Craftcom

Multiboot CD => Multiboot CD => Téma založeno: speed Pondělí, 14.11.2005, 13:27



Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Pondělí, 14.11.2005, 13:27
Dobry den, zacal jsem si tvorit svoje boot dvd, ale narazil jsem na problem , ktery nemuzu za pomoci navodu nejak vyresit ( asi su slepy) nevim jak dostat na dvd vic systemu, napr. w98,w2000,wxp,UBCD.....s tim aby se nekrizily adresare, v navodu je ze se maji soubory nakopirovat primo do DISK1 ale v tom pripade to bude pomyskovane a asi to nepojede, v textovem rezimu sem videl ze by to melo jit. je cesta tohle udelat i v EASYBOOT?? doufam ze jsem to vysvetlil dostatecne :-)


Dík SPEED


Název: Multiboot
Přispěvatel: Pavel Pondělí, 14.11.2005, 20:32
Ahoj Speede,

udělat multiboot cd/dvd jde pomocí několika nástrojů (programů). Jedním z nich je i EasyBoot, který je (asi) vhodný pro začátečníky. Pokud mluvíš o návodu a myslíš můj návod pro EasyBoot , tak ten se týká bootování obrazů disket a BartPE. Není určen pro multiboot několika verzí Win. V nápovědě v programu EasyBoot je napsáno jak toho docílit, ale ten návod mi přijde napůl nesrozumitelnej a napůl šílenej. Můžeš se klidně do toho pustit ...

Jinak bych ti doporučil spíš návod s využitím CDShellu a BCDW (je to ve formátu pdf), vyzkoušej ho a uvidíš ...

Nejsem si jist do jaké míry jsem ti kvalifikovaně odpověděl, pokud budeš potřebovat, klidně se ozvi.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Úterý, 15.11.2005, 12:07
No aby sem rekl pravdu nedalo me to a vcera sem uz laboroval podle toho pdf návodu, jen mam zase jako obyc par problemku:

1) nejde me spustit obraz ISO UBCD 3.3 (ultimate boot cd),
2) nejde spustit ISO windows preinstaler
3) jak vytvorit treba ghost boot, kdyz jen ghost ma 1,4mb a na boot disketu se nevleze aby sem udelal ima

Dalsi sem jeste nezkousel ale mam za to ze pravdepodobne je ten image prilis velky a nema se kam rozbalit. je pravda ze tam momentale nemam HD, asi to bude hlavní dovod, jeste to vyzkousim.

No chtel jsem si udelat takove servisni DVD a pres ten EasyBOOT me to propadalo efektni, jde to ovladat mysi a tak, ale to neni podstatne me zajima hlavne funkcnost.

Jinak kdyz pak takove DVD dam do WXP budu videt normalne vsechny soubory doufam, chci tam mit i ovladace a tak??

Zatím dík za reakci

SPEED


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Úterý, 15.11.2005, 15:29
Mno tak sem tam mel i pripojeny HD a nepomohlo to , asi to bude tim ze UBCD i WPrein maji podobne startovani a proto nejedou nebo jinak nevim :-(


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Úterý, 15.11.2005, 17:49
Citace
1) nejde me spustit obraz ISO UBCD 3.3 (ultimate boot cd),
2) nejde spustit ISO windows preinstaler
3) jak vytvorit treba ghost boot, kdyz jen ghost ma 1,4mb a na boot disketu se nevleze aby sem udelal ima


ad 1) iso obraz se ti spustit nepodaří, jde to pouze pro Acronis (True Image a  Disk Director), ostatní iso obrazy nefungují!

ad 2) stejné jako ad 1)

ad 3) Tady si nerozumíš s návodem (přečti si návod pro WinImage): vezmeš disketu s ghostem, uděláš z ní obraz ghost.ima (v programu WinImage) a ten obraz potom spouštíš příkazem "run ghost.ima" - to se neukládá na žádnou disketu ...

Nejlepší bude, když si znovu přečteš jednotlivý návody v rubrice Multiboot, podíváš se pro který programy jsou psaný a vyzkoušíš si je realizovat ...

Klidně se dál ozvi, kdybys potřeboval.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Středa, 16.11.2005, 12:59
jj moc dik za nakopnuti, takze uz me to jede ty IMA soubory, samo bylo to castecne rukama :-P.

No takze multidotaz:
 1)jak se da implementovat na tohle cd nebo dvd treba ten UBCD, WINPREINST, HIRENS CD.......???? jde to vubec??? a i jine programy, je možnost to tam nahrat rozbalene a spoustet?

 2)kdyz budu chtit mit tam treba instalaci W98 tak udelam adresar, necham nastartovat w98.IMA treba  a necham pustit normalne EXE to asi funguje ze? ( nezkousel jsem to jeste)3

SPEED


Název: Multiboot
Přispěvatel: Pavel Středa, 16.11.2005, 13:23
Ahoj Speede,

budu to brát tak, že problém s obrazy disket (*.ima) jsme úspešně vyřešili.

