Craftcom
Pátek, 04.12.2020, 08:42 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2 3   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Lze zavest Reatogo typu SDI z externiho harddisku?  (Přečteno 29301 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« kdy: Neděle, 04.06.2006, 09:42 »

Protoze sedim u kompu mnohdy cele dny, vyhlasil jsem valku hluku. Proto mam mobilni CPU na desce MS-9625 915GM Speedster-FA4. Chladim pasivem (fakt velikym jako hovado s heatpipe). No a najednou delaji hluk jen disky. No a to je uz jen krucek ke zjisteni, ze vlastne ve vetsine pripadu (tech prosedenych hodin) potrebuji jen Firefox a Thunderbird. Resenim se zdalo vase Reatogo SDI na CD a Portable Firefox a Portable Thunderbird na flashi. Pak jsem zatouzil po Reatogo na USB flashi + Portable Firefox a Portable Thunderbird. Diky tomu bych mohl mit vypnute vsechny harddisky. Tam jsem si ale vylamal zuby na grafice a na nefunkcni sitovce (viz muj minuly email). Co je ale peklo je doba startovani systemu z USB (6-7 min. na 2 GHz CPU) Navic pokud pouziju nLite pro osekani systemu, Reatogo vzdoruje diky chybove hlasce, ze chybi nLite.inf (tedy doufam, ze se ten soubor tak jmenuje, mozna je to .ini.). Po jejim odklepnuti ale najede. Z CD je boot vyrazne rychlejsi (Reatogo SDI), ale dela hluk mechanika (moje mila je nevrla, kdyz ji po nocich neco budi - mame pelisek cca 80cm nad kompem).

A jsme u toho, co mne napadlo. Jestli by neslo zavest system typu SDI z externiho USB harddisku, coz by bylo zejmena rychle a nehlucne a tento pote vypnout. Pak by stacilo pouzivat portable Firefox a Thunderbird z USB flashe a pohoda.
Zkusil jsem takovouto uvahu:
Je-li flashdisk zarizeni typu USB Mass Storage Device a muj externi hdd WD Passport 80GB take, mohl by fungovat stejny postup. No, tady jsem nezvitezil, resp. jsem skoncil pri formatovani toho WD utilitou usb_format.exe, ktera mi na konci (fakt dlouheho formatovani) sdelila, ze je disk moc velky).

Myslite si, ze by bylo mozne zkombinovat postupy pro Reatogo SDI a Reatogo USB flash tak, aby to slo zavest z externiho USB disku do pameti a ten pak vypnout? To je chliv, co? Jenomze verim, ze jen vy to muzete louskout a i kdyz netusim, jestli by se to hodilo jeste nekomu dalsimu, verim, ze by takovyto prispevek mohl rozsirit vas uz tak bohaty web.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:04 »

Zkusím to vzít postupně a být co ejvíc konkrétní, jdeme na to.
Citace
Resenim se zdalo vase Reatogo SDI na CD a Portable Firefox a Portable Thunderbird na flashi. Pak jsem zatouzil po Reatogo na USB flashi + Portable Firefox a Portable Thunderbird. Diky tomu bych mohl mit vypnute vsechny harddisky.

Takže: jde zejména o ticho při práci na PC a možnost vypnout disky, jak jsem pochopil ze zbytku příspěvku. ReatogoSDI umožňuje po nabootování z CD vysunout CD z mechaniky, dál už není potřeba. Dají se teda disky odpojit buď pomocí SW nwbo mechanicky před nabootováním a taky vysunout CD, takže minimální hlučnost je zaručena. Data lze pak ukládat na ramdisk nebo flash.

Citace
Tam jsem si ale vylamal zuby na grafice a na nefunkcni sitovce (viz muj minuly email).

Jestli používáš Reatogo pro práci na webu (respektive chtěl bys), pak není nutný mít ovladače grafiky, ta klidně může jet v módu VGA, příp. nějaké SVGA (pokud ti vyhovuje rozlišení a barevná hloubka). Nefunkční síťovka je asi větší problém, ještě na to mrknem.

