Craftcom
Pátek, 29.03.2024, 05:56 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Asus A6JC + Compact Flash + WinXP Embedded  (Přečteno 7780 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« kdy: Sobota, 17.02.2007, 18:30 »

HW: notebook Asus A6JC; IDE/CF redukce 2,5"; Compact Flash karta
SW: Windows XP Embedded + ovladače HW

Všechno to začalo tím, že můj interní hdd se dost zahřívá a noťas spouští interní větrák až tehdy, dosáhn-li teplota procsoru určité meze. Otáčky větráku se teda řídí výhradně teplotou procesoru a ničím jiným. SpeedFan jsem zkoušel, ale bez úspěchu. Proto jsem se rozhodl předělat noťas na provoz z CF karty.

Nevýhody:
1. Malá kapacita CF - tohle je zásadní problém, momentálně nevím, jak ho vyřešit. Dokoupení boxu pro stávající hdd nebo rovnou externí hdd je možný, ale bude omezovat mobilitu
2. Nízká přenosová rychlost CF - mohla by vadit, ale nejspíš nebude. Současná (dočasná) CF je 50x a pracovat se s tím dá. Už jsem si objednal rychlejší, 133x s kapacitou 2 GB.
3. Omezený počet zápisů na CF - to je dáno technologicky, musí se s tím počítat. Pro mnou zamýšlený použití to zřejmě nebude představovat problém.

Výhody:
1. Odolnost CF proti otřesům - ne že by se s noťasem zacházelo špatně, ale přece jenom disku otřesy nesvědčí, CF kartě je to jedno.
2. Nižší odběr CF oproti hdd - jednoznačná výhoda. Nevím sice, kolik spotřebuje CF karta při běžným provozu, ale určitě to bude nula nula nic oproti spotřebě hdd.
3. Vyšší výdrž aku - souvisí s bodem 2. Nižší odběr CF by se měl projevit na delší výdrži aku (zatím netestováno).
4. V současnosti musím mít chladící podložku pod noťasem, po přechodu na CF snad nebude třeba.

Co mi zatím funguje:
1. Multiboot - založen na programu Grub4Dos. Prozatím jsem schopen nabootovat obrazy disket, ReatogoSDI, Windows XP Embedded (na současnou 512 MB kartu se tohle všechno nevleze současně).
2. Rychlost bootování obrazů disket - je skvělá, vůbec se to nedá srovnat s bootováním z fyzické diskety.
3. Základní údržba - protože je na CF souborový systém FAT32, bez problémů se po nabootování z obrazu diskety Win98 dostanu na disk a můžu přejmenovat/přesunout/smazat libovolnou složku nebo soubor (např. ty, které by za běhu WinXP nešly).
4. Vlastní, upravená verze ReatogoSDI, kterou jsem dělal už dřív na míru A6JC; připojení k internetu (T-Mobile EDGE).
5. Vlastní sestavení Windows XP Embedded včetně ovladačů HW; připojení k internetu (T-Mobile EDGE).

Co mi nefunguje:
V zásadě v současné době není nic, co by mě omezovalo v práci s výjimkou zřejmé skutečnosti, že na kartě nejsou instalovány programy. Pro základní práci mi stačí OpenOffice.org, Foxit Reader, Opera@USB, připojení k internetu...
Nefunguje usb webová kamera a bluetooth, ale tyhle zařízení nepoužívám ani ve WinXP, takže to mi nevadí.

Plán:
1. Přidat souborový manažer pro DOS, Volkov Commander (na disketu Win98).
2. Přidat "servisní" live Win; buď BartPE nebo Reatogo (lite verze) s důrazem na rychlý nabootování a základní údržbu systému (registry, recovery, antivir, ...).
3. Přidat antivir a firewall do WinXP Embedded a do Reatogo (v Reatogo už mám Outpost firewall). Uvažuju nad paketovým firewallem, ne aplikačním. Anitivir pokud možno kvalitní a pokud možno zdarma :-)
4. Vyřešit problém, kam a jak efektivně ukládat data a instalovat programy.

Jak jsem postupoval při sestavování Windows XP Embedded:
Už mám nějaký předchozí zkušenosti s WXPE, proto jsem nijak zvlášť netápal. V normálních WinXP jsem na A6JC spustil Target Analyser (tap.exe) a výsledný devices.pmq jsem naimportoval do Target Designeru (došlo k pár "chybám" - nebyly komponenty pro některá zařízení).
Pak jsem začal přidávat komponenty a makrokomponenty, tak nějak intuitivně, aby moje sestavení obsahovalo vše co budu potřebovat. Po vyřešení závislostí jsem nechal sestavit soubory a přes čtečku jsem je nakopíroval na CF kartu.
První sestavení bylo funkční, bez nějakých problémů ze strany WinXP Embedded. Nedařilo se mi vnutit jim ovladače z originálního CD Asus (něco jo, asi tak půl na půl). Takže jsem udělal nový sestavení.
Do něj jsem přidal nové komponenty, hlavně pro HW. Tak nějak jsem to procházel a přidával ty, o kterých jsem si myslel, že by se mohly hodit.
Druhý sestavení bylo o dost lepší a už prakticky použitelný, podařilo se mi např. nainstalovat originální ovladače nVidia. Několik zařízení stále odmítalo ovladače.
Proto jsem nabootoval do normálních WinXP, našel na internetu program ná zálohu ovladačů (Driver Genius) a vypálil si CD s aktuálně instalovanými ovladači. Toto CD jsem pak předhodil svým WXPE a několik zařízení jsem doinstaloval. Stále mi ale nefungovala moje pcmcia karta (edge).
Takže jsem se pustil do třetího sestavení, odebral pár komponent (dle mýho názoru zbytečných) a přidal pár dalších. Taky jsem našel komponentu pro Realtek Audio (modem, zvukovka, snad i sběrnice), přidal jsem ji do projektu. Ve většině komponent jsem ručně (neuvěřitelná piplačka) zakázal přidání souborů nápovědy (help), aby se WXPE moc nerostahovaly. Zakázal jsem automatický přidávání komponent během ověření závislostí (auto-resolve) a postupně řešil jeden problém za druhým, povoloval a zakazoval komponenty. Po delší době to bylo bez závad. Sestavil jsem třetí sestavení, uložil na CF a nabootoval.

Toto třetí sestavení se "instalovalo" (fáze FBA) 12:40 (min:sec) do prvního restartu, dále 2:50 do přihlašovacího dialogu, pak 1:20 do zobrazení plochy.

Doinstaloval jsem ovladače (s několika restarty), zakázal zbytečný a nebezpečný služby... Pokud jsem si nepoznamel časy špatně, tak nabootování trvá necelou jednu minutu.

Doufám, že si to aspoň někdo přečte :-)

Pavel
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!