Citace
1)jak se da implementovat na tohle cd nebo dvd třeba ten UBCD, WINPREINST, HIRENS CD.......???? jde to vubec??? a i jine programy, je možnost to tam nahrat rozbalene a spoustet?


UBCD - jsou dvě verze, jedna běží pod dosem a druhá je založena na BartPE; kterou máš na mysli?
WinPreinst - tady přesně nevím co myslíš: WinPE nebo BartPE (nebo něco jinýho)? Na WinPE zapomeň, to legálně neseženeš. BartPE je OK, řekl bych, že v návodu to je popsáno (nebo se pletu?).
Hiren's - je sice velmi zajímavý, ale na stránkách craftcom.net se nezabýváme warezem ...
 
Citace
2)kdyz budu chtit mit tam treba instalaci W98 tak udelam adresar, necham nastartovat w98.IMA treba a necham pustit normalne EXE to asi funguje ze? ( nezkousel jsem to jeste)3

Takže, jde to udělat například takhle: vytvoříš obraz spouštěcí diskety Win98 a přidáš si do nabídky, která je bud v config.sys nebo autoexec.bat do menu jednu položku pro instalaci Win98, načteš ovladače pro CD-ROM a spustíš instalaci (setup.exe) - tohle dokážeš?
V EasyBoot do složky Disk1 umístíš instalační adresáře z CD Win98, např. do složky Win98, no a na té disketě nastavíš cestu k programu setup.exe. Jako příkaz ke spuštění instalace z nabídky programu Easyboot zadáš "run win98.ima" ...

Jinak já jsem EasyBoot opustil, je sice pěkný z hlediska tvorby menu (a asi vhodný pro začátečníky); více mi vyhovuje CDShell s integrovaným BCDW.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Středa, 16.11.2005, 15:33
No takze:
UBCD mam ale verzi nevim, jak to poznam ??? normalne sem sosl full verzi z jejich stranek v3.3 takze nevim, je to tady http://www.ultimatebootcd.com/download.html

Hm ze Hirens je warez sem vubec netusil , je to podobne jako UBCD

WinPE je priklad, sehnat by asi sel, zatim sem nehloubal

Jo jinak uz sem opustil taky EASYBOOT ,  delam to jak pises pres CDshell a BCDW, IMA me jedou ok, win98 by sem asi taky zvladl, ale myslel sem vseobecne navod na rozchozeni podobnych programu.

I tak moc dik za reakce

SPEED


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Středa, 16.11.2005, 21:20
Ahoj Speede,

Citace
UBCD mam ale verzi nevim, jak to poznam ??? normalne sem sosl full verzi z jejich stranek v3.3 takze nevim, je to tady http://www.ultimatebootcd.com/download.html


Jo tak tahle verze běží pod dosem, momentálně ji nemám k dipozici, tak nevím, měla by ale do multiboot jít zakomponovat, otázka, jak je dělaná (jestli jedna disketa + zbytek na CD nebo obrazy jednotlivých disket).

Citace
Hm ze Hirens je warez sem vubec netusil , je to podobne jako UBCD

Na UBCD jsou free programy, Hirens obsahuje placený.

Citace
WinPE je priklad, sehnat by asi sel, zatim sem nehloubal

Můžeš mi věřit, že WinPE by ti na nic nebylo, upravit si ho je velmi, velmi náročný. Oproti tomu BartPE nebo ReatogoXPE je o dost jednodušší. Takže doporučuju BartPE (ReatogoXPE).

Citace
Jo jinak uz sem opustil taky EASYBOOT , delam to jak pises pres CDshell a BCDW, IMA me jedou ok, win98 by sem asi taky zvladl, ale myslel sem vseobecne navod na rozchozeni podobnych programu.


Nerozumím co myslíš tím "... vseobecne navod na rozchozeni podobnych programu" - mluvíme tady o obecným návodu jak dostat aplikaci na multiboot cd? Jestli jo tak na to se neptej mně, na tohle ti nedokážu odpovědět. Nebo máš na mysli něco jinýho?

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: speed Pátek, 18.11.2005, 10:22
Aha takze to chapu, ja sem tam pouzivam UBCD je celkem solidni , hlavne utility kolem HD, partition atd. Hirens nemam ale cetl sem nekde o nem.

No na BartPE me trosku zarazila nutnost vlastni tvorby, me by vyhovovalo kdyby se nekde dal sosnout hotovy produkt :-P zase tolik se v tom nevyznam, ale pokusim se neci vytvorit a kdyz bude problemek tak napisu, skoda ze tady neni stara kecarna, jak vidim prisli ste o ni, tak musim zacit sam.

Proste sem tam nekomu opravuju PC, vice mene sem zamereny na HW takze nejake tvorby a upravy neumim zas tak dobre, ale co neni muze byt. Takze jdu zkouset.