Citace
Co je ale peklo je doba startovani systemu z USB (6-7 min. na 2 GHz CPU) Navic pokud pouziju nLite pro osekani systemu, Reatogo vzdoruje diky chybove hlasce, ze chybi nLite.inf (tedy doufam, ze se ten soubor tak jmenuje, mozna je to .ini.). Po jejim odklepnuti ale najede.

Máš USB 2.0 a flashdisk s podporou 2.0? Zkus ho ve více portech... Některým to u USB bootuje i o dost delší dobu než tobě, ... Ta chyba "nLite.inf" není kritická a ničemu nevadí (taky se mi stalo, nejde o chybu v klasickým slova smyslu).

Citace
Z CD je boot vyrazne rychlejsi (Reatogo SDI), ale dela hluk mechanika (moje mila je nevrla, kdyz ji po nocich neco budi - mame pelisek cca 80cm nad kompem).

Jak jsem napsal nahoře, CD je potřeba jen při bootování, pak je možný ho vysunout, vše potřebný je v RAM.

Jinak SDI je možný bootovat jak z interního HDD tak za jistých okolností i z externího (podpora BIOSu), sám se tím momentálně trochu zabývám.

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:14 »

Jejda, já zapomněl na celej odstavec dole... :-) Takže:
Prvně je potřeba zjistit, zda tvůj PC je schopen botovat z externího USB HDD. Připoj ho k PC, zapni PC a mrkni do biosu, jestli se ti najde (předpokládám že jo) a pak se podívej tam kde měníš pořadí bootování, zda se ti tam ukáže. Jestli jo, zkus ho nastavit jako výchozí a pokud se BIOS pokusí z něj nabootovat, máš napůl vyhráno.

Zazálohuj si z něj všechny data, připoj ho jako 1. HDD (výchozí pro bootování) a pro jistotu ještě odpoj (nebo skryj oddíly) interní hdd. Pak nabootuj ze spouštěcí diskety Win98 (nebo MS DOS) a zruš všechny oddíly na externím HDD, pak vytvoř jeden primární do max. 2 GB, zformátuj ho jako FAT16 (=FAT)a přenes na něj systém příkazem format c: /s nebo sys a: c:

Jestli z něj paknabootuješ, je to OK a můžeš uvažovat o bootování SDI...

Pavel
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:30 »

Diky za rychlou odpoved. Ze jde vysunout CD u SDI je mi jasne. Spis mi slo o bezhlucny a rychlejsi boot z ext. harddisku. Ohledne te grafiky mne jednak stve, ze se dilo nedari (proste hozena rukavice a clovek se nechce vzdat) a jednak mam sirokouhly LCD s nativnim rozlisenim 1920x1200, ve kterem prirozene zobrazuje nejlepe. Zakladni driver nema sirokouhle rezimy cili je to sisate a pismo kostrbate. Sitovka v SDI mi jede, nejela mi v USB reseni z flashdisku. A doba bootovani - oboji je samo USB 2.0 Ale je fakt, ze nemam instalci nijak orezanou. Zatim. Nejdriv chci 100% funkcnost a pak budu experimentovt s orezavanim, abych vyloucil vzajemne ovlivnovani chovani a s tim spojenou horsi diagnostiku eventualnich problemu. Ohledne te hlasky nLite - ten system nedobootuje, dokud se to neodklepne :-(. Pak to jede. Nicmene jsem se vratil k experimentovani s plnou verzi WXP.

Tva posledni poznamka mne presne zajima a je to, na co jsem se ptal. JAK zaridim nabootovani SDI z externiho USB harddisku??? Zduraznuji, ze mi jde o SDI reseni, abych mohl ten hdd nasledne vypnout a provozovat system bez jedineho disku (samozrejme do prvniho restartu :-)).
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:34 »

No, samozrejme mam vyzkouseno bootovani z USB, jinak bych tu neopruzoval. Zkusim ale udelat tu malou partition, format a boot, pak se ozvu. Mne jen neni jasne, jak prenest to SDI reseni. Dikes.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:42 »

Tady najdeš info jak postupovat, nechal jsem si poradit (nenech se zmást titulkem a pročti si to pořádně): http://pc.poradna.net/question/view/23080-bootovani-z-flashdisku-bez-podpory-biosu

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Neděle, 04.06.2006, 10:53 »

Citace
Mne jen neni jasne, jak prenest to SDI reseni.

