Craftcom

Multiboot CD => Multiboot CD => Téma založeno: normin Úterý, 28.07.2009, 17:44



Název: Multiboot CD s více SDI soubory
Přispěvatel: normin Úterý, 28.07.2009, 17:44
Nástin řešení bootování sdi souborů na multiboot CD.                                                     
Podle návodu na craftcom.net jsem si též pořídil multiboot CD. Později jsem rozšířil své potřeby a zjistil jsem, že je škoda nevyužít prostor CD(DVD) a že je třeba použít různé typy vytvořených systémů XPE, BartPE aj. Osvědčil se mi způsob zavedení systému do RAM, ale narazil jsem na problém bootování  z různých souborů SDI. Ani na netu jsem neobjevil pro mě použitelný způsob. Po mnoha pokusech se mi podařilo celý systém rozchodit. Pokud má někdo podobný problém a nemůže se prokousat složitými návody, pokusím se nastínit svoje řešení, které je myslím nejjednodušší. Není to podrobný návod, protože si myslím, že kdo to chce použít, již o tom něco ví.
Jako zavaděč jsem použil ISOLINUX.
Z prvního vytvořeného systému podle návodu máme v rootu na CD adresář I386 a v rootu soubor winnt.sif. V adresáři I386 je soubor XXX.SDI, ntdetect.com, setupldr.bin (z původního řešení SDI) a bootovací sektor z původního vytvořeného ISO souboru.
Nyní jsme vytvořili další systém v souboru ISO, který chceme zařadit na CD.
Z nového ISO souboru vyextrahujeme bootovací sektor (třeba pomocí programu UltraISO). Získáme sice soubor s příponou .bif, ale ten stačí přejmenovat na soubor s příponou .bin (např. boot.bin)
Tento soubor (boot.bin) otevřeme v HEXEditoru (např.WinHEX) a nahradíme v  textovém modu v posledním řádku text  SETUPLDR.BIN textem třeba PETUPLDR.BIN a text I386 třeba na P386 (písmena jsou libovolná, ale musí zůstat stejný počet písmen).
Nyní opět v HEXEditoru otevřeme soubor  SETUPLDR.BIN a na adrese (řádce) 2060 (hex) změníme hodnoty 74  03 na EB 1A a soubor uložíme. Toto nám dovolí provést další změny. Soubor znovu otevřeme v HEXEditoru a nahradíme všechny názvy „ winnt.sif“ za třeba „pinnt.sif“. Poté soubor přejmenujeme na námi zvolený název PETUPLDR.BIN
Nyní již jen vytvoříme na disku adresář P386, do něj zkopírujeme náš nový soubor YYY.SDI a soubory NTDETECT.COM (beze změny), PETUPLDR.BIN a BOOT.BIN. Soubor pinnt.sif přidáme do rootu CD
Dále upravíme soubor ISOLINUX.CFG např.:
label xp2
menu label Start UBCD4W in RAM
kernel  /P386/BOOT.BIN
Nezapomeneme upravit i cestu k souboru YYY.SDI v souboru pinnt.sif např:
OsLoadOptions = "/noguiboot /fastdetect /minint /rdimageoffset=36352 /rdpath=P386\YYY.SDI"
(ostatní necháme beze změny!)
Nyní již jen přidáme upravené soubory „pinnt.sif“ a „isolinux.cfg“ a adresář P386 do obrazu disku, vypálíme a vyzkoušíme.


Název: Re: MultiboocCD s více SDI soubory
Přispěvatel: Pavel Sobota, 22.08.2009, 11:36
Nezkoušel jsem, ale podle mých znalostí a zkušeností to bude fungovat (akorát je někdy citlivost na malý/velký písmena v názvech souborů). Každopádně díky za obohacení.

Pavel