Dík

SPEED


Název: BartPE
Přispěvatel: Pavel Pátek, 18.11.2005, 15:33
Ahoj Speede,

Citace
No na BartPE me trosku zarazila nutnost vlastni tvorby, me by vyhovovalo kdyby se nekde dal sosnout hotovy produkt  zase tolik se v tom nevyznam, ale pokusim se neci vytvorit a kdyz bude problemek tak napisu, skoda ze tady neni stara kecarna, jak vidim prisli ste o ni, tak musim zacit sam.


No právě pro ty účely napsal Craft články jednak obecný o BartPE (pebuilder) a jednak o jeho nastavení a práci s pluginy. Tak se koukni na ty články a mělo by ti to bejt jasný.

Hodně úspěchů.
Pavel


Název: ad UBCD
Přispěvatel: bob57_cz Pondělí, 21.11.2005, 02:51
Buďte zdrávi, experimentátoři.
Citace: "speed"
Aha takze to chapu, ja sem tam pouzivam UBCD je celkem solidni , hlavne utility kolem HD, partition atd. Hirens nemam ale cetl sem nekde o nem. ....SPEED


Taky zkouším vše možné i nemožné. Více než UBCD mne zaujal
Bootable CD Wizard ( http://bootcd.narod.ru/index_e.htm )
pro svoji snadnou editovatelnost textovým editorem.
I málo zkušený "tester" brzy pochopí, jak si vše přeložit do češtiny a jak si tam nastrkat neomezený počet různých image rozličných velikostí.
K dispozici jsou i image HDDs s jednou i více partitions, což může být výhodné pro spuštění win na CD/DVD jakoby z HDD.
Taky se mi tento projekt líbí jako docela jednoduchý vstup pro nastartování windows v případě, že z nějakého důvodu selhal boot HDD nebo potřebuji nastartovat systém na HDD, který vůbec nemá primární part a je poskládán jen z extendedparts. K tomu jsou zapotřebí právě jednoduché image startovacích disket s variantami startovacích souborů, které jsou jinak normálně v root/bootpart jednotlivých OSs.


Název: EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Pondělí, 21.11.2005, 02:58
Také mám dotaz k programu EasyBoot:
Dá se v tomto programu vytvořit kromě hlavního menu také podmenu,
které by se spouštělo z hlavního menu?
(Hlavní menu jako rozdělovník pro vstup do dalších samostatných sekcí.)
Nějak se mi to nedaří.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Pondělí, 21.11.2005, 08:36
Citace
Taky zkouším vše možné i nemožné. Více než UBCD mne zaujal
Bootable CD Wizard ( http://bootcd.narod.ru/index_e.htm )
pro svoji snadnou editovatelnost textovým editorem.


V rubrice multiboot je po úvodu s EasyBoot použit pro vytvoření multiboot cd CDShell s integrovaným BCDW, což je právě Bootable CD Wizard ...

Citace
Také mám dotaz k programu EasyBoot:
Dá se v tomto programu vytvořit kromě hlavního menu také podmenu,
které by se spouštělo z hlavního menu?
(Hlavní menu jako rozdělovník pro vstup do dalších samostatných sekcí.)


Řekl bych že to mám v tom návodu uvedený. Vytvoří se v programu EasyBoot submenu, no a z hlavního menu se spustí příkazem "run submenu.ezb" - přečti si článek, myslím že je to tam napsaný.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: daton Čtvrtek, 24.11.2005, 18:46
Ahoj Pavle tad se přidám i já když už jsem konečně stvořil funkční cd reatogu s mnou vybranými pluginy tak bych chtěl vložit na jedno dvd tento reatog, knopix a partition. jde s easybootem slustit i linux a nebo to je výhradně pro utility a programy blízké windows? Knopix mám v iso obraze a easy boot chce tuším něco jiného myslím ima, jde to nějak vymyslet? Dík


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Čtvrtek, 24.11.2005, 21:46
Ahoj Datone,

Citace
vložit na jedno dvd tento reatog, knopix a partition. jde s easybootem slustit i linux a nebo to je výhradně pro utility a programy blízké windows? Knopix mám v iso obraze a easy boot chce tuším něco jiného myslím ima, jde to nějak vymyslet?


Knoppix: mohlo by jít tohle: otevřít obraz v UltraIsu, uložit si "zaváděcí záznam" do souboru knoppix.bif a tento soubor a obraz knoppix.iso uložit do složky disk1 a spustit příkazem "run knoppix.bif" - mohlo by to fungovat, ale bez záruky.

Partition: Potřeboval bych link o co jde ...

Pavel


Název: knop
Přispěvatel: bob57_cz Úterý, 29.11.2005, 02:03
Citace: "Pavel"

Partition: Potřeboval bych link o co jde ...
Pavel

Řekl bych, že tam má i zálohu nějaké partitions z HDD pro obnovu pomocí Ghosta či něco podobného.
Citace: "Pavel"

Citace: "bob57_cz"

Také mám dotaz k programu EasyBoot:
Dá se v tomto programu vytvořit kromě hlavního menu také podmenu,
ktré by se spouštělo z hlavního menu?
(Hlavní menu jako rozdělovník pro vstup do dalších samostatných sekcí.)  

