Craftcom

Info Craftcomu => Nové články - Portál => Téma založeno: Craft Neděle, 29.10.2006, 11:52



Název: Free Antiviry
Přispěvatel: Craft Neděle, 29.10.2006, 11:52
Přemýšlíte jaký antivir si nainstalovat na PC a nechce se vám investovat někdy i nemalou částku za jeho pořízení? Už dávno totiž neplatí co je zadarmo musí být zákonitě špatné a tak je tomu i opačně.
Ve článku vám jich představím hned několik.


Nejdříve ovšem vyzdvihnu věci, které jsou dle mě daleko důležitější než samotný antivirus.

1. Nejnovější Service Pack a záplaty pro Windows.

2. Mít nainstalovaný a hlavně správně nakonfigurovaný firewall, ono je celkem jedno jestli je to Kerio, ZoneAlarm, Outpost nebo nějaký jiný. Pokud PC používá více uživatelů zamezit přístup k nastavení nebo vypnutí firewallu, jinak postrádá význam!

3. Pokud chci používat IE nebo jeho jádro pro surfování, které využívají různé nástavby třeba můj oblíbený Maxthon, tak zakázat ActiveX, nebo jej aspoň co nejvíce omezit a vypnout Applety Java taky neuškodí a po každé návštěvě rizikových stránek promáznout tempy konkrétně C:\Documents and Settings\Uzivatel\Local Settings\Temporary Internet Files, kde si IE ukládá načtení stránek, takže i případné nežádoucí bonusy navíc. Tady má trochu navrch antivirus placený NOD32, který nedovolí uložit tyto nežádoucí soubory do tempu na PC a okamžitě vás na toto upozorní. Tímto omezením se nám ovšem může stát, že se nám nebudou korektně zobrazovat některé stránky, které tyto položky vyžadují, hlavně pozor u stránek pro Internet Banking. Kdo má přesto obavy z havěti a nechce se hrabat v nastavení, může používat buď prohlížeč na jádře Gecko (Firefox nebo Mozilla) a nebo mě sympatičtější Operu. Je také samozřejmé prohlížet stránky s rozumem a nepotvrzovat každou "hlášku" co se objeví  :wink:

Tip: pro uživatele IE doporučuji ještě v jeho nastavení, tj. na ploše ikona Internet Explorer - pravé tlačítko myši - Vlastnosti - záložka Upřesnit a zaškrtnout položku "Vyprázdnit složku Temporary Internet Files při ukončení prohlížeče". Tím dojde při uzavření IE nebo jeho nástavby k automatickému vymazání obsahu složky Temporary Internet Files a nemusíte to dělat manuálně, na čež občas můžete zapomenout.

4. Používat programy pro odstraňování spyware. Mnohdy jej už také obsahují samotné programy, které si na počítač nainstalujeme, především z oblasti freeware. Mezi nejznámější frontmeny v této oblasti patří:

Adaware
Kód:
http://www.lavasoft.com/software/adaware/ad-aware_se_personal.php


Spybot Search@Destroy
Kód:
http://www.safer-networking.org/en/index.html


Spyware Blaster
Kód:
http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html


U všech těchto aplikací je velmi důležité jejich pravidelná aktualizace nebo aspoň před každým jejich použitím pro skenování systému jinak postrádájí význam!

5. Antivir - aktualizovaný a především správně nastavený. Pokud se jedná o jedno PC a né počítačovou síť, dobrou službu udělá snad každý.
* Najdou se i takový, kteří si kvůli chvalospěvům na některé antiviry neváhají tento produkt crecknout  :roll:  
Osobně bych už takovému antiviru nevěřil, protože mnohdy si tak můžete dobrovolně nasadit do systému něco, proti čemu vlastně uvedenými prostředky bojujete  :idea:



Bez tady těchto všech věcí a především jejich správného nastavení, můžete mít špičkový antivirus a je vám stejně na nic, akorát vás bude věčně otravovat s hláškama o nalezené havěti a přiznejme si, že mnozí ani netuší jakou možnost zvolit v okénku s výběrem (zda smazat, léčit, uložit do karantény nebo ignorovat). Né vždy je totiž dobré mít nastaveno automatické mazání takových souborů nebo je mazat ručně :mrk:
Pokud si nejste jisti co zvolit (někdy se může jednat i o planý poplach, je lepší zvolit volbu uložit do karantény). Potřebné vyčerpávající informace naleznete na výborných českých stránkách a pokud si přesto nebudete vědět s něčím rady ve fóru vám ochotně poradí.
Kód:
http://www.viry.cz/go.php



Ke svojí spokojenosti používám možná kupodivu ostatních OEM verzi AVG 7 již 2 rokem a za tu dobu se v mém PC nezabydlel ani jeden nezvaný návštěvník. Někoho hned napadne "no jasně vždyť je to shitový antivir, ten nic ani nenajde", ale už jaksi zapomíná na důležitější věci, o kterých jsem psal v úvodu. Svým tvrzením jsem si natolik jistý, protože jsem provedl kontrolu mého PC nejenom tolik vychvalovaným NOD32, který jsem před tím samozřejmě nastavil a aktualizoval, ale také online antivirem od Symantec
Kód:
http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym  

(pro jeho funkčnost je nutné mít zaplé v prohlížeči ActiveX)

a rovněž kontrolu při testování Avira AntiVir Personal Edition Classic, o kterém se zmiňuji níže.


