPe_CZ\BartPE\I386\SYSTEM32\FILES\C_852.NLS" 3: Systém nemůže nalézt uvedenou cestu.

Pomohlo toto
C:\VasAlex_BartPe_CZ\plugin\Soft\Doplneni 32\Doplneni.inf
V Doplneni.inf jsem zakomentoval poslední řádek ;Files\C_852.NLS=2
(C:\VasAlex_BartPe_CZ\plugin\Soft\Doplneni 32\Files | ve složce Files C_852.NLS není)
Pak proběhlo vytvoření ISO bez chyby.

Děkuji za návod pro opravu chybného času.  nizoj
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Úterý, 04.01.2011, 18:14 »

To nizoj,
přišel jsi na to! Mě to taky napadlo, ale já jsem si u sebe ten soubor nechal v adresáři a v tom souboru, který jsem odeslal pro stahování jsem to neopravil. Takže jsem neměl zpětnou kontrolu. Ten plugin "Doplneni 32" je vlastně jen pomocný, kdy jsem to postupně předělával z ruštiny a některé soubory to nebralo apod. Ale nechal jsem ho tam, protože je to v podstatě nejjednodušší cesta, když zjistíš, že pro nějaký program potřebuješ určitý soubor, jak ho tam vložit.
Díky za spolupráci a přeji hodně úspěchů.
Já ho taky ještě pořád dolaďuji, normin
Zaznamenáno
nizoj
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 3


Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Úterý, 04.01.2011, 18:48 »

Ahoj normine,
ještě jednou díky moc za návod pro opravu chybného času, teď jsem to zkoušel, funguje. nizoj
Zaznamenáno
normin
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 135


Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Pondělí, 20.02.2012, 18:40 »

Zdravím všechny příznivce.

Upozorňuji na nejnovější verzi tohoto programu, která je ke stažení na konci článku v novinkách na hlavní stránce CRAFTCOM.
V této verzi jsou již opravené chyby, na které zde bylo upozorněno, je vloženo několik vylepšení a příklady pro práci s wim soubory. Dále je dokončeno kompletní počeštění. Nemusíte tedy již stahovat dílčí opravy.

Přeji mnoho úspěchů, Normin
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!