ŘEkl bych že to mám v tom návodu uvedený. Vytvoří se v programu EasyBoot submenu, no a z hlavního menu se spustí příkazem "run submenu.ezb" - přečti si článek, myslím že je to tam napsaný.
Pavel

Tak jsem to tam nenašel, nicméně tato odpověď mi stačí, zkusím, díky.


Název: EB
Přispěvatel: bob57_cz Úterý, 29.11.2005, 02:12
Citace: "Pavel"
Ahoj Datone,
Citace
vložit na jedno dvd tento reatog, knopix a partition. jde s easybootem slustit i linux a nebo to je výhradně pro utility a programy blízké windows? Knopix mám v iso obraze a easy boot chce tuším něco jiného myslím ima, jde to nějak vymyslet?

Knoppix: mohlo by jít tohle: otevřít obraz v UltraIsu, uložit si "zaváděcí záznam" do souboru knoppix.bif a tento soubor a obraz knoppix.iso uložit do složky disk1 a spustit příkazem "run knoppix.bif" - mohlo by to fungovat, ale bez záruky.
Partition: Potřeboval bych link o co jde ...
Pavel

Já si myslím, že to asi nebude fungovat. To CD knoppixu má vlastní adresářobou strukturu a původní bootinfo má odkaz na soubor v nějakém adresáří nebo rootCD, který nebude uvnitř iso vidět, cesta je zapsaná do rootCD a ne do iso souboru.
Domnívám se, že bude nutno obsah CD uložit do adresáře třeba KNOP a poté původní bootinfo vytažené z CD knoppixu editovat a přepsat v něm cestu k startovacímu souboru tak, aby odpovídala vnoření celého CD v adresáři KNOP.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Úterý, 29.11.2005, 20:47
Ahoj Bobe padesát sedm :-)

Citace
Nabídka druhého multiboot CD se bude jmenovat Multi2.ezb, uložíme ji k ostatním nabídkám do EasyBoot\disk1\ezboot. Protože v neregistrované verzi jsme omezeni 4 položkami, vytvoříme si "víceúrovňovou nabídku", ve které použijeme právě vytvořenou nabídku z prvního CD, kterou jsme uložili pod názvem Multi1.ezb

Je to v druhé části toho článku (vytvoření druhého multiboot cd), když si to přečteš pozorně tak snad budeš vědět co dělat ...

Citace
á si myslím, že to asi nebude fungovat. To CD knoppixu má vlastní adresářobou strukturu a původní bootinfo má odkaz na soubor v nějakém adresáří nebo rootCD, který nebude uvnitř iso vidět, cesta je zapsaná do rootCD a ne do iso souboru.

Je to docela možný, já to nikdy nezkoušel, jen jsem mu dal tip ...

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Úterý, 29.11.2005, 22:03
Buď zdráv, Pavle. Jsem bob padesát sedm podtržítko cé zet  :D  .
Citace: "Pavel"
Ahoj Bobe padesát sedm :-)
Citace
Nabídka druhého multiboot CD se bude jmenovat Multi2.ezb, uložíme ji k ostatním nabídkám do EasyBoot\disk1\ezboot. Protože v neregistrované verzi jsme omezeni 4 položkami, vytvoříme si "víceúrovňovou nabídku", ve které použijeme právě vytvořenou nabídku z prvního CD, kterou jsme uložili pod názvem Multi1.ezb

Je to v druhé části toho článku (vytvoření druhého multiboot cd), když si to přečteš pozorně tak snad budeš vědět co dělat ...
Pavel

Ano, tohle tam opravdu je, ale mi chybělo právě to "run submenu.ezb",
tedy run cokoliv.ezb .
Našel jsem tvorbu jednoho i druhého, ale chyběla mi právě ta vazba mezi nimi. Nějak jsem to mezi těmi řádky nenašel. Už jsem to pochopil a lze se tedy v pohodě přepínat mezi více úrovněmi tam a zpět přes tento příkaz.
Paráda.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Úterý, 29.11.2005, 22:21
OK, tak už si rozumíme. Jinak, myslím že je to popsaný i v nápovědě EasyBootu. Pokud potřebuješ fórum, je na http://forum.ezbsystems.com/

Rád jsem pomohl.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Úterý, 29.11.2005, 22:39
Citace: "Pavel"
OK, tak už si rozumíme. Jinak, myslím že je to popsaný i v nápovědě EasyBootu. Pokud potřebuješ fórum, je na http://forum.ezbsystems.com/
Rád jsem pomohl.
Pavel

Díky za typ, ale nemluví to mojí mateřštinou ani jiným jazykem, který zvládám, tak je to pro mne ztráta času to přelouskávat.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Úterý, 29.11.2005, 22:55
Nojo, když já pořád zapomínám na to, že ne každej mluví anglicky, ale "lidi od počítačů" dost často mluví.

