Craftcom

Multiboot CD => Multiboot CD => Téma založeno: PetrX Neděle, 30.12.2012, 21:07



Název: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Neděle, 30.12.2012, 21:07
Zdravím všechny chytré hlavy na tomto fóru. Před pár lety se mi podařilo podle Pavlova návodu k programu EasyBoot vytvořit boot CD podle svých představ.Nyní jsem chtěl přidat na CD ještě 3 programy,jeden se mi podařilo přidat,zbývající 2 stále vzdorují mé snaze. Jedná se o "záchranné CD",vytvořené ve Windows 7,sloužící k obnově systému ze záložních kopií disku a Plop Boot Manager,jenž dokáže nabootovat z USB i PC,jejichž bios toto nepodporuje.Přidání záchranného CD Windows 7 (iso oraz 173MB) jsem už asi vzdal,o ten Plop Boot Manager bych se chtěl ještě s pomocí někoho zdatnějšího,než jsem já pokusit.

 Stránky programu jsou zde:http://www.plop.at/en/bootmanager/download.html (http://www.plop.at/en/bootmanager/download.html)

Celý program obsahuje pouze tyto soubory:
isolinux.cfg
isolinux.bin
boot.catalog
plpbt.bin
liesmich.html
liesmich.txt
licence.txt
readme.html
readme.txt

Pro běh programu jsou myslím podstatné pouze první 4 z nich.Pokoušel jsem se je upravovat podle návodu:http://www.craftcom.net/12_multiboot/mbootcd_linux_live.htm (http://www.craftcom.net/12_multiboot/mbootcd_linux_live.htm),ale zatím bez úspěchu takto:

- isolinux.cfg přejmenován na isolinu1.cfg a zkopírován do adresáře disk1
- isolinux.bin přejmenován na boot1,v hexeditoru změněn název v řetězci skoro u konce z isolinux.cfg na isolinu.cfg a zkopírován do adresáře ezboot  
- boot.catalog zkopírován do adresáře disk1
- plpbt.bin zkopírován do adresáře disk1

Příkaz pro spuštění: bootinfotable;run boot1
Po výběru Plpbt manageru k nabootování z CD program nenabootuje,skončí to blikajícím kurzorem pod výpisem ISOLINUX 3.73 3.73 ETCD Copyright (C) 1994-2008 H. Peter Anvin. Pokud byste mi někdo byl ochoten poradit,jak soubory upravit a kam zkopírovat,aby to fungovalo,měl bych velkou radost. Děkuji i za případný podnět,jak to dokázat...


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Pondělí, 31.12.2012, 15:09
Tak cesta k funkčnímu výsledku nebyla až tak složitá,jak se původně zdálo.Stačilo místo bootovacího obrazu CD spouštět bootovací obraz diskety Plop Boot Manageru plpbt.img,který je obsažen v archivu staženého programu. Jak jednoduché,jen na to přijít ;) Teď ještě vyřešit to "Záchranné CD Windows" pro obnovu systému z obrazu disku.CD je vytvořeno ve Win 7 - Start - Ovládací panely - Systém a zabezpečení - Zálohování a obnovení - Vytvořit disk pro opravu systému. Na to už ale sám nepřijdu,struktura CD vypadá takto:

\boot\bcd                        262 144
\boot\boot.sdi                3 170 304
\boot\bootfix.bin                   1 024
\sources\boot.wim        146 222 430
\bootmgr                           383 562

Adresáře a všechny soubory extrahovány z UltraISO do adresáře EasyBootu \disk1, zavaděč *.bif extrahován do adresáře \disk1\ezboot. Po vybrání položky z menu Multiboot CD skončí spouštění hláškou: CDBOOT: Memory owerflow error
Pokud by někdo věděl jak přidat v EasyBoot CD tento boot,budu rád za každou pomoc.Něco o spouštění wim souborů je sice zde http://craftcom.net/00_forum/forum/index.php/topic,507.msg2317.html#msg2317 (http://craftcom.net/00_forum/forum/index.php/topic,507.msg2317.html#msg2317) a taky tady http://www.craftcom.net/index.php?article=201 (http://www.craftcom.net/index.php?article=201),ale to je na mne už hodně velká magie...