Tady si rovněž můžete otestovat jak je na tom co se celkového zabezpečení týče váš počítač:
Kód:
http://www.pcflank.com/scanner1.htm?from=menu

nebo
Kód:
http://www.bezpecnosti.cz/

Kód:
http://www.auditmypc.com/



A teď již k samotným antivirům :

AVG  
Kód:
http://free.grisoft.com/doc/1

Jedná se o free verzi produktu české provience společnosti Grisoft. Je ovšem v této verzi pouze v angličtině a aktualizace je nutné provádět ručně. V češtině je dostupný pouze jako placený produkt, ale dle mého názoru je i za rozumnou cenu v OEM verzi. Tento antivirus je mezi našincem poměrně dosti rozšířen, ale netěšíc se poslední dobou od verze 7 moc dobrému jménu. Před nedávnem vyšla i jeho poslední verze 7.5.

Pokud má někdo problém s aktualizací z verze 7.1 na 7.5 tady uvádím postup, který jsem obdržel přímo z tech. podpory Grisoftu:

1. Smažte obsah adresáře AVG7DATA:
Windows 2000/XP:
- C:\Documents and Settings\All Users\Data Aplikaci\Grisoft\Avg7Data Windows 9x:
- C:\Windows\All Users\Data Aplikaci\Grisoft\Avg7Data
Windows NT:
- C:\WinNT\Profiles\All Users\Data Aplikaci\Grisoft\Avg7Data

2. Proveďte opravu instalace AVG:
a) stáhněte si z našich stránek nejnovější instalační soubor AVG:
Kód:
http://www.grisoft.cz/doc/Programs

pro free verzi je samozřejmě nutná verze z
Kód:
http://free.grisoft.com/doc/1

b) spusťte instalační soubor a ve třetím okně průvodce instalací zvolte možnost "Oprava instalace"
c) dokončete instalační proces

3. Proveďte opět aktualizaci z Internetu, poté bude programová verze i virova databáze AVG aktuální.


Avast! 4 Home  
Kód:
http://www.avast.com/cze/download-avast-home.html

Tento antivir je nejenom free, ale komunikuje s našincem i v rodném jazyce. Lze jej získaz zdarma na uvedené adrese za registraci. Na mejlovou adresu uvedenou při registraci obdržíme registrační klíč, který má platnost po dobu 1 roku.


AOL Active Virus Shield  
Kód:
http://www.activevirusshield.com/antivirus/freeav/index.adp

Free antivirus používající jádro Kaspersky antivirus, který nabízí za bezplatnou registraci společnost AOL . Osobně jsem jej zatím netestoval, nicméně podrobné seznámení najdete zde:

Kód:
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=131334


Odkaz pro registraci:

Kód:
http://www.activevirusshield.com/antivirus/freeav/get_started.adp



Avira AntiVir Personal Edition Classic  
Kód:
http://www.free-av.com/antivirus/allinonen.html

Můj favorit v kategorii free antivirů. Je sice jenom v anglickém nebo německém jazyce, ale za to jeho nastavení i v expertním módu je natolik jednoduché a intuitivní, že to zvládne i uživatel se základní znalostí angličtiny. Vyznačuje se vysokou spolehlivostí při odhalování nežádoucích návštevníků v pc (údajně je schopen nalézt i něco více než NOD 32), nízkými HW nároky, proto je vhodný i na starší pc.

Umožňuje:

- automatické aktualizace (obnovuje se i několikrát za den)
- velmi nízká zátěž systému při skenování
- ochranu před viry, trojany, dialery
- ochranu pomocí pokročilého heuristického systému
- skenování souborů i pomocí kontextového menu v Exploreru
- skenování systému s možností plánování


Neumožňuje ve free ferzi:

- kontrolu elektronické pošty
- ochranu proti spyware, adware

Jeho jedinou trochu špatnou vlastností je občasný falešný poplach, což je mu vytýkáno všeobecně, u mě třeba za vir označil hlavní soubor balíčku reatogoXPE tj. reatogo.exe  :)  Na druhou stranu tohle občas dělá každý antivir i NOD32, také samozřejmě záleží jak přísně máte nastavenou heuristickou analýzu.


Všechny tyto antiviry jsou určeny pro nekomerční účely, tudíž pouze pro domácí použití, pokud je chcete použít i pro firemní účely je nutné si zakoupit už jejich placenou verzi.

Craft