Pavel


Název: jazyky
Přispěvatel: bob57_cz Úterý, 29.11.2005, 23:31
Citace: "Pavel"
Nojo, když já pořád zapomínám na to, že ne každej mluví anglicky, ale "lidi od počítačů" dost často mluví.
Pavel

Někdo mluví, někdo si to jen pomalu přelouská a domyslí (i s omyly).
Nebudu si na stará kolena platit kurz angliny,když jsem v mládí seknul s němčinou a vím, že to neustojím. Rozumět 4 východní je na mne až dost.
PC Translator to taky neumí, má spoustu jazyků, je rychlej, ale překládá úplné voloviny ze západních jazyků, z východních pak udělá naprosté nesmysly.


Název: multi boot cd s 2 a více winama
Přispěvatel: miris.f Neděle, 05.02.2006, 15:56
Taky bych měl dotaz. Vidím, že je tu pár zkušených uživatelů. Snad mi poradíte, je to horor. Takže - Potřebuju vytvořit multiboot dvd, kde budou 3 winy a pak nějaký ty DOSy - 1. winXP Pro full
          2. winXP upravený nLite
          3. Win x64 edition
          4. DOS
Není problém dát bootovat DOS z disketovejch obrazů. Ale problém je v tom, že mi nejde nabootovat instalace winů. Stáhl sem si návody jak na to. Pomocí CDShell - až do kroku vytvoření menu v CDShell v poho. Tak sem zkusil pomocí Diskemu. To je jednodušší, ale taky mi to nefungovalo. Totiž podle  návodu sem si upravil HEXeditorem soubory setupldr.bin, txtsetup.sif a vytvořil filex.DAT - to má bejt boot sektor. Tam sem taky musel změnit nějaký info. Včecko podle návodu, ale když se má spustiti ten file.dat (kterej je pojmenovanej stejně jako složka od winů - ta bootovací) tak napíše Can´t boot from cd. Zkusil sem ještě napsat  do menu cestu k boot.bin ve složce s winama, ale zasekne se to. Vim, že je chyba v nějakym odkazu asi u souboru file.dat. Ale jak říkám - všechno bylo podle návodu!!!
Ještě sem zkoušel pár možností, ale je to peklo.
No, tomu bude rozumět asi jen ten, kdo si tim úspěšně prošel.
PLS za radu kde může bejt chyba a jestli se vám to taky nestalo. Dˇ


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Neděle, 05.02.2006, 20:07
Když už budeš na tom DVD mít ten DOS, tak jej využij. Namísto spouštění přes default či nevhodně upraviný boot.bin zkus instalátor startnout z dosu s parametrem unattended...


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Neděle, 05.02.2006, 21:45
@miris.f

Napiš mi trošku přehledněji, co upravuješ a jak a v jakým prostředí děláš ten multiboot a podle jakýho návodu. V CDShell+BCDW se žádnej boot neupravuje!

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: miris Čtvrtek, 09.02.2006, 14:01
už sem se s tim porval. Ale pár problémů mám furt
totiž dělal sem to podle 2 návodů furt dokola. Pak sem našel jeden nejjednodušší a tim to šlo.
Boot menu sem dělal prográmkem DiskEmu. A problém byl v tom, že sem chtěl dva Winy, ale složky nemohly bejt venku. Kdyby mohly bejt, tak bez problémů. Musel sem dár ven bootovací složky a dovnitř i386. A vytvořit bootsektory, který odkazovaly na ty složky venku. V těch sem upravil setupldr.bin a txtsetup.sif
ještě sem si tam přidal Symantec Recovery Disk, ale je problém v tom, že má složku i386 a chci tam ještě dát Win x64. Ale tam nevim, jestli to jde upravit podle předchozího postupu s 32bit XP. U těch x64 když je dám do Virtual PC, myslí si, že mám 32bit procesor. Jde to obejít VMWarem?


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Čtvrtek, 09.02.2006, 14:10
Takhle se fakt nedomluvíme. Mohl by ses vyjádřit jednoznačně?

Pavel


Název: Re: Multiboot
Přispěvatel: mkmt Čtvrtek, 12.10.2006, 10:14
Citace: "Pavel"
Není určen pro multiboot několika verzí Win. V nápovědě v programu EasyBoot je napsáno jak toho docílit, ale ten návod mi přijde napůl nesrozumitelnej a napůl šílenej


neviem, ale mne to funguje, vsetky zobrazene programy bezia na Win PE(okrem Reatogo)


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Čtvrtek, 12.10.2006, 19:32
Pěkný!

Co myslíš tím
Citace
neviem, ale mne to funguje, vsetky zobrazene programy bezia na Win PE(okrem Reatogo)


Máš na mysli, že některý/všechny položky jsou založený na WinPE?

Nechtěl bys napsat návod, jak jsi udělal tohle multiboot CD? Vypadá fakt hezky!

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Pátek, 13.10.2006, 12:04
Presne tak, vsetky uvedene progamy su zalozene na WinPE, inac je to multiboot DVD a bootujem z neho este Acronis Disk Director, Acronis TrueImage, Acronis Drive Cleanser, Hiren's boot CD a BackTrack(vysledok spojenia dvoch Penetration Testing live Linux distribucii, bezi na Slackware).