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Pondělí, 31.12.2012, 15:57
Myslím, že s tím ISO souborem Win7 to v EasyBoot asi nepůjde.
Zvolil bych přímo CD se zavaděčem isolinux nebo GRUB. Mají více možností a lehce se konfigurují.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Pondělí, 31.12.2012, 16:58
Na tom CD mám už 10 funkčních bootů,že bych tam už ten poslední nedal? Kvůli tomu poslednímu to asi nebudu předělávat v něčem jiném,to bych ho asi oželel,když to nijak nepůjde v EasyBootu....


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Pondělí, 31.12.2012, 17:04
EasyBoot nepodporuje bootování ISO ani WIM.
Jestli bys chtěl vyzkoušet nějaký vzor multiboot CD,
tak zkus toto: http://www.ulozto.cz/xdiAw17/multicd-iso.
Je to jen bootovací CD se strukturou menu a dají se tam jednoduše vkládat soubory a potom editovat menu. Je to mnohem jednodušší než EasyBoot.
Tak hezký Silvestr  ;D


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Úterý, 01.01.2013, 12:11
Já myslel,že EasyBoot ISO bootovat umí,když na svém multiboot CD mám jen 9 iso obrazů (nerozbalených) v rootu a v adresáři ezboot z nich vyextrahované *.bif soubory a pro ten Plop Boot Manager *.img obraz diskety a vše funguje.Teda až na ten Win 7 záchranný disk,ten se nespustí ani když je v rootu multiboot CD jeho ISO obraz,nebo vyextrahovaná celá struktura CD a v ezboot příslušný *.bif.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Úterý, 01.01.2013, 14:12
Ano, umí, ale ne přímo. Proto se to musí takto dost složitě obcházet.A u toho wim je to ještě složitější.
Zkus ten obraz CD v odkazu, vyextrahuj adresář "isolinux" a podívej se na soubory s příponou .cfg.
Tam jsou vzory spouštění snad všech obrazů i linuxu. Do adresáře "iso" dáš iso soubory. U ostatních distribucí to upravíš podle vzorů v konfiguračních souborech. Myslím, že se to dá zvládnout i bez velkých znalostí pozadí toho jak to funguje.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Středa, 02.01.2013, 18:17
Dobře,jak tedy udělám ISO toho MULTICD  s jedinou volbou "záchranný disk Win 7",nebo ještě lépe s automatickým spuštěním tohoto jednoho obrazu,aby šlo spustit nepřímo v EasyBootu? :) Trošku klikaté řešení,ale třeba by to tak šlo obejít,ne? Už jsem si zvykl na grafiku EasyBootu a podmenu jsou pro mne taky momentálně spíše na "obtíž". Věřím,že to v tom,co mi doporučuješ půjde možná taky všechno udělat,ale co se "zkusit podrbat pravou rukou za levým uchem" ;D


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Středa, 02.01.2013, 19:01
Vidím, že se nechceš vzdát svého výtvoru za žádnou cenu  ;)
Popravdě řečeno jsem se na to podíval (viz: http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboard.cgi?act=ST;f=1;t=3519 ) a přijde mi to tak neohrabané a složité, že bych do toho nešel. Řekl bych, že bys to svoje CD překlopil do toho výše uvedeného vzoru za jeden večer a dřív než by ses tímhle prokousal  :)


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Středa, 02.01.2013, 19:20
Musím se omluvit a opravit své tvrzení. Teď jsem se na to podíval důkladněji a nová verze EasyBoot (zkusil jsem 6.5.2.695) už umí opravdu přímo bootovat iso.
Stačí "run WIN7.ISO" a jede to!
Takže tvůj problém bude vyřešen (ale s novou verzí EasyBoot).


