Craftcom
Pátek, 26.02.2021, 19:38 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Dvoje XP v jednom počítači na 2 různé disky  (Přečteno 11068 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
hafca
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 6


Zobrazit profil
« kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 17:26 »

Dá se nějak udělat multiboot tak, abych měl v jednom počítači dvoje XP? Každé na svém HDD tak, aby bylo možné při bootování zvolit z kterého disku? Zároveň ale tak, aby o sobě nevěděly? Tím myslím třeba instalaci programů, co dám na jeden disk o tom ty druhé nebudou vědět. Zjednodušeně řečeno, když nabootuji z jedněch, ty na druhém disku jsou jen obyčejné složky s "nějakým" softem, teda úplně mrtvé.

Dík za tipy
Zaznamenáno
Craft
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 284



Zobrazit profil WWW
« Odpověď #1 kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 17:37 »

Na jednom HDD řeší bootování z jednotlivých partition bootmanager třeba free XOSL a volbu bootování jednotlivých HDD Bios.
Osobně to mám u svoji desky od MS tak, že po zapnutí PC stisknu F11 a vyberu si zařízení, ze kterého chci bootovat.
Neznám jiný způsob výběru bootování u dvou a více HDD.

Craft
Zaznamenáno

Nic není nemožné, jenom vědět jak na to.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 19:06 »

@hafca

Máš na mysli 2 fyzický HDD nebo mluvíš o dvou oddílech na jednom fyzickým disku? Pokud chceš mít WInXP na dvou fyzických HDD, zřejmě to půjde zařídit tak, že na 1. HDD bude jak první WinXP tak i možnost spuštění 2. WinXP. Ale asi narazíš na problém s označením oddílů... Napiš víc podrobností, jak to chceš mít instalovaný.

Kdysi jsem používal XOSL a nechával oddíly skrýt - to je super řešení, nic si nemůžeš poškodit. Ještě zvaž, jestli by ti nestačilo mít VMware (virtuální počítač) a v něm instalovat další WinXP...

Pavel
Zaznamenáno
hafca
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 6


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 20:17 »

Asi sem to špatně napsal. Ano mám dva fyzické disky 120 a 40. Měl sem to udělaný přes BootMagic 2.0, ale byly to jednou XP a jednou W98. Tam to chodilo bez problémů, ale dvoje XP nejdou ani náhodou, hádá se to a hledá neustále něco na druhém disku.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 20:46 »

Takže: 1. fyzickej C: a druhej fyzickej D:, nainstalovat 1. Win na C: a druhý Win na D: (nebo přesnějakej boot manažer). Akorát nechápu tu poznámku, že si Win lezly do zelí. Jak a čím se to projevovalo?

Možná bys měl použít ten XOSL a pomocí něj skrývat oddíl s těma Win co je nebootuješ a bude klid...

Pavel
Zaznamenáno
hafca
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 6


Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Čtvrtek, 24.08.2006, 20:54 »

Ty z C: šly, ale když jsem dal ty druhý, pro který vlastně ten BootMagic schoval to C:, tak to nenaběhlo a hledalo to nějaký soubor právě na tom C:.
Ta původní kombinace fungovala tak, že po bootu XP byly vidět oba disky a po bootu W98 byl vidět jen disk D:
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Pátek, 25.08.2006, 22:17 »