Navod by som v podstate urobit mohol, ale bootovanie viacerych win principialne vychadza z helpu EasyBoot a este lepsie podla http://www.msfn.org.

V pripade, ze by takyto navod mohol byt uzitocny, tak ho urobim.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Pátek, 13.10.2006, 16:34
Díky za info,

návod by byl užitečnej v každým případě, ale musel bych tě požádat, abys do něj nezahrnoval Hiren's boot CD (asi víš proč - warez).

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: smajlik Pondělí, 01.01.2007, 11:33
Ahoj, nejsem lama pres PC, ale Easyboot nejak nechapu. Udelal jsem si ISO a cele dal do disk 1. Pak jsem si vytvoril WINXPSP2CZ-PiSO.bif, to je boot info z windows xp, ale nejde mi to. pise to ntrld nenalezen. Reboot jede, boot 98 i hdd jede. Vlastne puvodni menu jede cele. Dik za rady a nejlip na ICQ :-)


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Pondělí, 01.01.2007, 16:30
Těžko takhle na dálku identifikovat problém, napsals příliš málo. Snad jen název toho souboru by nemusel bejt tak divokej: změň ho tak, aby vyhovoval konvenci "8.3", tj. např. WinXP.bif

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Úterý, 02.01.2007, 12:23
Citace: "smajlik"
Udelal jsem si ISO a cele dal do disk 1.


Nemozes dat iso WXP do disk1, pretoze to takymto sposobom nebude fungovat. Do disk1 umiestni adresar i386 a subory  win51ip.SP2,WIN51IP,WIN51


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Úterý, 02.01.2007, 15:02
Jo, mkmt má pravdu. Nějak mi uniklo, že se snažíš nabootovat ISO. To se ti opravdu nepodaří. Takže jak píše mkmt, rozbal to iso do disk1...

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: smajlik Středa, 03.01.2007, 18:47
No jo, ale kdyz tam pak tedy budu chcti dat i jine bootovaci CD/DVD, tak to musim cele rozbalovat do hlavniho adresare? A nebo si muzu vytvorit adresare a nesmerovat tam boot soubor? Aby v tom nebyl maglajs. Chci si udelat Boot DVD, kde mi nabootuji WINXP a pak tam budu mit adresar s programy, ktere pouzivam na install.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Středa, 03.01.2007, 18:51
Taky se zeptám na upřesnění: V EB jsou přednastavené bootsektory, které se později použijí na CD. Tyto však mají pevné směrování. Adresář Disk1 bude vlastně pro vypálení rootCD a zde je problém. Pokud chci i386 a s ním celé cd přesunout tak, aby byla platná cesta do vloženého podadresáře, bootsektor mne tam nenavede. Například chci mít na DVD více instalačních CD a každé má vlastní i386 a ostatní okoličnosti, takže se nesmí smíchat a každé CD bude ve vlastním podadresáři
Disk1/XPP/i386/...
Disk1/2k/i386/...
atd.
Jak a čím přepsat cestu v příslušném bootsektoru , aby to fungovalo ? Dík.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Středa, 03.01.2007, 20:54
Chlapi,

teď nemám čas to hledat, ale pročtěte si rubriku multiboot a tam najdete odpovědi na všechny otázky. Taky jsem dělal (několik) multiboot cd a všechny tyhle problémy jdou vyřešit...

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Středa, 03.01.2007, 23:01
Citace: "Pavel"
Chlapi, teď nemám čas to hledat, ale pročtěte si rubriku multiboot a tam najdete odpovědi na všechny otázky. Taky jsem dělal (několik) multiboot cd a všechny tyhle problémy jdou vyřešit...Pavel
Žádný spěch, nikdo tě nehoní. Odpověď na mou otázku tam není ! ! ! Je to o něčem jiném...


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Středa, 03.01.2007, 23:51
Bobe,

bootsektor je binární soubor, takže nemůžeš nahradit cestu/název jiným počtem znaků než je v něm uvedena.

Možná že v rubrice multiboot není řešení toho problému pomocí EasyBoot, ale určitě tam takový řešení je.

Trošku tě navedu: pokud potřebuješ víc CD s "i386" cestou, pak se to dělá tak, že se jedna ponechá jako i386 a ostatní se přepíšou tak, aby měly právě 4 znaky: např. BART pro BartPE, REAT pro Reatogo, WXPH pro Home, WXPP pro Pro, atd. Pak se ten řetězec musí nahradit.

Fakt to je v té rubrice někde popsaný, ale nemám čas to hledat, nechám to na tobě, platí?

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Čtvrtek, 04.01.2007, 00:01
Omluva:

Omlouvám se chlapi, ono to tam vážně není. Zřejmě jsem ten článek nepublikoval...

Je potřeba to pořádně naštudovat; přes EasyBoot se to dělá trošku jinak než třeba přes BCDW nebo CDShell...