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Středa, 02.01.2013, 22:56
Tak to je přesně ten typ zprávy,co jsem chtěl číst ! Díky Ti moc za pomoc ! Věřím,že VELMI potěší všechny příznivce EasyBootu :D  Hlavně aby s novou verzí nepřestalo fungovat to,co již jednou fungovalo...
Ještě jednou díky - vyzkouším.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Čtvrtek, 03.01.2013, 23:03
Tak konečně úspěch ! Příkaz "run WIN7.ISO" mi ale nefungoval ani v poslední verzi EB - 6.5.3.729,přímé spuštění skončilo zakousnutím PC hned po výběru položky z menu k bootování.Pomohlo až vyextrahování celé struktury "orig". CD do adresáře \disk1 a spouštění příkazem run /bootmgr,což jsem našel po pročtení  Tvého odkazu výše. Je možné,že by to s tímto příkazem šlo i ve staré verzi EB,ale to už jsem nezkoušel.Ostatní booty jsem taky upravil,už se nespouští příkazem run *.bif,ale přímo run *.iso,až na jednu výjimku Plop boot manager,ten se spouští příkazem run *.img. ISO obrazy jsem musel umístit do adresáře \disk1\ezboot.
 Ještě jednou moc děkuji za pomoc.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Pátek, 04.01.2013, 16:32
Jsem rád, že ti to funguje. Já jsem se taky něco nového dozvěděl, i když se mi EasyBoot nezdá příliš dobrý. Je mi ale divné, že by to ISO s win 7 nefungovalo  ???
Nevím, jestli jsem tě pochopil dobře, ale použil jsi dobře název svého ISO souboru ?


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Pátek, 04.01.2013, 23:44
Pozor,nejedná se o instalačku Windows 7,ale o "Záchranné CD Windows" pro obnovu systému z obrazu disku....(viz. druhý příspěvek shora). Kdybych si byl býval všiml,že v EB jsou taky příklady menu i s příkazy pro spuštění,tak bych na to asi přišel taky. :) Je tam příklad Setup Windows 7 a taky se spouští příkazem run bootmgr. Já mám sice run /bootmgr,ale zda tam má to lomítko nějaký význam,nevím,hlavně že to funguje. Možná kdyby tam nebylo,musely by být extrahované soubory přímo v rootu CD?


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Sobota, 05.01.2013, 12:16
Asi jsme si nerozuměli ...
Já myslím, že stačí mít to win7 v ISO a spustit jen příkazem run TVUJNAZEV.ISO.
Jak jsem psal výše "run WIN7.ISO" to byl jen příklad pro můj pokus.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Sobota, 05.01.2013, 17:55
Rozuměli,měl jsem to tak,přímo *.ISO obraz v adresáři \disk1\ezboot a příkaz run *.ISO.Ten jeden boot se ale "kousnul" hned po spuštění položky z menu. Na všechny ostatní obrazy to funguje s výjimkou toho jednoho.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Sobota, 05.01.2013, 18:20
Předpokládám, že je to stále ten s win7. A po rozbalení a spuštění pomocí bootmgr to funguje...
To jsi mi nasadil brouka do hlavy  :)
Už mě napadá jen není-li chyba v názvu, třeba mezery nebo pomlčky. Někdy to nedělá dobrotu.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Sobota, 05.01.2013, 20:50
Název obrazu byl jednoduchý,bez pomlček OBSYSWIN.iso , příkaz run obsyswin.iso. Už nevím,zda jsem obsáhl při pokusech všechny varianty velká - malá písmena,ale u těch ostatních obrazů to nevadilo,název obrazu VELKÝMI PÍSMENY.iso , příkazy run malými písmeny.iso. Všechny takto fungují,až na ten jeden.
 Ještě jsem narazil na jeden problém: Jak udělat boot instalačky msdos 6.22,která je na 4 disketách ??? Se dvěma to myslím nějak jde,ale se čtyřma (a více) ??? Hledal jsem i iso obrazy CD msdos 6.22,našel jsem dva,oba obsahují 196 souborů,ale jeden skončí právě na: "Vložte setup disk 2 a stiskněte Entr" a u druhého se instalace ani nespustí. Asi by to chtělo spíše vytvořit obraz "čtyřdiskety" o velikosti 4x1,44Mb=5,76Mb,ale nevím jak to ve WinImage udělat.Je tam 2,88Mb disketa,ale větší už ne. Jednotlivé obrazy mám,ale jak je spojit do jednoho,aby to fungovalo v EasyBootu...


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Sobota, 05.01.2013, 21:35
Tak s tím win7.iso opravdu nevím, mně to zafungovalo. Zkus (naposledy  :) ) nazvat ten ISO soubor "OBWIN7.ISO" a příkaz " run OBWIN7.ISO "
S tím MS-DOS bych to nezkoušel vytvářet iso soubor z obrazů disket. Není to opravdu tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.
Našel jsem jeden odkaz, ale jen jsem zkusil jestli se spustí. Nedělal jsem celou instalaci, takže nevím...
http://uloz.to/xp9LdBT/ms-dos-6-22-iso


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Sobota, 05.01.2013, 23:38
Díky,našel jsem přesně to,co jsem hledal,a nemusel jsem ani chodit moc daleko :D:http://www.craftcom.net/12_multiboot/winimage.htm (http://www.craftcom.net/12_multiboot/winimage.htm)
Tak "čtyřdisketa" vytvořena,teď ještě jestli jsem se někde nesekl a bude fungovat...
Díky za link,kdyby to nešlo,tak to zkusím.Ten přímý boot teda možná ještě taky zkusím,ještě mne napadlo,jestli to nemůže být tím,že jsem novější verzi EB instaloval přes tu původní,ale snad ne...