No, sám to nemám vyzkoušená, i když jsem se na to chystal (málo času a hodně práce). Takže bych zkusil tohle: Musíš nějak donutit ten hdd, aby byl schopnej bootovat WinXP (já vím že chceš Reatogo SDI, ...). Já to dělám tak, že disk připojím ve VMware a začnu na něj instalovat osekaný WinXP. V okamžiku kdy dojde ke kopírování prvních souborů, počkám tak na 3 % a pak ten virt. PC ve VMware vypnu. Pak z něj zkusím nabootovat (zda je správně nastaven boot sektor a zda se spustí ntldr).

No a pak bych si ověřil, že je v kořenovým adresáři jen ntldr, ntdetect.com a boot.ini. Pak bych na ten disk zkopíroval Reatogo.SDI a upravil boot.ini tak, aby "ukazoval" na ten SDI, viz. podobně/stejně jako obsah winnt.sif v článku ReatogoSDI. Znovu připomínám že jsem to netestoval, ale tohle bych zkusil jako první.

Pavel
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Neděle, 04.06.2006, 11:08 »

Tak pohoda, ten ext USB disk bootuje v pohode. Ale to jsem predpokladal (dost novy motherboard) :-). Jdu laborovat. Vysledek dam vedet.
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Neděle, 04.06.2006, 14:44 »

Pavle, tak nevim, jestli je toto cesta. Nebo mam nekde chybku.

1. pokus - pouzite reatogo z http://www.craftcom.net/13_bartperam/reatogo_sdi.htm:
V rootu toho disku mam boot.ini, NTDETECT.COM, ntldr, REATOGO.SDI, WINNT.SIF.
Obsah boot.ini je:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Obsah WINNT.SIF je:
[SetupData]
BootDevice = "ramdisk(0)"
BootPath = "\i386\System32\"
OsLoadOptions = "/noguiboot /fastdetect /minint /rdimageoffset=36352 /rdpath=REATOGO.SDI"

Asi jsem dodrbal tu editaci boot.ini, nevim presne jak to fachci. Kazdopadne jsem dostal hlasku:
System Windows nelze spustit. Uvedený soubor je poškozen nebo nebyl nalezen:
<Windows root>\system32\hal.dll
Nainstalujte znovu uvedený soubor.

2.pokus - pouzite reatogo z http://www.craftcom.net/13_bartperam/bartpe_usbflash.htm:
V rootu toho disku mam boot.ini, NTDETECT.COM, ntldr, bartpe.iso, WINNT.SIF.
Obsah boot.ini je:
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\bartpe.iso
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\bartpe.iso="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Obsah WINNT.SIF je:
[SetupData]
BootDevice = "ramdisk(0)"
BootPath = "\I386\SYSTEM32\"
OsLoadOptions = "/noguiboot /fastdetect /minint /rdexportascd /rdpath=bartpe.iso"

Stejná hláška:
System Windows nelze spustit. Uvedený soubor je poškozen nebo nebyl nalezen:
<Windows root>\system32\hal.dll
Nainstalujte znovu uvedený soubor.

Prosim Te, mrkni se mi na to az budes mit cas. Ja vlastne ani nevim, ktere SDI se ma pouzit (jestli z CD nebo z USB) a uz jsem z toho drobet mimo.

Diky. Kajik
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Neděle, 04.06.2006, 14:55 »

ad "který sdi použít"
SDI se dělá pořád stejně, prostě se vyrobí SDI podle mýho článku :-)

ad pokus 1.) To je správně ta chybová hláška, tak to má být :-)
Zkus přejmenovat winnt.sif na winnt.txt (nebude použit) a v boot.ini změnit
Kód:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI
na něco jako
Kód:
default=ramdisk(0)\REATOGO.SDI


Vyzkoušej a když to nepomůže, zkusíme něco dalšího (já to teď bohužel nemůžu testovat).

Pavel
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Neděle, 04.06.2006, 14:59 »

Jo a taky bude asi dobrý použít ntldr (setupldr.bin) z WinServer2003SP1 (sr).