Pro začátečníka je to asi složité, ale já mám  na jediném oddíle téhož fyzického disku společně win98se, winME, win2K, win XPP a ještě jednou win XPP. Zároveň mám na dalších discích, které jsou přenositelné v šuplíkách na další PC zase další XPP. Vše bez jakéhokoliv bootmanažera XOSL spolu svorně koexistuje, nehádá se, sdílí si programy, aby se nemusely instalovat duplicitně,... atd.
Bootmanažer není zapotřebí.
Nejprve si musíš ujasnit, který OS chceš kde mít a podle toho se zachovat. V podstatě nejjednodušší způsob je začít vždy od nejstaršího systému.
V tvém případě pro multiboot 98 a XP začneš 98čkami. Nejprve si připravíš disky - naformátuješ podle potřeby a pokud chceš z 98ček vidět i do XP, které chceš dát na druhý disk, musíš mít na obou discích FAT32.
Spustíš instalaci 98, vybereš umístění-oddíl a jméno pro adresář s windows, které se vůbec nemusí jmenovat windows, ale třeba okna, 1234, jakkoliv. Instalaci normálně dokončíš včetně ovladačů. Pokud budeš instalovat na druhý fyzický disk, tak soubory pro boot tohoto systému budou umístěné na aktivní oddíl, o to se má postarat instalátor automaticky.
Nebude-li aktivní part na prvním disku nalezen, ale najde se na druhém, bude po varování instalátor klidně pokračovat v instalaci a teprve po restartu začne peklo - zamíchají se mu oddíly. Takže tohle raději neriskovat a hezky nastavit aktivní na hda1 = C: . Systému XP je vcelku fuk, kde je aktivní oddíl a nainstaluje se do požadovaného místa, svoje boot soubory umístí právě opět do nalezeného aktivního oddílu. Pokud přitom najde již nainstalované win 98, vyšoupne jejich boot záznam z MBR do souboru bootsect.dos a automaticky nastaví multiboot i pro tento OS zápisem v souboru boot.ini jako poslední řádek C:\WINDOWS . Systém XP má přednastaveno defaultně jméno pro windir právě WINDOWS a během zahájené instalace již toto nelze změnit. Dá se jim to však změnit ještě při načítání instalačních informací externě souborem winnt.sif, který slouží pro tzv.bezobslužnou instalaci, případně použitím souboru s libovolným jménem při spuštění instalace z příkazové řádky s předdefinovanými parametry.
U instalace XP+XP je to ještě jednodušší, v boot.ini se doplní automaticky záznam o další řádek k druhému OS a loader zůstává stejný. Pokud budou každé win na jiné part nebo dokonce jiném disku, tak se už nemusím starat téměř o nic, i instalaci ovladačů mám zjednodušenou tím, že novému systému ukážu, aby si je našel v inf toho prvního funkčního systému a nemusím dělat diskžokeje pro výměnu všech možných CD s ovladači.
Už dříve jsem tu popisoval vznik multiboot bez externích nástrojů : http://www.craftcom.net/18_forum/viewtopic.php?t=65 s nuceným zavaděčem či skrýváním oddílů.
Citace: "hafca"
Dá se nějak udělat multiboot tak, abych měl v jednom počítači dvoje XP? Každé na svém HDD tak, aby bylo možné při bootování zvolit z kterého disku? Zároveň ale tak, aby o sobě nevěděly? Tím myslím třeba instalaci programů, co dám na jeden disk o tom ty druhé nebudou vědět. Zjednodušeně řečeno, když nabootuji z jedněch, ty na druhém disku jsou jen obyčejné složky s "nějakým" softem, teda úplně mrtvé. Dík za tipy

Pokud bude každá kopie XP na vlastní part, tak se takto k sobě i normálně chovají.
Pokud budou samostatné kopie nainstalovány do téže part, tak budou sdílet složku Program Files a uživatelskou složku.
První instalace bude vlastnit Program Files jako taková, druhá kopie si pak v této složce vytvoří svoji vlastní vnořenou PF.
I toto se však dá ošetřit, viz odkaz výše.
Zaznamenáno
hafca
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 6


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Sobota, 26.08.2006, 12:51 »

Asi sem to špatně napsal. Potřebuji mít dvoje naprosto nezávislé XP v jednom počítači na dvou fyzických discích C: a D:. Z obou musí jít nabootovat, tak aby při bootu nebo běhu nehledaly nic u druhé instalace. Prostě tak jako by v tom počítači žádná druhá instalace nebyla.
Zaznamenáno
bob57_cz
Zlatý člen
****
Offline Offline

Příspěvků: 206


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Sobota, 26.08.2006, 15:40 »

Citace: "hafca"
Asi sem to špatně napsal. Potřebuji mít dvoje naprosto nezávislé XP v jednom počítači na dvou fyzických discích C: a D:. Z obou musí jít nabootovat, tak aby při bootu nebo běhu nehledaly nic u druhé instalace. Prostě tak jako by v tom počítači žádná druhá instalace nebyla.

Napsáno správně, pochopeno též, nelze než zopakovat :
Pokud bude každá kopie XP na vlastní part, tak se takto k sobě i normálně chovají.
A dodám:
Multiboot bude mít disk, který je aktivní ! Aktivní může být jeden nebo druhý nebo oba disky. V případě nastavení aktivity u obou disků si bios vybere ten který je podle řazení jako první.
Výjimečně lze u některých verzí biosu/desky měnit pořadí bootování určením této info přímo v biosu. Pak se ale již nejedná o multiboot a výběr se provádí určením priority v pořadí uvnitř biosu.
Takže po spuštění PC s multiboot se objeví výběrové menu, kde si lze vybrat.
Výběrové menu bude jen jedno pro oba disky, je uloženo v souboru boot.ini v root aktivního disku.
Jednoduše: nainstaluji 1xXP....hotovo. Spustím znovu instalaci a určím jiný oddíl/disk....hotovo. Spustím PC - mohu si vybrat, jeden systém si druhého nevšímá.
Zaznamenáno
hafca
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 6


Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Sobota, 26.08.2006, 19:58 »

OK. Zkusím to, uvidíme jak to dopadne.
Dík
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!