Jde o to, aby měl bootsektor cestu k souboru, kterej má nabootovat (nejčastěji setupldr.bin), která je 4 znaková - viz. předchozí příspěvek.

Malou inspirací nechť je to PDFko v rubrice multiboot. Snad to pochopíte.

Ještě jednou se omlouvám, protože jsem se s tím taky mořil, měl jsem dojem že je to vyvěšený na webu. Kaju se...

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Čtvrtek, 04.01.2007, 06:42
adresar i386 treba premenovat (treba dodrzat 4 znaky). Novym menom treba nahradit retazec v boot sektore a subore setupldr.bin hocakym hexeditorom.

setupldr.bin vo Windows Server 2003 SP1 ma integrovane overovanie kontrolneho suctu, preto treba na na adrese 0x2060 zmenit 74 03 na EB 1A.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Čtvrtek, 04.01.2007, 21:53
Ne , ne a zase ne. Pořád se bavíme o něčem jiném. Ta cesta v boot sektoru se dá nastavit i jinak. Já potřebuji cestu do podadresáře, kde bude celé kompletní CD a v jiném zase jiné kompletní CD. Nelze je sloučit na stejnou úroveň, protože každé CD obsahuje i stejnojmenné podadresáře, ale s jiným obsahem stejnojmenných souborů. Takto mám například jedno CD, které obsahuje instalaci winXPP i winXPH a každá instalačka je v jiném vlastním podadresáři. BootCD přitom dává na výběr, kterou instalaci chci spustit a podle toho mne navede do příslušného podadresáře:
CZECH/HOME/I386
CZECH/PROF/I386

V obou bootsektorech (original MS i dvojitý) se dá přečíst mezi "řeckými znaky" normálně:
CDBOOT: Cannot boot from CD - Code: 0
CDBOOT: Couldn't find NTLDR
CDBOOT: Memory overflow error
.....
SETUPLDR.BINBOOTFIX.BINI386

a v tom dvojitém ještě navíc:

[A] Windows XPSP1CZ - Home            
Windows XPSP1CZ - Prof      
..........................................
Vyberte system a stisknete [Enter]:
BHOMBPRO2ENA

Oba mají samozřejmě shodnou velikost 2048.
Taktéž mám i dvojité CD s výběrem A/B pro win2003.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Čtvrtek, 04.01.2007, 22:48
OK Bobe,

rozumím, ale tady jsem v koncích. Snad se podívat do fóra k EasyBoot, jinou radu nemám...

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Pátek, 05.01.2007, 08:12
Citace: "bob57_cz"
Ne , ne a zase ne.


Tazko radit. Ja to robim sposobom ktory som popisal a dokazem bez problemov bootovat niekolko windows. Inac je to oficialny postup z helpu EasyBoot a tiez podla msfn.org.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Pátek, 05.01.2007, 19:55
Citace: "mkmt"
Tazko radit. Ja to robim sposobom ktory som popisal a dokazem bez problemov bootovat niekolko windows. Inac je to oficialny postup z helpu EasyBoot a tiez podla msfn.org.
Já umím taky bootovat množství win, ale například přes image disket, tam je to nejjednodušeji konfigurovatelné. Zde se ale jedná o specifickou záležitost a když to někdo dokázal u dvou nabídek s podadresáři (2xXP a 2x2003), tak je to realizovatelné prokazatelně.
Jde mi jen o jedno - čím přehledně editovat ten dual-bootsektor ?


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Pátek, 05.01.2007, 20:56
Citace
Jde mi jen o jedno - čím přehledně editovat ten dual-bootsektor ?

Tak s tímhle já zkušenosti nemám, bohužel.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Sobota, 06.01.2007, 14:11
Citace: "bob57_cz"

Jde mi jen o jedno - čím přehledně editovat ten dual-bootsektor ?


bootsektor je binarny subor, takze nevidim nijaky problem editovat ho nejakym hexaeditorom napr. winhexom


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pikolo Neděle, 07.01.2007, 07:48
Tak po usilovnem snazeni jsem to dokazal

Win XP sp2
Win 2000 Pro. sp4
Win 2003 server
Win 98 SE
Win ME
Win XT PE

Vse je udelano v EasyBoot (podle helpu v nem obsazenem) jen budete muset rucne prekopirovat par souboru (z adresare I386) tykajici se cestiny (.bat soubory jsou nakonfigurovany na EN)Bohuzel sem nemohu dat screen protoze tam mam text smerujici na warez a zde to pravidla nedovoluji (a ja je ctim).Pokud tedy budete postupovat podle helpu z EasyBoot tak se to musi zdarit.Pokud by se nekde nekdo seknul tak napiste do teto diskuze a ja se budu snazit pomoci.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Neděle, 07.01.2007, 11:19
Pokud ten obrázek bude dávat smysl i bez toho odkazu na warez, tak snímek udělej a v graf. editoru zamázni ten warez a je to.

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pikolo Neděle, 07.01.2007, 14:02
Zde tedy je :)

(http://image.craftcom.net/03_forum_screenshots/dvd2gq0.jpg)


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Neděle, 07.01.2007, 14:57
Pikolo, moc hezký!

