Craftcom
Neděle, 27.11.2022, 00:32 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: CF IDE 2,5" redukce: úspěšné nabootování!  (Přečteno 16085 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« kdy: Pondělí, 22.01.2007, 20:49 »

Redukci jsem zakoupil na www.skfree.sk. Dnes mi přišla, tak jsem ji vyzkoušel v notebooku s CF kartou co byla zrovna po ruce. Nebudu vás napínat: podařilo se nabootovat. Mám velký plány...

-----------------------
Původní zpráva:
Sháním "redukci" z IDE na CF (Compact Flash) "v provedení 2,5". Potřebuju nahradit pevnej disk v noťasu za CF kartu. Podrobnosti tady:
Kód:
http://pc.poradna.net/question/view/93632-cf-ide-2-5-redukce


Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Host
« Odpověď #1 kdy: Středa, 21.03.2007, 16:27 »

Dobry :-)

Skoda ze ji nedelaji s dvema CF konektory - jeden master jeden slave. Urcite by vyrobni naklady nebyly o moc vetsi a misto asi taky je.

Vejdou se do notebooku dve takoveto redukce polozene na sebe nebo za sebe nebo nejak? jestli jo, bylo by reseni koupit dve a spojit je kratkym ide kabelem zakoupenym napr zde
http://www.pcservisbrno.cz/redukce/

Preci jenom velke karty (16GB) jsou docela drahe a hodilo by se to pro budouci rozsireni (napr 8 gb dnes, dalsich 16 az zlevni)
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Středa, 21.03.2007, 18:52 »

Citace
Vejdou se do notebooku dve takoveto redukce polozene na sebe nebo za sebe nebo nejak? jestli jo, bylo by reseni koupit dve a spojit je ...

Řekl bych, že nevejdou. Vedle sebe určitě ne, nad sebe těžko. Redukce je plošňák s "nožičkama" ze spodní strany a CF kartou z horní strany; těžko by se vešly na výšku dvě. Ale nápad se dvěma CF na jedné redukci zní zajímavě, to by snad prostorově udělat šlo, ale nikdy jsem o tom neslyšel..

Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Host
« Odpověď #3 kdy: Středa, 21.03.2007, 20:13 »

Psal jsem i do pcengines.ch

Citace
I'm looking for replacement of HD drive in notebook computer and found your product. Did you think about making same adapter with two CF slots mounted (i.e. one master one slave)? For notebook replacement available CF card storage will be too small at any time. Two slots could help with this and double the capacity (probably for little manufacturing costs).

Citace
Others have asked before, but the mechanical dimensions don't work...



Takze skoda. Nevim presne co nejde, nemam ty redukce v ruce takze nevim presne rozmery a nezbyva nez verit autorovi. Pripada mi ze by slo mit dva sloty na jedne desce bud za sebou nebo otocene vedle sebe  nebo na sobe sikmo jako schody ale asi ne.

Jeste pokud mate redukci vic (dve) nesly by polozit na sebe prevracene a posunute aby to bylo cele uzsi (i za cenu pouziti IDE kabelu)? Primo na sobe je to asi moc vysoke.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Středa, 21.03.2007, 21:01 »

Pořád si to nedokážu mechanicky představit, jak by se to mohlo vejít do prostoru pro disk. Většina 2.5" disků je tuším vysokých 9.5 mm. Obě redukce přiložené CF kartami k sobě mají (bez distančních nožiček!) na výšku cca 11 mm. Možný by šly položit na sebe "převráceně", ale zase by tam musel být kabel - kudy by byl tažen? Moc se mi to nezdá...

Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Host
« Odpověď #5 kdy: Středa, 21.03.2007, 21:02 »

Hmm a jeste, mate nejakou praktickou zkusenost s kartou co umi DMA?

Vytipoval jsem si kartu Transcend 8GB 120x

http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=50464

ktera podle datasheetu  http://www.transcendusa.com/support/dlcenter/datasheet/TSXGCF120.pdf

umi skutecne DMA a navic se v true IDE rezimu (coz je snad pripad teto redukce) hlasi jako fixed drive takze by to melo byt bez problemu, ale verim ze to nemusi byt jen tak :-) Prakticka zkusenost s nabootovanyma XP s podobne karty a zkontrolovani zde je skutecne DMA pouzito by se hodila pred vyhozenim tolika penez za kartu :-)
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Středa, 21.03.2007, 21:09 »

Já mám tuhle: SanDisk 2GB CompactFlash Extreme III, 133x. Podporuje UltraDMA 4 (pokud se nepletu; moje redukce taky podporuje DMA).