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Neděle, 06.01.2013, 16:43
Tak dnes žádný pokrok. Mnou vytvořená "čtyřdisketa" podle Pavlova návodu výše nefunguje - "Non system disk or disk error",tu alternativní s Free Dosem se mi taky nepodařilo upravit,Free Dos sice spustí,ale instalace Dosu 6.22 ne.Free Dos jsem z ní potom odstranil a do obrazu injektoval nejdříve IO.SYS,MSDOS.SYS a COMMAND.COM soubory,pak zbývajících 193 souborů,boot sektor změna na DOS 6.22,ale opět stejná hláška. Přímý boot OBWIN7.ISO se kousne a obraz install CD Dosu 6.22 z Tvého odkazu taky nefunguje (nespustí se modré okno se začátkem instalace). Tobě se ta instalace normálně spustila (modré okno se začátkem instalace)? Zkoušel jsem to na HDD,kde jsou sice i NTFS partition,ale první je FAT,primár,aktiv,100MB,tak by to snad nemělo vadit.Už začínám mít pochyby,jestli zakopaný pes není někde úplě jinde - v hardwaru.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Neděle, 06.01.2013, 17:15
Napřed se zeptám:
Zkoušíš to na reálném PC nebo ve virtuálním?
Jakou máš RAM (jak velkou)?
Jaký máš disk (PATA nebo SATA)?
Ty obrazy disket jsi dělal ze svých disket nebo máš stažené obrazy?

Ta čtyřdisketa - to nemůže fungovat tak, že tam jen vložíš ty instalační soubory DOS. To se musí upravit, aby to instalovalo jako kdybys je tam vkládal jednu po druhé. A to je skutečně docela složité. Já bych si nato netroufl.
Mě to DOS iso normálně bootuje - ale zkouším to ve virtuálu


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Neděle, 06.01.2013, 17:47
PC reálné,pokusů - vypálení CDRW už muselo být aspoň 50.Ale zase jak je vidět,reálné PC se asi v tomto případě může chovat odlišně od virtuálu.RAM 4GB,nebo 2,5GB,HDD PATA.Obrazy disket stažené,vyextrahované do složek.Instalace z disket OK.
Chápu,že se to nějak musí upravit,aby to následovalo za sebou,jako při klasické instalaci z disket,ale aspoň by to mohlo dojít do té fáze,jak mi to dělá ten jeden iso obraz,že to skončí právě na tom "vložte disk 2".
 Tuším,že tady:http://forums.techguy.org/dos-other/360602-can-i-install-ms-dos.html (http://forums.techguy.org/dos-other/360602-can-i-install-ms-dos.html) se o tom něco píše,ale jelikož nevládnu tímto jazykem,mohu se jen domýšlet.



Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Neděle, 06.01.2013, 18:09
Na tu RAM jsem se ptal hlavně kvůli tomu win7 iso a tam by to mělo být v pořádku. Ale teď mě napadá, že jsem někde četl, že je problém s DOS při RAM větší než 2 GB.
DOS 6.22 by měl být instalován na primární oddíl naformátovaný na FAT16 a menším než 2 GB. SATA nepodporuje.
Na tom odkazu píšou v kostce asi to, že se to taky nikomu nedaří  :)
Asi by bylo lepší nainstalovat si virtuální PC (myslím, že nejlepší je VirtualBox od Oracle - a je v češtině) a teprve když už se zde něco vydaří, tak to zkusit v reálu.