Akorát že ten obrázek nijak nenaznačuje tvůj postup :-) Co je to za verzi [4] Windows XT live? Je to jen překlep nebo něco novýho?

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pavel Neděle, 07.01.2007, 17:23
Nějaká inspirace se dá najít tady: http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=74862

Pavel


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Neděle, 07.01.2007, 19:55
Ako bootovat viacere win tu uz bolo viacmenej vysvetlene.
Pokusim sa vysvetlit ako bootovat viacere linux live CD, ktore pouzivaju zavadzac isolinux. Konkretne budem pisat o live CD ktore pouzivaju distribuciu SLAX.

V prvom rade treba ulozit boot sector live CD do suboru.

Vsetky adresare a subory z live CD treba nakopirovat do pracovneho adresara napr. v EasyBoot najcastejsie disk1.

Kod boot sektora hlada subor isolinux.cfg v roote cd, preto treba nahradit v boot sektore meno tohoto suboru za ten, ktory pouzijeme pre tuto distribuciu napr. isolinu2.cfg.

Subor isolinux.cfg moze vypadat nasledovne:

Citace

display boot/splash.cfg
default slax
prompt 1
timeout 40
F1 boot/splash.txt
F2 boot/splash.cfg

label slax
kernel boot/vmlinuz
append max_loop=255 initrd=boot/initrd.gz vga=0x317 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw

label linux
kernel boot/vmlinuz
append max_loop=255 initrd=boot/initrd.gz init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw

label memtest
kernel boot/memtest


Jadro systemu sa nachadza v adresari boot, preto vsade kde sa v tomto subore vyskytuje ho nahradime nami pouzitym nazvom napr. boo2. Rovnaku zamenu urobime aj v suboroch bootsplash.cfg a splash.cfg v adresari boot(boo2)

V adresari boot sa nachadza komprimovany subor initrd.gz, v ktorom sa nachadza initrd(initial ram disk), z ktoreho jadro nacita potrebne subory. Moduly SLAX-u sa nachadzaju v adresari base, v nasom pripade pouzijeme napr. bas2, preto v subore initrd musime nahradit retazec $1/base za $1/bas2.

ukazka originalneho rootu a rootu po zmene nazvov:

(http://image.craftcom.net/03_forum_screenshots/corelmu1.jpg)

Z EasyBootu dane live CD spustame prikazom bootinfotable;run nazov_bootsektoru

Vysledok moze vyzerat napr. takto:

(http://image.craftcom.net/03_forum_screenshots/corelta9.jpg)


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Neděle, 07.01.2007, 20:10
To, co jsem měl na mysli je takové:
(http://image.craftcom.net/03_forum_screenshots/boot.jpg)
Přímý výběr již v bootsektoru ( případně rozšíření o další volby).


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: mkmt Neděle, 07.01.2007, 20:19
Citace: "bob57_cz"
To, co jsem měl na mysli je takové:


v podstate to mozne je, len musis vytvorit bootfolder pre kazdu instalaciu a urobit nejake drobne upravy. Mne sa to zda zbytocne, pretoze na nainstalovanie staci adresar i386.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: bob57_cz Neděle, 07.01.2007, 21:03
Tady mi ale nejde jen o 2 CD s win XPH a XPP, jde o více instalačních CD se stejnou strukturou, ale jejich stejnojmenné adrsáře mají jiný obsah nesmísitelný a ty chci zachovat. Prostě celé CD bude namísto v root v podadresáři a do něj má i směřovat boot.
Chtěl jsem udělat i screen binárního porovnání základního a upraveného bootsektoru v tcmd, ale při zobrazeném okně porovnání se z neznámých důvodů po označení jednoho řádku na každé straně a stisku printscr bez varování pomalu klidně ukončily všechny aplikace a PC se vypnul ( ! ), jakobych stiskl tlačítko vypnutí.


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pikolo Pondělí, 08.01.2007, 08:23
Citace: "Pavel"
Pikolo, moc hezký!

Akorát že ten obrázek nijak nenaznačuje tvůj postup :-) Co je to za verzi [4] Windows XT live? Je to jen překlep nebo něco novýho?

Pavel


Zatim na tom pracuji (spise jsem se k tomu vratil) je to Windows XP (upravene v Reatogo na windows live)

viz: http://www.craftcom.net/18_forum/viewtopic.php?p=2071#2071


Název: vytvorení multiboot pres EasyBoot
Přispěvatel: Pikolo Středa, 02.01.2008, 21:14
Zdravim
Tak jsem zase o kousek dale,jiz instalace nasla eula.txt ale po par vterinach se objevil novy problem a to tento

(http://i8.tinypic.com/71gvi1z.jpg)

Po nacteni iso jineho systemu vse bezi OK
Hledal jsem i na http://unattended.msfn.org/unattended.xp/ ale bez uspechu.

Ma to neco spolecneho se slozkou I386
Toto se objevi i kdyz upravim instalaci pro XP
Dekuji