Craftcom
Čtvrtek, 18.01.2018, 12:55 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Dne 24.2.2008 byl po delší odstávce uveden do provozu nový portál s fórem. Chtěli bychom vás požádat v případě nalezení nějaké chyby nebo nefunkčního odkazu o napsání zprávy do vlákna "Chyby" pro pružnější sjednání nápravy.
 
   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Složka jako samostatný disk  (Přečteno 16728 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« kdy: Úterý, 17.10.2006, 21:59 »

Při práci na počítači se často stává, že pracujeme se složkou, která je "hluboko v adresářové struktuře". Pro příklad uvedu složku D:\Data\Dokumenty\Projekty\Multiboot CD. Jestliže z ní často otevíráme soubory nebo je do ní ukládáme, lze ji s výhodou "namapovat" jako disk. Od této chvíle se již můžeme na takovou složku odkazovat jménem disku (např. H:, viz níže) a to ve všech aplikacích i souborových manažerech (Průzkumník, Total Commander, ...).

Postup je velmi jednoduchý, stačí nám příkazový řádek a příkaz subst, jehož syntaxe (tj. tvar zápisu) vypadá
SUBST jednotka1: [jednotka2:]cesta

kde parametr jednotka1: určuje nové jméno disku, pod jakým bude vystupovat naše složka (v našem případě tedy H:) a
parametr jednotka2:cesta určuje naši složku (v našem případě tedy D:\Data\Dokumenty\Projekty\Multiboot CD).

Budeme-li chtít, aby se složka D:\Data\Dokumenty\Projekty\Multiboot CD chovala jako disk H:, pak použijeme příkaz
subst H: "D:\Data\Dokumenty\Projekty\Multiboot CD" (uvozovky jsou nutné kvůli mezeře v názvu složky).

Nastane-li situace, kdy potřebujeme takové nastavení zase zrušit, použijeme opět příkazový řádek a příkaz subst, tentokrát ve tvaru subst jednotka1: /D, tj. pro náš případ subst H: /D

Poznámka: Takové nastavení však nepřežije restart počítače, není však problém napsat jednoduchý dávkový soubor, který umístíme na plochu a vždy po přihlášení ho spustíme (dávkový soubor lze umístit i do nabídky Start-Programy-Po spuštění, pak se provede automaticky). Stačí tedy vytvořit textový soubor, zapsat do něj požadovaný příkaz (tj. pro náš případ subst H: "D:\Data\Dokumenty\Projekty\Multiboot CD" a uložit ho s vhodným jménem a příponou cmd na plochu).

Pavel
Zaznamenáno
Marián Hikaník
Nováček
*
Offline Offline

Příspěvků: 4



Zobrazit profil WWW
« Odpověď #1 kdy: Středa, 18.10.2006, 18:33 »

Toto je výborná pomôcka pre nás, ktorí nemáme príkazový riadok extrémne v obľube...  :wink:
Ďakujeme za nápad.
Zaznamenáno

Trpezlivosť ruže prináša, konexie to ostatné.
Craft
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 284



Zobrazit profil WWW
« Odpověď #2 kdy: Středa, 18.10.2006, 20:42 »

Napadá mě Pavle v této souvislosti otázka, k čemu je to vlastně dobré? Stačí si přece vytvořit zástupce této složky, ať už na plochu nebo do quicklaunch nebo start. Navíc není problém si nastavit otevření požadované složky přímo v jednom z oken ve správci souborů.

Craft
Zaznamenáno

Nic není nemožné, jenom vědět jak na to.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Středa, 18.10.2006, 21:37 »

Mám rád lidi co přemýšlí :-) Pokud nepoužíváme Total Commander, ale Explorer, pak si nemůžeme nastavit "záložku" (tab) pro takovou složku. Mně to prostě přijde lepší takhle: řekněme, že z nějaké aplikace ukládám data (třeba z Wordu), pak mám tu složku ve formě novýho disku vždycky na dosah v dialogu otevřít/zavřít. Taky zálohování je krapítko jednodušší. Ale uznávám že to nemusí vyhovovat každýmu.

Jsou i další možnosti, je-li třeba omezena délka adresářové cesty v nějaké aplikaci, pak přijde tohle zkrácení vhod...

Pavel
Zaznamenáno
Craft
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 284



Zobrazit profil WWW
« Odpověď #4 kdy: Středa, 18.10.2006, 21:54 »

Nepřesvědčil jsi mě  Úsměv

Tak trochu mi to připadá jít s kanónem na komára  :wink:
Pokud mluvíš o klasickém průzkumníku není přece problém si toto nastavit už přímo ve vlastnostech spouštěcí ikony, např. pokud nechci otevírat průzkumníka standardně v dokumentech, ale přímo v nějaké složce, stačí tu cestu změnit.

standardně složka dokumenty:

Kód:
%SystemRoot%\explorer.exe


třeba na otevření složky data na disku D: bude vypadat následovně :

Kód:
C:\WINDOWS\explorer.exe /n,/e,D:\data


a dokonce si můžu změnit i obrázek ikony, následně ji šoupnu do panelu snadného spuštění a mám to vše na jeden klik a zůstane to tak i po restartu aniž bych musel používat pro toto dávkový soubor, běžně toto řešení používám i v práci - rychlé, jednoduché a účinné  :wink:

Craft
Zaznamenáno

Nic není nemožné, jenom vědět jak na to.
Pavel
Global Moderator
Moderátor
*****
Offline Offline

Příspěvků: 684



Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Středa, 18.10.2006, 22:18 »

Citace
řekněme, že z nějaké aplikace ukládám data (třeba z Wordu), pak mám tu složku ve formě novýho disku vždycky na dosah v dialogu otevřít/zavřít


Citace
je-li třeba omezena délka adresářové cesty v nějaké aplikaci, pak přijde tohle zkrácení vhod


Další: často hledám soubory v C:\Windows\system32\drivers. Namapuju jako disk G: a je to daleko jednodušší.

Budeme se navzájem přesvědčovat? To já rád :-)

Pavel
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
  Tisk  
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!