Pavel
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Neděle, 04.06.2006, 15:17 »

Citace: "Pavel"
ad "který sdi použít"
SDI se dělá pořád stejně, prostě se vyrobí SDI podle mýho článku :-)

ad pokus 1.) To je správně ta chybová hláška, tak to má být :-)
Zkus přejmenovat winnt.sif na winnt.txt (nebude použit) a v boot.ini změnit
Kód:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI
na něco jako
Kód:
default=ramdisk(0)\REATOGO.SDI


Vyzkoušej a když to nepomůže, zkusíme něco dalšího (já to teď bohužel nemůžu testovat).

Pavel


No, na vytváření SDI máš 2 články a to rozdílné - pro CD SDI a pro USB flash. Pro variantu s USB používáš starší verzi Reatogo bez postprocessingu (stále to nejde v té novější verzi?). Na CD se používá přímo REATOGO.SDI a na flash disku ISO soubor. Jdu to prubnout, jak píšeš.
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Neděle, 04.06.2006, 15:30 »

Citace
No, na vytváření SDI máš 2 články a to rozdílné - pro CD SDI a pro USB flash. Pro variantu s USB používáš starší verzi Reatogo bez postprocessingu (stále to nejde v té novější verzi?). Na CD se používá přímo REATOGO.SDI a na flash disku ISO soubor. Jdu to prubnout, jak píšeš.


Zkusím to vysvětlit: Nabootovat přímo do RAM jde buď ISO nebo SDI. Článek http://www.craftcom.net/13_bartperam/bartpe_usbflash.htm psal Craft (ne já), týká se "způsobu iso" a v době psaní článku se opravdu dala použít jen starší verze Reatogo. Moje články jsou o sdi jak pro BartPE http://www.craftcom.net/13_bartperam/bartpe_sdi.htm tak pro Reatogo http://www.craftcom.net/13_bartperam/reatogo_sdi.htm a tam se postupuje stejně (stejně se vytvoří SDI), stejně se konfiguruje, ... Brzo tu bude novej článek o bootování z flashdisku (až pomine extrémní pracovní zátěž v zaměstnání).

Pavel
Zaznamenáno
Kajik
Přispěvatel
**
Offline Offline

Příspěvků: 30


Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Neděle, 04.06.2006, 17:35 »

Citace: "Pavel"
ad "který sdi použít"
SDI se dělá pořád stejně, prostě se vyrobí SDI podle mýho článku :-)

ad pokus 1.) To je správně ta chybová hláška, tak to má být :-)
Zkus přejmenovat winnt.sif na winnt.txt (nebude použit) a v boot.ini změnit
Kód:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI
na něco jako
Kód:
default=ramdisk(0)\REATOGO.SDI


Vyzkoušej a když to nepomůže, zkusíme něco dalšího (já to teď bohužel nemůžu testovat).

Pavel

Tak situace vypada takto:
Na ext. USB HDD mam boot.ini, NTDETECT.COM, ntldr, REATOGO.SDI, winnt.txt (byvaly winnt.sif).
Boot.ini:
[boot loader]
timeout=1
default=ramdisk(0)\REATOGO.SDI
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\REATOGO.SDI="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Zkusil jsem i tento boot.ini:
[boot loader]
timeout=1
default=ramdisk(0)\REATOGO.SDI
[operating systems]
ramdisk(0)\REATOGO.SDI="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect


Chybova hlaska se zmenila: Systém Windows nelze spustit z důvodu potíží s hardwarovou konfigurací počítačového disku. Ze zadaného spouštěcího disku nelze číst. Zkontrolujte spouštěcí cestu a hardware disku. Požadavky na konfiguraci disku naleznete v dokumentaci k systému Windows. Další informace naleznete v příručce k hardwaru.

Zkusíš něco dalšího? Díkes, Kajik
Zaznamenáno
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: Neděle, 04.06.2006, 18:12 »

Ten druhej boot.ini se mi líbí víc. Zkus ještě zase zpátky přejmenovat winnt.txt na winnt.sif. Je ten ntldr původní setupldr.bin (přejmenovanej) z toho Win2003 SRSP1?

Pavel
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!