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Neděle, 06.01.2013, 19:46
Tak jsme měli pravdu oba,zkusil jsem ty install CD s Dosem na NB s 512MB RAM a spustí se všechny CD vypálené ze 3 různých obrazů,co jsem měl. Jestli dojedou do konce jsem už sice vyzkoušet nemohl,ale určitě aspoň jeden obraz funkční bude.Mi bylo hned záhadou,že jsem z toho svého staršího Multiboot CD už přece ten Dos zkoušel,a šlo to,a teď to nejde.A je pravda,že to bylo na PC s 512,nebo max 1,5GB RAM.To bych to mohl zkoušet do nekonečna,kdybys mne neupozornil !
 Zároveň jsem narazil na nový problém,v NB se nespustí nové Multiboot CD (vytvořené v novém EasyBootu).A tak pořád dál,jeden problém se podaří odhalit,......a další se objeví >:(
Díky za vydatnou pomoc a duševní podporu !


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Neděle, 06.01.2013, 21:06
To ti mohu potvrdit, že je to téměř nekonečný proces  :)
Zatím nejspolehlivější (co se spustí na všech PC) se mi jeví bootloader na bázi ISOLINUXU (na tom je i ten obraz, co jsem ti dával odkaz). Údajně je to problém BIOSů různých výrobců. A teď už začíná UEFI ...
Pro zajímavost jsem prošel fóra s tou instalací DOSu a skutečně je to velký problém a nikde nebyl beze zbytku a jednoduše vyřešen. A se stále novějším hardwarem se to bude jen zhoršovat. Když se vyřešil problém s ovladači CD ROM, tak jsou dnes již běžné SATA vypalovačky a zase problém. Většinou je doporučován FreeDOS a podobné. Tak asi tak...  :D


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Pátek, 11.01.2013, 00:03
Došel jsem k dalším zjištěním,tak jen pro doplnění: Velikostí RAM to nakonec nebylo,postupně jsem RAMky vytahoval až na 512MB a instalace Dosu z CD stále nešla.Ani při 256MB. Na tom NB se se stejným CD sice dostanu "o krok" dále,instalace se rozjede,ale hned následující krok skončí chybou. Takže to s HW nějak souvisí,ale jak?
 Instalace z disket proběhla úspěšně i při 3GB RAM. Takže asi jediným řešením by bylo upravit ty soubory tak,aby nebylo požadováno vložení instalační diskety č.2 a následně č.3,nebo aby stačilo jen požadavek potvrdit Entrem.
 A ta nová verze EB mi v NB nefungovala z toho důvodu,že jeho DVD ROM mechanika nečte CDRW >:(


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: PetrX Neděle, 13.01.2013, 21:47
Dnes se mi konečně podařilo přijít na kloub té záhadě s instalačním CD Dosu:http://uloz.to/xp9LdBT/ms-dos-6-22-iso (http://uloz.to/xp9LdBT/ms-dos-6-22-iso).Tento obraz jsem měl použitý už na svém prvním multiboot CD,a instalace proběhla až do konce úspěšně,ALE má to několik podmínek,které jsem teď po čase dlouho nemohl odhalit a pomohlo až následující:
1. - V PC,do něhož chceme DOS z tohoto CD instalovat musí být při instalaci pouze jediná interní CD (DVD) PATA mechanika.
2. - HDD PATA musí být předem naformátován FAT - Primary.Volba formátování disku během instalace z CD není funkční.Po nainstalování Dosu spustíme instalaci z CD ještě jednou,ale vybereme volbu 2. - instalace driveru CD mechaniky.Ta nám zajistí zpřístupnění CD mechaniky pod Dosem a umožní nám pokračovat v instalaci dalších OS z bootovatelných instalačních CD. 


Název: Re: EasyBoot CD - jak přidat Plop Boot Manager - VYŘEŠENO
Přispěvatel: normin Pondělí, 14.01.2013, 17:49
Vidím, že ti ten DOS nedává spát  ;)
O těch podmínkách instalace DOS jsem ti psal (viz výše).
Ta podmínka 1 mechaniky je zvláštní. To jsem nezaznamenal. Ono by to asi šlo i ze SATA mechaniky, ale musel by se implementovat ovladač přesně na tu mechaniku. Jak jsem psal, jde ledacos, ale už to těžko bude univerzání.
Jak píšeš o instalaci dalších systémů - to myslíš přes ten DOS? U WIN vyšších verzí (než 3.11  ;) by to nebyla dobrá volba. Pokud ten DOS skutečně nepotřebuješ k něčemu speciálnímu tak bych ho neistaloval. Můžeš pracovat v tom prostředí, ale nemusíš ho mít nainstalované.