Velmi doporučuju přečíst si tohle: http://pc.poradna.net/question/view/101069-velikost-alokacni-jednotky-vs-prenosova-rychlost

Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 4


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Středa, 21.03.2007, 21:31 »

Hmm cekal jsem v tom linku nejaky tip na to jakou kartu vybrat pripadne jake se vyhnout :-) Blok bych volil minimalne 4KB coz je ve vetsine systemu velikost pametove stranky takze pro spousteni programu se 'nastrankovavaji' do pameti kusy kodu primo po techto blocich, mozna i 16KB porad neuzira tolik mista a stoji za to. 512 bytove bloky je skutecne malo. Taky interne NAND flashka v kartach pouziva vetsi bloky takze napr zapis 8*512 bajtu preprogramovava treba jeden 4096 blok zbytecne 8krat. Spis je to ale u vetsich karet i vetsi blok nez tech 4096 (vyrobci to samozrejme neuvadeji). Takze pro zapis se velky blok hodi nejenom kvukli FATky ale i interni velikosti flash bloku. On se to interni radic na karte asi snazi nejak kompenzovat a ma tam nejakou cache ale proc mu pridelavat praci malymi bloky.
Zaznamenáno
fanoush
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 4


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Středa, 21.03.2007, 21:47 »

Citace: "Pavel"
Pořád si to nedokážu mechanicky představit, jak by se to mohlo vejít do prostoru pro disk. Většina 2.5" disků je tuším vysokých 9.5 mm. Obě redukce přiložené CF kartami k sobě mají (bez distančních nožiček!) na výšku cca 11 mm. Možný by šly položit na sebe "převráceně", ale zase by tam musel být kabel - kudy by byl tažen? Moc se mi to nezdá...

Pavel

Aha, takze chybi 1.5 milimetru? Co to jsou za nozicky?

Myslel jsem to kartama k sobe ale aby karty nelezely na sobe ale byly navzajem posunute aby byly vlastne za sebou. Ale mozna je redukce tak douha ze be se to neveslo zase na delku. Kabel by byl u obou redukci na stejne strane, jenom asi prelozeny/zkrouceny aby mohl byt u druhe redukce naopak.

Ale asi mam velke oci mit v redukci v ruce a rozebrany notebook a bylo by mi jasne ze to nejde.

Hmm skoda. Rad bych vedel jestli je sance a mam si koupit ze slovenska rovnou dve redukce nebo to nema cenu. 8GB v notebooku je preci jenom dost tesno na nainstalovany system se vsim vsudy (bez dat). A mit jeste neco v USB na data nebo mit vsechny data na siti uz neni ten komfort.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Středa, 21.03.2007, 22:23 »

Až budu mít čas, tak to zkusím přikládat na sebe a vyzkouším to v šachtě pro disk, ale naději tomu opravdu nedávám.

Citace
8GB v notebooku je preci jenom dost tesno na nainstalovany system se vsim vsudy (bez dat).

No, jak se to vezme. Pokud jde o WinXP, můžeš si je osekat programem nLite. Nebo si můžeš sestavit svoje vlastní WinXP Embedded - viz moje články tady na craftcomu nebo moje kniha (první v češtině!) o WinXP Embedded na http://ebook.craftcom.net

Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 4


Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Středa, 21.03.2007, 23:05 »

jo super navody, uz jsem to zacal stahovat z microsoftu a budu si hrat ve vmware, akorat tech 120 dni se mi moc nelibi.

Tim se vsim vsudy jsem myslel hlavne aplikace ktere bezne pouzivam a nejake data k nim. Na to je 8gb spis malo. 16 gb uz zni pouzitelne ale takove karty jsou samozrejme cenove mimo a neni velky vyber.

taky s temi XP embedded moc nevim, dostanu tam jakykoliv driver z XP? ten notebook pro ktery to uvazuju je vlastne tablet PC takze je tam driver dotykoveho pera a jinych veci. Mozna orezane skutecne XP budou nakonec lepsi volba.

dik za ten pripadny pokus s dvema redukcema ale taky to nevidim moc realne. leda ze by 11 mm v mem pripade nevadilo, neni to sachta ale je tam priklapeci kryt ktery by sel mozna trosku poupravit. Taky myslim ten harddisk byl jeste v nejakem obalu (kvuli vibracim nebo magnetickemu stineni?) takze nejaka rezerva mozna je. Ale nevim co ty nozicky, k cemu tam jsou a jak jsou velke.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Čtvrtek, 22.03.2007, 00:21 »

Citace
...akorat tech 120 dni se mi moc nelibi

S tím nic nenaděláš, je to evaluate verze...

Citace
...hlavne aplikace ktere bezne pouzivam a nejake data k nim. Na to je 8gb spis malo

Pokud by ty programy přistupovaly k souborům jen zřídka, mohl by sis na té CF kartě vytvořit virtuální disk a zformátovat ho NTFS a použít kompresi. Ale muselo by se to celý zvážit, nicméně by to šlo. Takovej řekněme 2 GB virtuální disk (NTFS C) by snesl řekněme 3.5 GB programů a dat...

Citace
taky s temi XP embedded moc nevim, dostanu tam jakykoliv driver z XP?
Pokud máš těn driver jako instalačku, tak jo. Já si udělal svoje XP Embedded pro svůj noťas a narval jsem tam (bez dvou) všechny originální ovladače z orig. CD.

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Čtvrtek, 22.03.2007, 21:49 »

Taky bys místo redukce a CF karty mohl použít Solid State Disk (SSD). Jsou i v provedení pro noťas, liší se počtem pinů (40 vs. 44 pinů).

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Neděle, 08.04.2007, 15:29 »

@fanoush

Tak chlape, z tohohle budeš mít fakticky radost: http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=8559&Itemid=67

Měj se a dej pak vědět, jo?

Pavel
Zaznamenáno
fanoush
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 4


Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Pondělí, 09.04.2007, 22:17 »

hezky, ted jeste najit nekoho, kdo to u nas prodava :-)

30$ plus postovne z kalifornie (pokud vubec posilaji do evropy) neni uplne levne
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!